Altmışlı yılların başında öğretmenliği bırakıp sanayicileğe adım atan Veli Tüjümet'in kurduğu Aydın Trafo, 2012 yılında şirket bünyesine katılan Alkın Kompresörle birlikte Türk sanayine hizmet etmeye devam ediyor.

Veli Tüjümet'ten sonra geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Özden Tüjümet ve kardeşi Özen Tüjümet ile başarıdan başarıya koşan firmalarda bugün üçüncü kuşak işleri devralmış durumda. Alkın Kompresör'de organizasyonu hala Özen Tüjümet yönetirken, oğlu Emre Tüjümet ise Aydın Trafo'nun başarısı için çalışıyor. Genç yaşına rağmen işinde oldukça tecrübeli olan Emre Tüjümet aynı zamanda Ege Genç işadamları Derneği'nde de aktif olarak çalışmalara katılıyor.

Aydın Trafo’nun 3’üncü kuşak yöneticisi Emre Tüjümet, “İşimi elimden geldiğince iyi yapmaya çalışırım. Çünkü iyi yapmadığımı düşündüğümde bu bana huzursuzluk verir. Tabii ki hayatta her şeyi kontrol edemeyebilirsiniz. İstem ve kontrol dışı şeyler olduğunda bunları da sakin karşılamak gerektiğine inanırım. Ailemle keyifli vakit geçirmeyi, güzel hatıralar biriktirmeyi çok severim. Yaşam felsefemi de bu çizginin üstüne kurdum” diyor. Emre Tüjümet ile, Aydın Trafo ve Alkın Kompresör'ün başarılarını ve gelecek hedeflerini konuştuk.



Emre Bey öncelikler Aydın Trafo ve Alkın Kompresör'ü tanıyabilir miyiz?
Aydın Trafo, 1960 yılında dedem Veli Tüjümet tarafından kuruldu. Yokluk yıllarında kaynak makinesi üreten Veli Tüjümet, daha sonra babam Özen Tüjümet ve amcam Özden Tüjümet ile birlikte 1977’de pistonlu, 1998’de ise vidalı hava kompresörüyle Aydın Trafo’ya hayat verdiler. Ve kompresör sektöründe önemli bir aktör olmaya başladık. Bugün İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin 500 m2'si kapalı, toplam 10 bin m2 alan üzerine kurulu, modern üretim teknolojisi ile donatılmış üretim tesisi ile yıllık 24 bin adet makine üretim kapasitesine sahibiz. Gelecek planlamasını başarıyla gerçekleştiren firmamız yurtiçindeki 500’ün üzerinde bayisi ve satış noktalarıyla iç piyasada haklı bir pazar payının yanında, dağıtıcı kanallarıyla aralarında Romanya, Fransa, Slovakya, Azerbaycan, Fas, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu 36 ülkeye ihracat yapıyor. Alkın Kompresör ise 1990 yılında Yüksek Mühendis Erol Çiprut tarafından kuruldu. Erol beyin vafatından sonra eşi şirketi bize devretmek istedi. Alkın Kompresörü 2012 yılında bünyemize kattık. Alkın üretim faaliyetlerini Menderes'teki 3 bin 500 m2'si kapalı olmak üzere toplam 16 bin 500m2'lik bir alanda sürdürmekte. Günümüzde farklı sektörlere hitap eden ürünleri, hızlı ve kaliteli servisi, iç ve dış piyasalardaki tanınırlığı ve yükselen ihracatı ile Alkın Kompresör Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen kompresör üreticilerinden. İki firmamız da basınçlı hava kompresörleri üretiyor. Aydın Trafo düşük basınç trafo üretirken Alkım orta ve yüksek basınçlı kompresörler üretiyor. Aydın Trafo'nun ürün gamında pistonlu ve vidalı hava kompresörleri ve basınçlı yıkama makineleri bulunuyor. Alkım da ise orta ve yüksek basınçlı pistonlu kompresörler var.

Seçim süreci, dövizdeki dalgalanma piyasayı olumsuz etkiliyor. Bu dönem Aydın Trafo ve Alkın'a nasıl yansıdı?
Geçen yıla baktığımız zaman iki firmada da birinci çeyrekleri ciro artışıyla kapattık. Ciromuzda hem TL hem Euro bazında artış oldu. Alkın'da ürünlerimizi Euro ile satarken, Aydın Trafo'da hem TL hem Euro çalışıyoruz. Satışlarımızda Euro'nun etkisi birebir olmuyor. İkinci çeyrekte ise geçen yılla göre biraz azalma var. İçinde bulunduğumuz ekonomik konjektür itibariyle bunu normal karşılıyoruz.



