Böbrek yetmezliği nedeniyle haftada 3 gün diyalize girerek yaşamlarını sürdüren Gürsel Gürkan ve Abdülhalim Akyol, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadavradan yapılan böbrek nakli ile 17 yılın ardından diyalizden kurtularak yeni bir hayata adım attı.

Aydın’da yaşayan 58 yaşındaki Abdülhalim Akyol ve Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Gürsel Gürkan’a 2001 yılında böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Hastalar yaşamlarını sürdürebilmek için haftada 3 gün hastaneye giderek diyalize girmeye başladılar. Bu süreçte Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne kayıt yaptıran hastalar uygun böbreğin çıkmasını beklemeye başladılar.
Babalar Günü Hediyesi Oldu...
Abdülhalim Akyol’a şans Ramazan Bayramı’nın son gününde güldü. Kadavradan alınan böbreğin Akyol’un dokularıyla uyum sağladığı görüldü. Doç. Dr. Cem Tuğmen’in başkanlığında Babalar Günü’nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyon ile böbrek nakli yapılan Abdülhalim Akyol diyalizden kurtuldu. Mutluluğunu dile getiren Abdülhalim Akyol “ 17 yıl süren zorlu sürecin ardından yapılan böbrek nakli bana hem bayram hediyesi hem de babalar günü hediyesi oldu. Yıllar sonra yeniden doğmuş gibi hissediyorum, yeni bir hayata başladım. Başta doktorum olmak üzere tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Kendim de bir organ bağışçısı olarak herkese seslenmek istiyorum. Lütfen organlarınızı bağışlayın, organlarınız toprak olmasın ihtiyacı olanlara can olsun” dedi.
Annesinin ve kız kardeşinin böbreğini vermek istemelerine rağmen buna sıcak bakmayan Gürsel Gürkan ise uygun böbrek çıktığında ilk uçak ile Kars’tan İzmir’e geldi. Tepecik Hastanesi’nde yapılan tetkiklerin ardından böbrek nakli gerçekleştirilen Gürkan çok mutlu olduğunu ifade ederek “Artık diyalize girmeden ve hastaneye bağımlı olmadan normal bir yaşam süreceğim, rahat rahat gezebileceğim. Buna vesile olan başta donörüme ve yakınlarına, doktorlarımıza, ve tüm ekibe teşekkür ediyorum “dedi.

Normal Hayatlarına Devam Edecekler...


Nakil operasyonlarını gerçekleştiren Doç. Dr. Cem Tuğmen de “17 yıldır hemodiyaliz tedavisi gören hastalarımızın operasyonları başarılı geçti. Kan değerleri çok iyi. Bu hafta iki hastamız da sağlıklı bir şekilde taburcu olacak, normal hayatlarına devam edecekler” diye konuştu. Tepecik Hastanesi’nde 1994 yılından beri organ nakli yapıldığını ifade eden Dr. Tuğmen “Bundan sonra da vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Şu anda incebağırsak ve böbrek nakli konusunda faaliyetteyiz. Bize verdikleri her türlü destek için başta Başhekimimiz Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu olmak üzere tüm hastane yönetimine çok teşekkür ediyoruz. “dedi.