Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir önceki il başkanı Asuman Ali Güven, Konak Belediye Başkanlığı için aday adayı. Güven, hayalindeki Konak'ı, projelerini ve neden aday adayı olduğunu 9 Eylül Gazetesi'ne anlattı.

CHP önceki İzmir İl Başkanı ve Kurultay Delegesi Asuman Ali Güven, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için CHP Konak Belediye Başkan Aday Adayı oldu.
“Adil-Güçlü-Güvenilir-Deneyimli” sloganıyla yola çıkan Güven, “İzmir’in Kalbinde Konak; Yeni ve İleri Hedefler” başlıklı bildirgesi ile hayalindeki Konak'ı anlatıyor.
Güven, Konak’la ilgili şu genel değerlendirmeyi yapıyor: “Konak, İzmir’in kalbi. Konak, gündüz dört misline çıkan nüfusuyla ticaretin merkezi. Sadece bir Kemeraltı bile Konak’ta gündüz nüfusunu birkaç katına katlayan bir lokasyon. Alsancak da cabası. Konak, bunun yanında batıda old town (eski-yaşlı kent) olarak nitelendirilen, özellikle Alsancak ve Kemeraltı civarıyla kentin eski ve tarihi değeri olan dokusunu kapsama alanına alan bir yerleşim. Konak, aynı zamanda kamu yönetiminin, ticaretin de nabzının attığı bir yer. Tarihi Kültürpark da Konak’ta.


BİRDEN FAZLA KONAK VAR


Ne var ki Konak’ta devasa sorunlar var. Alsancak da Konak, Gültepe-Yenişehir kesimi de Konak, Karataş-Üçkuyular arasında Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile İnönü Caddesi arasında kalan kesim de Eşrefpaşa-Kadifekale civarı da Konak. Sorunların başında çok eskiyen, dökülen ve ciddi bir deprem karşısında büyük insan canına malolabilecek bir bina stoku geliyor.
Gençler çıkış yolu yok… Bu gençleri de, ailelerini de toplumu da üzen sonuçlar doğurabiliyor. Uyuşturucu bağımlılığı her geçen gün artıyor ve bağımlılık yaşı gittikçe düşüyor. Zaman da geçip gidiyor.

Sorunları saydınız? Peki ya çözümleri?
Sorunlara neşter vurma zamanı geldi. ‘İzmir’in kalbi’ olan Konak daha iyiyi hak ediyor. Daha gelişmiş, daha yaşanabilir, bambaşka bir çehreye bürünen Konak’ı neden hayal etmeyelim? Yeni ve ileri hedefleri olan bir “Yeni Konak” çok mu zor?
İşte bu kaygılarla, bu düşüncelerle kökten dokunuşlarla Yeni Konak için heyecan duyuyorum. Konak’ta çıtayı yükseltecek, yeni ve ileri hedefler koyarak kentin değerini arttıracak, ayağa kaldıracak bir çizgide ‘varım’ diyorum. Adil, güçlü, güvenilir, deneyimli bir dokunuşa gereksinimi olan sıçrama yapacak Konak için; Yeni Konak için varım.



