Yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıyla başlayan akciğer kanseri, oldukça yaygın bir kanser türü olarak biliniyor. Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sının, kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 17-28’inin nedenini oluşturuyor. Üstelik hem kadın hem de erkeklerde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer alıyor.

Son olarak, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mehmethan Turan, akciğer kanseri ile ilgili yurttaşları uyardı.

Akciğer kanserinin en sık görülen kanser türlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Turan, "Akciğer kanseri insanlarda en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Akciğer kanseri belirti olarak hemen ortaya çıkmaz. Sinsi bir şekilde ilerleyen ve belirtileri sonradan ortaya çıkan bir hastalıktır. Bulgular görüldüğünde ise hastalığın evresinin ilerlediği görülmektedir. Akciğer kanserinin belirtileri arasında öksürük, kan tükürme, balgam çıkarma, şiddetli göğüs ağrıları ve nefes darlığı vardır. Bu tür belirtileri olan hastalar polikliniklerimize başvuruyor" dedi.

"Belirtileri olan hastalarımızın akciğerlerinin tomografilerini çekiyoruz" sözlerini kullanan, "Daha sonra bronkoskopi yapıyoruz. Burun veya ağızdan yapılan bu uygulama akciğerden biyopsi alma uygulamasıdır. Bu yöntemle patolojik tanı koyuyoruz. Akciğer kanserleri küçük hücreli olan ve olmayan olarak ikiye ayrılır. Akciğer zarının da kanseri var. Hastalığın adını koyduğumuz zaman hepsinin ilaçları ve tedavi usülleri farklı. Hastanın durumu ile ilgili onkoloji, göğüs cerrahı doktorları olarak hastaya uygulanması gereken tedavi yöntemini belirliyoruz. Hastanın ameliyatlık olup olmadığına burada karar veriyoruz. Eğer ameliyatlık ise göğüs cerrahı ameliyat ediyor, değil ise kemoterapi, ışın tedavisi gibi yöntemlerle tedaviye başlıyoruz" diye konuştu.

SİGARA VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AKCİĞER KANSERİNDE ETKEN

Akciğer kanserinin erkeklerde daha yaygın görülen bir hastalık türü olduğunu, bunun sebebinin en başında ise sigara olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mehmethan Turan sözlerini şöyle sürdürdü;

"Akciğer kanseri en sık erkeklerde görülür. Bunu sebebi sigaradır. Son zamanlarda dünyanın yaşamış olduğu hava kirliliği nedeni akciğer kanseri çok artmıştır. 1900'lü yıllarda bu kadar fazla değildi. Ancak havanın kirliliği, sigara tüketiminin yaygınlaşması akciğer kanserinin artmasına neden olmuştur. Akciğer kanserinde genetik yatkınlıkta çok önemli faktördür. Ailesinde ve çevresinde akciğer kanseri olan ve sigara içen varsa 17 kat fazla kanser olma riski vardır. Bu kişilerin kesin olarak sigarayı bırakması gerekir. 60'lı yaşlarda gördüğümüz Akciğer kanseri 30'lu yaşlara kadar indi. Çevresel etkinlikleri ortadan kaldırmak lazım."