"Bu gerçek hayat mı, yoksa sadece bir hayal mi?

Bir heyelana kapıldın,

Gerçeklikten kaçışın yok

Aç gözlerini, göklere bak ve gör"

Böyle başlar İngiliz grup Queen'in Bohemian Rhapsody'si... İlk melodiler Freddie’nin uykusundan uyanarak piyanoda çalmasıyla ortaya çıktı ve bundan sonra 5 dakika 55 saniye şarkının tamamlanması tam 5 yıl sürdü. 43 yıl önce yazılmış olmasına rağmen dünyanın en çok seslendirilen şarkısı olan Bohemian Rhapsody, rock müziğin en büyük vokallerinden biri kabul edilen Freddie Mercury'nin hayatının anlatıldığı filme adını verdi. Prodüktörleri; şarkının uzunluğu, rock, pop, ballad ve opera karışımı olması nedeniyle bu şarkıyla çıkış yapmak istemese de Queen grubunun zorlamasıyla Bohemian Rhapsody'nin plak kaydı yapıldı. Hatta grup o yılların en yüksek teknolojiye sahip stüdyolarını gezdi ve şarkı 6 farklı stüdyoda kaydedildi. Müzik tarihinin ilk video klibi bu şarkıya çekildi. Şarkı, Freddie Mercury’nin solistliğini yaptığı Queen’in 1975 yılında yayınladığı dördüncü albümü “A Night at the Opera”da dinleyiciyle buluştu. Albüm daha piyasaya çıkmadan 500 bin sipariş aldı ve 9 hafta İngiltere müzik listelerinde zirvede kalarak bir rekora imza attı.

***

Zirveye, farklı işler yaratanlar, bunları ısrarla sürükleyenler ve vazgeçmeden üretenler oturur. Bu yüzden biz Kathy Sullivan ismini bugünlerde yine duymaya başladık. Çünkü, uzayda yürüyen ilk ABD’li kadın astronot olan Kathy Sullivan, şimdi de dünyanın en derin noktasında dalış yapan ilk kadın oldu. Queen dinleyerek büyüyen 68 yaşındaki Sullivan, okyanus yüzeyinin 11 kilometre altına dalarak başarılı bir keşif gerçekleştirdi. Aynı zamanda jeolog da olan Dr. Kathy Sullivan, gezegenin bilinen en derin noktası olan Challenger Deep'e (Meydan okuma derinliği) dalarak sınırların nasıl zorlanabileceğini herkese göstermiş oldu.

Caladan Oceanic ekibi, planlanan sekiz dalış boyunca volkanik menfezleri gözlemlemeyi, yeni derin sualtı yaşamı türlerini tespit etmeyi ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) talebi üzerine ABD Özel Ekonomik Bölgesi'ni haritalamayı umuyor. Emekli bir deniz oşinografı ve NOAA'nın eski yöneticisi Sullivan, okyanus tabanından numune toplamaya yardımcı olmak için dalışa başlamadan önce robotik eğitimi aldı.

***

Belki sizin sıradan bir insan olarak zirveyi zorlamanıza ihtiyacınız yok ama yine de yaşadığınız hayata değer katabilirsiniz. Bunu da hayallerinizi gerçekleştirmek ya da mutlu olmak için yapabilirsiniz. Şablonlardan, tekrarlardan, kalıplardan kurtulmak gerekli. Bu, şu an okuduğunuz gazete ve diğer gazeteler için de geçerli. Açıkçası ben her gün aynı şekilde tasarlanmış sayfalara bakmaktan sıkılıyorum.

Neyse ki sıkıldıkları şeylerden vazgeçen ve her ne olursa olsun onun peşinden giden insanlar var. Onlardan biri de Nilgün Özer... Kendisini Fongogo'da kendi filmim 'Dijital Bataklık'ı yüklediğim zaman tanıdım... (Fongogo nedir diyenler bi zahmet araştırsın.) 1996 doğumlu, ODTÜ Psikoloji mezunu bir müzisyen. Bakmış, birebir insan psikolojisini düzeltemeyecek kendini kitlelerin ruhuna iyi gelen müziğe vermiş. İyi de yapmış; nefis şarkıları ve albümleri var. Ve en güzeli de güzel bir hayali... Psikoloji okuyup dünyanın en iyi müzik okullarından biri olan ABD'deki Berklee’den kabul alan nadir insanlardan biri sanırım. Şimdi Nilgün Özer'in bu okula gidebilmesi için maddi desteğe ihtiyacı var. Belki siz de ona Fongogo'dan destek olabilirsiniz. Kendi hayalinizi gerçekleştiremeseniz de bir başkasının hayaline ortaklık edebilirsiniz.

Kafanızdan şablonları ve klişeleri atın, yeni bir siz yaratın. Bunu kendinizi baştan yaratarak da yapabilirsiniz. Hadi Freddie Mercury'nin 'Bohemian Rhapsody' şarkısını yazarken kaleminden ilk çıkan sözlerle bitirelim:

"Anne, şimdi birini öldürdüm

kafasına silahı dayadım, tetiğimi çektim

o artık ölü"