Bu hayalinizi nasıl gerçekleştireceksiniz?
Birkaç başlık altında toplayabiliriz.
1) Katılımcı Konak, Birlikte Yönetim: Yeni Konak’ta ‘ben bilirim’ anlayışıyla, tek adamlığa dayalı, kaynakları ve zamanı israf eden anlayış yerine kolektif aklı egemen kılacağız. Konaklılara adil, eşit, her türlü kayırma ve ayrımcılığa geçit vermeyen nitelikli hizmet üreteceğiz. Kent Konseyi, muhtarlar, vakıf, dernek, sendika, oda ve meslek kuruluşlarıyla aktif bir iş birliği yapacağız. Yeni Konak’ta her mahallede belediyenin bir fahri temsilcisi olacak. Ayrıca, mahallelerde kadınların, gençlerin, emeklilerin, varsa sivil toplum kuruluşlarının temsiliyle Halk Meclisi oluşturulacak.
Yeni Konak’ta ayda bir kez hemşerilerimizle toplu, bir kez de bireysel görüşme yapacağım ve haftada bir gün de sosyal medya üzerinden interaktif görüşme gerçekleştireceğim. Üç ayda bir ilçenin sivil toplum örgütü başkanları ile, yine üç ayda bir de siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla topluca bir araya gelerek çalışmalarımla ilgili bilgi vereceğim. Yeni Konak’ta Belediye Meclis Toplantıları zaman zaman kentin park ve meydanlarında halka açık yapılacak.
2) Temel Hizmetler: Yeni Konak’ta temel belediyecilik hizmetine, altyapı, yol, kaldırım iyileştirmelerine ve özellikle hemşerilerimizin yaşam standardını ve beklentilerini de içeren, günümüzün başlıca sorunu olan kentsel dönüşüm projelerine öncelik verilecek. Konak’ta cadde, sokak ve kaldırımlar çağdaş standartlara gelecek. Yayalar da nefes alacak. Bisiklet kullanımı sahillerin dışında da özendirilecek. Kent temizliğine ve estetiğine önem vereceğiz. Çevreci, yeşil bir Konak için seferberlik yapacağız. Parklar, yeşil alanlar alabildiğine artacak. Kültürpark’ın batıdaki örneklerinde olduğu gibi bir kent parkı, merkez park olması için Büyükşehir ve sivil toplum örgütleriyle birlikte bu konuda çözüm için harekete geçeceğiz. Çınarlı rekreasyon alanının da aktif kullanımı için önlemler alacağız. Yeni pazar yerleri açılacak, bir de ekolojik pazar oluşturacağız. Yeni Konak’ta fiziki sorunlar anında çözülecek. Bunun için Yıldırım Hizmet Ekibi kuracağız.
3) Kentsel Dönüşüm: İmar planı çalışmaları ‘katılımcı belediye/birlikte yönetim’ anlayışı çerçevesinde tüm paydaşların katılımıyla gerekli revizyon çalışmaları yapılarak hazırlanacak. Yeni Konak’ta kentsel dönüşüm belediyenin öncelikli konularından birisi olacak. Ada bazında dönüşüm özendirilecek, buna ilişkin düzenlemeler yapılacak. Müteahhit ve arsa veya kat maliklerinin anlaşmasına arabuluculuk yapılacak. Hızlı, güvenilir, etkin, ‘hak sahiplerini mağdur etmeyen ve yerinde yaşamalarını sağlayacak adil bir kentsel dönüşüm’ parolamız olacak.
İzmir Büyükşehir ile birlikte masaya yatırılarak hazırlanacak Yeşildere Vadisi projesi de öncelikli adımlardan birisi olacak. Burada öncelikli olarak bağlantı yolları, altyapı, sosyal donatı alanları, ağaçlandırma ile birlikte topoğrafyaya uygun bir kentsel dönüşüm için düğmeye basılacak.
4) Alsancak ve Kemeraltı: Alsancak ve Kemeraltı, Yeni Konak’ta sürekli özel çalışma yapılması gereken alanlar olacak. Bu lokasyonlarda kentin tarihi dokusu özenle korunacak, Batı’daki “old town” esprisi içinde ele alınacak. Restorasyona hız ve önem verilecek. Burada temizlik ve bakım hizmeti 24 saat esasına göre düzenlenecek. Tabela, görüntü ve gürültü kirliliği önlenecek. Her taraf aydınlatılacak. Kemeraltı’da kafe, lokanta, sosyal tesis, küçük otel, eğlence mekanı, gençlerin de vakit geçirebileceği; turizm cazibesi oluşturacak güvenli ve zevkli bir atmosfer oluşmasını sağlayacağız. Agora-Kemeraltı-Kadifekale bir bütün olarak turizme teşvik edilecek. Aynı şekilde Alsancak’ta da dükkanlarda alışverişin canlanması, sokakların şenlenmesi ve gece gündüz hareketlenmesi için sokak festivalleri, şenlikleri, aktiviteler düzenlenecek.


FARKIMIZ SOSYAL BELEDİYECİLİK


CHP'li belediyelerin diğer belediyelerden farkı ne? Kamu hizmeti her yerde aynı değil mi?
CHP Belediyeciliğinin olmazsa olmazı “sosyal belediyecilik”tir. Yeni Konak’ta sosyal belediyecilik tüm boyutlarıyla aktif şekilde sahneye çıkacak. Eğitime, sağlığa, istihdama, sosyal hayata, kültür ve sanata, spora; engellilere, dezavantajlı kesimlere, yaşlılara, kadınlara, gençlere destek olacağız. Yeni Konak’ta aç, açıkta, çaresiz hemşerimiz kalmayacak. Belediyede bir İstihdam Ofisi oluşturulacak. Bu ofis, ilçemizdeki işveren ile iş arayanları buluşturacak iki yönlü dinamik ve aktif bir çalışma yürütecek. Kadın Dayanışma Merkezleri, Mahalle Kreşleri, Gençlik Merkezleri, Kız Öğrenci Konukevleri, Emekli Evleri, Yaşlı Gündüz Bakım Evleri, Halk Kart, Aşevi, Halk Eczanesi, Engelsiz Hayat projelerimizle her yaştan insana dokunacağız. Yeni Konak’ta dezavantaj, avantaj olacak. Hiçbir kesim dezavantajından dolayı hizmette ve katılımda geri bıraktırılmayacak. Amatör spora azami desteği vereceğiz.

