İzmir'deki Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önce Yoğun Bakım, ardından Palyatif Bakım Ünitesi'nde aylardır tedavi gören Hayrettin Akbıyık(59), sonunda ayağa kalkıp, yürüteçle yürüdü.

Hayrettin Akbıyık'ın altı ay önce kalbi ve solunumu durdu, yapılan müdahaleyle hayata döndürüldü. Ancak yaşadığı solunum sıkıntısı nedeniyle Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ünitesinde iki ay boyunca bilinci kapalı, solunum cihazına bağlı olarak yaşadı. Yoğun bakım sürecinin ardından Akbıyık'ın tedavisine, hastanenin Palyatif Bakım Ünitesi'nde devam edildi. Aylarca yattığı için sırtında yatak (bası) yaraları oluştu. Palyatif bakım ünitesinde yapılan bakımla yaraları tedaviye çok hızlı bir şekilde yanıt verdi. Altı ayın sonunda Akbıyık, ilk defa yürüdü.

Bu uzun ve sıkıntılı süreçte babasına refakat eden Selda Yolcu, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bir kâbustan uyanmış gibiyim. Babam kalp krizi geçirdiği zaman şok olmuştuk, onu kaybettik sandık. Sedef hastasıydı. Hipertansiyon ve KOAH'ı da vardı. Hayata döndüğü gün bir mucize olmuştu. Ancak sonrasında mücadele etmemiz gereken başka sıkıntılar doğdu. Yaklaşık altı aydır bu hastanedeyiz. Son dört aydır Palyatif Bakım Ünitesi'ndeyiz. Babamın yatak yaraları tedaviye çok hızlı yanıt verdi ve toparlandı. Bir haftadır yürüteçle yürütüyoruz. Çok mutluyum. Burada çalışan herkes babam için elinden geleni yaptı, bugünkü mutluluğumuzu onlara borçluyum. Yoğun bakımdan palyatif sürecine kadar tedaviye emek veren doktorlarımıza, hemşirelerimize, fizyoterapistimize ve tüm personele yanımızda oldukları için teşşekür ederim. Bizi aile olma hissiyle sahiplenen bu muhteşem ekibe minnettarım."

NEGATİF BASINÇ YÖNTEMİ İLE YARA TEDAVİSİ


Hayretin Akbıyık'ın tedavisini takip eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Sevik, hastanın fazla kilolu olmasının (157 kilo) yara tedavisinde olumsuz bir faktör olduğunu belirterek, "Hastamız boğazında nefes almasını sağlayan yapay bir solunum borusuyla (trakeostomi kanülü) servisimize geldi. Solunumu yeterli düzeye gelince o kanülü çıkardık. Çok kuvvetli olmasa da solunumu yeterli düzeye geldi. Bu arada uzun süre hareketsiz kalmaktan dolayı oluşmuş yatak yaraları için tedavisi sürmekteydi. VAC denilen negatif basınç yöntemi ile yara tedavisi uyguladık. Diğer yandan rutin pansumanlarımız da bu tedaviye eşlik etti. Hastamızın yaraları tahmin ettiğimizden daha kısa bir sürede küçüldü ve iyileşti. Bir haftadır da yürüteç ve destekle yürüme egzersizleri yapıyor. Sıkıntılı bu sürecin bir mutluluğa evirilmesine şahit olmak dahası emek vermiş olmak biz sağlık çalışanları için çok mutluluk verici" dedi. DHA