Bu köşeyi takip edenler arasındaysanız Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı ilk günlerdeki yazımda (1 Mart 2022-Rusya ordusu gerçekten süper güçlü mü?) Rusya’nın düşündüğü kadar güçlü olmadığını ve bu işgalde büyük kayıplar vereceğini yazmıştım. Ve sadece 40 gün sonra Rusya’nın en yetkili sözcüleri dahi büyük kayıplar verdiklerini kabul etti ve Rus ordusu Ukrayna’da yeni bir düzen almak zorunda kaldı. Ben bir askeri operasyon uzmanı değilim. Sadece savaş teknolojilerine az biraz meraklıyım. Muhtemelen de Rusya da kayıpları olacağını biliyordu. Fakat bu derece olacağını yanlış istihbarat, siyasi ve hayali nedenler ile ön göremedi.

Rusya kendi ağır silahlarına çok güvendi. Ukrayna ordusunu ise hafife aldı. Yeni savaş doktrinlerini ise tamamen göz ardı etti. İkinci Dünya Savaşı’ndaki gibi büyük bir zırhlı gücü gönderirsem hızlıca ilerler, korkutur, direnenleri de sayı gücümle ezerim zannetti. Ama artık savaşlar çok değişti. Ve Ukrayna bu yeni metotlara göre savaşa hazırlanmış. Rusya, Ukrayna’nın pusu taktiklerini, Bayraktar sihalarını, javelin füzelerini ve Batı’dan sürekli gelen uydu ve istihbarat bilgilerini önemsemedi. Büyük tahrip gücü mühimmatlar ile sivil katliamları da yaparak Ukrayna’yı yıldırırım zannetti. Batı’da bu katliamlara aynı Suriye ve Libya’da yaptığı işgal ve sivil katliamlarda olduğu gibi biraz ses çıkarır sonra durur diye düşündü. Evet, Batı dünyası Müslüman bir ülkede yapılan işgal ve katliamlara seyirci kalır. Ama Rusya gibi bir ezeli düşmanın kendine komşu Hristiyan bir ülkede katliam yapmasına o kadar da seyirci kalmaz. Rusya zor yoldan bu gerçeği öğrenmiş oldu. Bu savaşın nasıl ilerleyeceğini veya nasıl biteceğini zaman gösterecek ama kesin bir gerçek var ki Rusya aklındaki hedeflerin çok azına ulaşabildi. Ve bu hedefler için hem askeri hem ekonomik çok büyük zayiatlar vermek zorunda kaldı. Bu aşamada işin siyasi ve askeri nedenlerini işi bu olan uzmanlara devredersek ben daha çok Rusya’nın askeri teknolojisinin başarısızlığının nedenlerine değinmek istiyorum.

Karşılaştırmayı ise net olarak anlaşılması için dünyadaki meskun mahal çatışmalarında açık ara en başarılı ordu haline gelmiş Türk Ordusu ile yapacağım. Türk Ordusu nasıl en zor savaş türü olarak kabul edilen meskun mahal çatışmalarında bu derece başarılı oldu? Rusya ise neyi yapamadı? Şu an dünyanın en korkutucu ordularının başında gelen Türk Ordusu da sınırları dışında yaptığı ilk operasyonlarda aynı Rusya’nın yaptığı gibi hatalar yaptı. Önce asker ve tanklar ile sahaya girmek istedi. Fakat aynı Rusya gibi Suriye ve Kuzey Irak’ta zayiatlar verdi. Elindeki M1 tanklarının ve karşı savunma sistemsiz zırhlı araçların birer hedefe dönüştüğünü görünce hızlıca bu savaş biçiminden vazgeçti. Bir sonraki sınır ötesi bir operasyonda önce uyduları, ihaları ve sihaları ile alanı yukarıdan tam olarak kontrol altına aldı. Eli silahlı insanlar dahil tüm askeri hedefleri belirledi. Ardından keskin nişancı gibi çalışan obüsleri ve sihaları ile tüm düşman hedefleri çok uzaklardan bir bir vurmaya başladı. Bu aşamaya kadar hiçbir askeri çatışma sahasına girmedi. Her vurduğu hedefi de video görüntüleri ile belgeledi. Karşı tarafın moralini ve savaşma arzusunu tam isabet vuruşlar ve bu vuruşların görüntüleri ile tamamen yerle bir etti. Ayrıca sivil hedefleri vuruyorsunuz yalanlarının da önüne geçti. Sonrada mayına karşı dayanıklı zırhlı araçları ve füze atışlarına bile anında cevap verebilen yeni düzenekler ilave edilmiş modernize tankları ile sahaya girdi. Bu aşamada da uydular, siha ve ihalar yukarından tüm sahayı gözlüyordu. Sahaya giren en ufak birim asker dahi bu yüksek teknolojiyi kullanmaya alışmış çatışmada profesyonel askerlerdi. Şimdi önünüzde kendinden daha zayıf ama pusu taktiği ile size ağır kayıplar verdirebilecek düşmanlara karşı böylesine başarılı bir sınav vermiş bir ordu ve örnek varken Rusya’nın büyük kayıplar vereceğini öngörmek gayet kolaydı. Çünkü Rusya’nın ağır bir şekilde hassas gözetleme teknolojisi, siha ve iha eksikliği var. Tanklarını, zırhlı araçlarını kuru çelikten başka bir şey korumuyor. Verdiği kayıpların görüntülerini izlerseniz yanlarına kadar gelen Ukrayna askerlerini dahi fark edemedikleri anlaşılıyor. Uyduları da verimli kullanamıyorlar. Roket ve füze korumasız zırhlı araçların, helikopterlerin yakın mesafeden yapılan Javelin, Stinger gibi en modern tanksavar ve uçaksavar füzelerine karşı da hiçbir şansları yok.

Türkiye ise deneyimlerinden dersler çıkardı. Meskun mahalde en güçlü mühimmatlar değil, hedefi nerede ve hangi saat olursa olsun belirleyen yüksek optik, sensör, iha ve siha teknolojileri, küçük ama her hedefe kesinlikle ulaşan füzeler ve çatışma sahasında deneyimli, ne yapacağını çok iyi bilen profesyonel askerler size savaşı kazandırır. Rusya halen bu savaşı sürdürmekte kararlı ise elinde bu teknolojiler olmadığına ve farklı uluslardan toplama moralsiz ve deneyimsiz bir yığın asker olduğuna göre daha çok acı çekmeye de hazır olmalı. Savaşsız, sağlıklı günler dilerim.