Konak'ta yaşayan vatandaşlara klasik belediye hizmetleri dışında neler vaadediyorsunuz?
Yeni Konak, kültürün ve sanatın da merkezi olacak. Yeni Konak’ta bir yerleşik belediye tiyatrosu kurulacak. Her yaz bir de Konak Tiyatro’ya Gidiyor festivali düzenlenerek İzmir ve Ege’deki tiyatro gruplarının kentimizde geçit yapması sağlanacak. Roman gençlerden kurulacak bir caz orkestrası ve bir de düğün orkestrası istihdam edilecek. Bir Oda Orkestrası da kurularak klasik müziğe destek verilecek. Belediyeye başvuran ve sertifikalandırılan müzisyen ya da müzik gruplarının dönüşümlü olarak belli saatlerde belirlenen noktalarda resital vermesi sağlanacak. Konak, müziğe doyacak. Yeni Konak, bir yazı ve sinema atölyesine kavuşacak, edebiyat, basın ve plastik sanatlar alanında önemli ödüllere, turizm festivaline ev sahipliği yapacak.
‘İzmir Tarih’ projesiyle arkeolojik ve tarihi yapılara ilişkin çalışmalar etkin dokunuşlarla aktifleştirilecek, bütünleştirilecek. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Agora, Kadifekale, Antik Stadyum ve Tiyatro çevresiyle bir bütün olacak şekilde Turizm Master Planı çıkarılacak.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı her geçen gün fiziksel ve atmosfer olarak çöküşe doğru gitmektedir. Çarşının iyileştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için gereken adımları atacağız. Çarşıdaki ara sokakların ve karakteristik küçük meydanların düzenlenerek ortaya çıkarılmasını sağlayacağız. Havra Sokağını bir cazibe merkezi haline getireceğiz.
Hasan Tahsin’in işgal ordusuna ilk kurşunu attığı ve ulusal direnişin başladığı Tarihi Kent Merkezi Konak’ta Kent Belleği oluşturacak adımları atacağız. Konak Kent Müzesi ve Konak Kent Kitaplığı, Arşiv ve Kütüphane’yi, Sözlü Tarih Projesini hayata geçireceğiz.


ASUMAN ALİ GÜVEN KİMDİR?


1957’de İzmir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı.1982’de Gazi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
Yüksek öğrenimi sırasında iki dönem CHP Gençlik Kolları MYK Üyesi olarak görev aldı. 26 Mayıs 1979’da toplanan CHP 24. Kurultayına 22 yaşındayken en genç kurultay delegesi olarak katıldı.
1982-1984 arasında meslek alanında yurtdışında çalıştı. 1984’te yurda döndükten sonra 1990’a kadar serbest elektrik mühendisi olarak faaliyetimi sürdürdü, aynı zamanda SODEP ve SHP’de aktif siyasette yer aldı.
1990’dan itibaren çalışma hayatını Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde mühendis ve başkan danışmanı olarak sürdürmeye başladı. 1994’te mühendis olarak Bayındırlık Bakanlığı’na atandı ve 1997’ye kadar kamuda çalıştı. Bu tarihte memuriyetten istifa ederek yeniden kendi firmasıyla sektöründe çalışmaya başladı. 22 yıldır da doğup büyüdüğü İzmir’de mühendis ve iş adamı olarak ticari yaşamda firmasıyla çalışmalarını sürdürüyor.
İzmir Ticaret Odası, İzmir Sanayi Odası, Elektrik Mühendisleri Odası’nda aktif üye. İZTO Meclis Üyeliği, TMMOB İzmir Şubesi ve İZSİAD Danışma Kurulu Üyeliğinde bulundu.
1997’den itibaren CHP’de il yönetim kurulu üyeliği, ilçe başkanlığı, il başkanlığı ve kurultay delegeliği görevlerinde bulundu.
Beş yıl önce eşini kaybeden Güven’in Londra’da ekonomi öğrenimini henüz bitiren bir kız çocuğu var.