Özel/ Didar DEMİRCİ - İzmir’de çalıştığı aile sağlığı merkezinde yaşanan bir tartışma sonrası beyaz kod veren aile hekimi Ekin Hürel Günay iş çıkışı 3 kişi tarafından sopalı saldırıya uğradı. Başından yaralanan ve vücudunda kırıklar da oluşan Günay hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. Aile hekimi Günay’a saldıran şahıslar ise emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı. Olaya ilişkin meslek odalarından ve sendikalardan tepkiler gecikmedi. Sağlık çalışanlarına şiddetle karşılık verenlerin tıpkı terör suçu işlemiş gibi algılanması gerektiği vurgulandı. Sağlıktaki şiddet olaylarının, sağlık sistemi düzelmeden son bulmayacağını söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ise konuya ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Kaynak, “Sağlıkta şiddetin nedeni, 20 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm politikasıdır” dedi.

‘MÜŞTERİ HER ZAMAN HAKLIDIR’IN CEREMESİ

Sağlıkta dönüşüm politikalarının; sağlık kurumlarını ticarethanelere, hastaları da müşterilere dönüştürdüğünü söyleyen Kaynak, “Bir ticari ortamda ‘müşteri her zaman haklıdır’ diye temel bir kural vardır. Burada hastalar yani müşteri dediğimiz insanların bir özelliği daha var: Oy veriyorlar. Burada hem müşteri hem de oy veren vatandaşa her zaman haklısın demek zorundalar. Yani bir yanda 83 milyon bir yanda da yaklaşık 200 bin sağlık çalışanı. Hal böyle olunca da sağlıkta şiddet kaçınılmaz oluyor. Çünkü tıkanan sağlık sisteminin sorumlusu olarak bizler gösteriliyoruz. Mesela çok yakın zamanda yedek hasta diye bir program yaptılar. Randevu alan hastanın gelemeyeceği ihtimaline karşı aynı dakikalara bir yedek hasta yazdılar ve o hasta da hastaneye geliyor. O gelen hasta sizce muayene olmadan geriye döner mi? Dönmez. ‘Sen yedek hastasın sana bakmıyorum’ dediğin zaman da kavga çıkar. Bu bile bile şiddete teşviktir. İnsanlara yaranacağım, onun oyunu alacağım diye bütün sağlık tesislerini şiddet ortamı haline getiriyorlar” diye konuştu.

İNSANLARI SUÇA ÖZENDİRİYORLAR

Sağlık çalışanlarının da kamu hizmeti yaptığının altını çizen Kaynak, “Dolayısıyla sağlık sisteminde insanlar kendilerinde şiddeti bir hak olarak görmeye başladı. Bunun da temel nedeni devleti yönetenler, kamu idarecileri sağlık sisteminde vatandaşa kendi zor kullanma yetkilerini devrettiler. Biz bu sistemi çalıştıramıyoruz siz zor kullanarak çalıştırın gibi bir algı yarattılar. Sağlıkta şiddet bu şekilde oluştu. Bunu siz yasayla çözemezsiniz” sözlerini kaydetti. İzmir Torbalı’da yaşanan olaya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medyada yaptığı paylaşıma da işaret eden Kaynak, “Sağlık Bakanı çıkıp diyor ki, ‘bu insanlar cezaların ne kadar yüksek olduğunu bilmedikleri için saldırmışlar.’ Böyle bir şey olabilir mi? Ben kanunları bilmiyorum, herkese saldırırım. Bu insanları suça özendirme sözleridir” diyerek tepki gösterdi.

HANGİ YÜZLE HASTANEYE GİDECEKLER?

İzmir Torbalı’da yaşanan olaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İzmir Torbalı’da, bir aile sağlığı merkezinde görevli doktorumuz, dün akşam yolda, daha önce beyaz kod verdiği şahısla yanındaki 2 kişinin saldırısına uğradı. Arkadaşımız, ilk müdahalenin ardından, aldığı darbelerin ciddiyeti nedeniyle E.Ü. Tıp Fakültesi aciline nakledildi. Bu olay, sağlık çalışanlarına karşı darp başta olmak üzere işlenen şiddet suçlarının artan cezalarını hiç bilmeyenler olduğunu göstermektedir. Bu olay, bugün sağlık çalışanına el kaldıranın yarın sağlık kurumuna bir insan olarak hangi yüzle başvuracağı sorusunu sordurtmaktadır” dedi.