Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunluk şikayetleri üzerine, bugünden itibaren 16'sı İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde hasta sayısı binin üzerinde olan 63 hastanede ayakta hastalar için 'uzamış vardiya poliklinikleri' adı altında saat 23.00'e kadar hizmet verileceğini açıkladı.
Eyüp Gümüş, konuyla ilgili olarak bugün bu hizmetin verileceği hastanelerden biri olan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir basın toplantısı düzenledi.

YÜZDE 80'İ GERÇEK ACİL OLMAYAN HASTALAR


Son dönemde acil servislerde yoğunluk yaşandığı şeklinde basında yer alan haberleri hatırlatan Gümüş, bununla ilgili olarak bakanlığın da son iki aydır yakından takip başlattığını ve kamera takip sistemiyle elde ettikleri verileri değerlendirdiklerini söyledi.
Gümüş, bu veriler doğrultusunda büyük illerdeki kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunlukların yüzde 80'inin gerçek acil olmayan hastalar olduğunu tespit ettiklerini belirti.

"TÜRKİYE'DE GÜNDE 1 BUÇUK MİLYON KİŞİ MUAYENE İÇİN HASTANELERE BAŞVURUYOR"


Gümüş, "Türkiye'de günde yaklaşık 1 buçuk milyon kişi muayene için hastanelerimize başvuruyor. İstanbul'a bakıldığında ise günde 270 bin ila 300 bin arasında bir başvuru oluyor. Bunların da 45 bini acil servislerde gerçekleşiyor. Özellikle büyük metropollerde mesaiden sonra yani saat 17.00'dan sonra çeşitli nedenlerle sağlık hizmeti almak isteyenler oluyor. Gerçek bir acil olmasa da sağlık semptomu (sorunu) olan vatandaşımızın gideceği tek yer tabii ki acil servislerdir. Burada özel hastaneler ve üniversite hastaneleri de var ama şuandaki tespitlerimiz İstanbul'da acil servislerin yüzde 85'ini Sağlık Bakanlığı hastaneleri karşılıyor. Baktığınızda 200'e yakın özel hastanemiz var. Ancak burada bazı fark meselelerinden dolayı ki bizim tebliğimize rağmen zaman zaman sorunlar yaşanıyor ve vatandaşımız marka olarak bildiği bizim kamu hastanelerine geliyor" dedi.

"BİR HASTANIN YANINDA ÜÇ YAKINI DA GELİYOR"


Müsteşar Gümüş, acil servislerdeki yoğunluğun bir nedeninin de başvuran hastaların yanında bulunan yakınların olduğunu dile getirdi. Gümüş, "Yaptığımız çalışmalara baktığımızda ortalama bir hasta ile üç yakını geliyor. Yani 100 hasta başvurmuşsa 300 kişi acil servisin içinde oluyor. Bu kargaşayı bugünden itibaren ortadan kaldıracağız. Ayaktan hastalarımızı, acilin dışında tedavilerini yapacağız" ifadelerini kullandı.

ACİL SERVİSLERDE VALE HİZMETİ


Acil servislerin çok kritik alanlar olduğuna dikkat çeken Gümüş şunları söyledi:"Acil servisler, hastaların ya kurtarıldığı ya da kaybedildiği alanlardır. Buralarda daha kritik hastalara vakit harcamamız gerekir. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan da mesai sonrası önemli bir sorunu yoksa gelmemeleri gerekir. Ama gelirlerse de uzatılmış polikliniklerde bu hizmeti sunacağız. Bu yeni tebliğimizde acil servislere çok önem veriyoruz. Acil servisler ne kadar çok iyi çalışırsa o hastane iyi hizmet üretir. Hastanelere araçlarıyla gelen hastalarımıza 'vale' hizmeti sunacağız. Hastamız geldiğinde bizim valemiz karşılayacak ve aracını parka götürecek. Hasta karşılama ekiplerimiz yakınlarından hastayı alacaklar ve yakınların acilden içeri alınmasını istemeyeceğiz. Yapılacak değerlendirmede hastamız sarı alana, acile ya da yeşil 2 denilen uzatılmış mesai polikliniğine alınacak. Kırmızı alan hastası ise tamamen travma hastasıdır. Bunlar genellikle ambulansla gelen ve yeniden canlandırma dediğimiz odalara alınarak herhangi bir triyaja maruz kalmadan müdahale edilecektir. Amacımız acil servislerdeki birikmeyi önlemektir."