Seçim süreci işlerinizi etkiliyor mu?
Bizim sektörümüzde yurtiçinde ve yurtdışında temmuz ağustos ayları düşük geçer. Bu aylarda seöimin etkilerini psikolojik olarak hissedeceğiz. Biz ekonomik göstergelerimizi Eylül ayında net olarak görebileceğiz. Ondan önce karşılaşacağımız olaylar bizim beklenti ve hissiyatımızı yönlendirecektir. Çünkü geçmişte bakıldığında temmuz ağustos zaten iyi geçmez. Siyasetten bağımsız bir şekilde daha çok çalışmamız gereken bir dönem olduğunu düşünüyorum. Ama hiçbir zaman olumsuz düşünceye kapılmamamız lazım. Tabi bu gerçekleri görmememize neden olmasın. Dünyada ve Türkiye'de tüketim devam ediyor. Her zaman yapacak iş var. İşimizi canla başla yaparak doğru adımlar attıktan sonra mutlaka başarı sağlanacağını düşünüyorum. Biz firma olarak bugüne kadar bu şekilde ilerledik. Bu dönemde firmaların finansal yapıları da önem arzedecektir. Çünkü maalesef özel sektörün borçlanması çok yüksek. Bunun da ekonomi sıkıştığı taktirde piysada çok olumsuz etkileri olabileceği endişesi duyuyorum. Ama herkes elinden gelenin en iyisini yaparak bu dönemi geçirmek için gayret sarfetmelidir. Evet dış ilişkilerimiz çok iyi durumda değil, işimiz daha zor, ama kolay olan ne var ki? Dünyadaki rakiplerimizin cirosu bizden çok çok yüksek. Bu bir tarafatan daha yapacak şey olduğunu gösteriyor. Daha çok çalışıp fırsatları görüp, doğru zamanda doğru yerde olmak gerekiyor.

Alkın olarak ABD'de bir yapılanma içinde olduğunuzu biliyoruz. Bundan biraz söz eder misiniz?
Amerika'da kendi şirketimizle faaliyet gösteriyoruz. New Jersey'de bir depomuz var. Türkiye'den gönderdiğimiz ürünleri ABD pazarına buradan satıyoruz. Mevcut depomuz kiralık. Amerika'da kendi lojistik merkezimizi kurmak için yer satıl alacağız. Çalışmalarımız sürüyor. New Jersey'de iki seçenek arasından birini tercih ederek Alkın'ın en iyi şekilde temsil edecek bir lojistik merkezini faaliyete geçireceğiz. Sonra süreçte de bir montaj hattı kurmayı planlıyoruz. Tüm parçaları Türkiye'de üretip göndereceğiz. Ürünlerin montajını bu merkezimizde gerçekleştireceğiz.

ABD'deki pazar durumunuz nedir?
Alkın, Amerika pazarında iyi bilinen, prestijli bir marka konumunda. Hatırı sayılır projelerle çalışıyoruz. Orlando'da düzenlenen bir fuarda Nasa yetkilileri stantımızı ziyaret ettiler. Birçok marka arasında yaptıkları incelemeler sonucunda Alkın markalı solunum kompresü almaya karar vermişler. Ürünümüz şuan Nasa'da kullanılıyor. Bu bizim için müthiş bir referans oldu. ABD donanmasıyla görüşmelerimiz sürüyor. Alkın markalı denizaltı hava kompresörümüzü test etmek istiyorlar. Ama biz işi biraz ağırdan alıyoruz. Bu ürünümüz şuan Türk donanmasında kullanılıyor. Ama biz ürünü tüm yönleriyle mükemmel hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. ABD donanmasına test için göndermememizin sebebi ise; onlar bir ürünü teste aldıktan sonra ürün üzerinde uzun bir süre değişiklik yapamıyorsunuz. O nedenle denizaltı kompresörümüzü en verimli hale getirip ondan sonra teste göndereceğiz. Bir defada doğru bir iş yapalım.



Başka donanmalarla görüşmeleriniz var mı?
Adım adım gitmek lazım. Kontrollü ve sürdürülebilir bir kalite istiyoruz.

Yurtdışında başka yatırım planınız var mı?
Alkın olarak bir İtalyan ortağımızla İtalya'da faaliyet gösteriyoruz. Malezya'da da daha önce bayimiz olan bir firma ile anlaştık. Burada da bir montaj hattı kuracağız. Türkiye'den demonte göndereceğimiz makineleri Malezya'da monte ederek pazara sunacağız. Firmanın ismi AlkınAsia olacak. Alkın İtaly ve ABD'den sonra Malezya'da da olacak. Aydın Trafo olarak ise yakın zamanda Cezayir'de bir yatırım yapmaya hazırlanıyoruz. Cezayirli bir partnerle montaj hattı kuracağız. Cezayir ve civarında bulunan yaklaşık 200 milyonluk bir nüfusa bu merkezden ürün tedarik edeceğiz. Önümüzdeki süreçte Ortadoğu'da ve Güney Amerika'da yine yerel partnerlerle yatırım yapacağız. Ülkeleri tespit ettik ama görüşmelerimiz sonuçlanmadan açıklamak istemiyoruz. Bu iki ülkede de Cezayir'de olduğu gibi montaj hattı kuracağız. Bu yıl sonuna kadar bu ülkelerde faaliyete geçmeyi planlıyoruz. Partnerlerimizle montajını gerçekleştireceğimiz makinelerin üzerinde hem onların hem de bizim logomuz bulunacak.

Başka bir sektörde yatırım planınız var mı?
Biz işimizi en yi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Başka alanlarda yatırımlara girmeyeceğiz. Kendi sektörümüzde daha çok yolumuz var. Enerjimizi başka sektörlerde harcayamayız.

İki fabrikanız birbirinden farklı bölgelerde, operasyonu yönetmek zor oluyor mu?
Pancar Organize Sanayi Bölgesi'nde 40 dönümlük bir yer talebinde bulunduk. Prosedürler tamamlandığında Aydın Trafo ve Alkın Kompresör'ü tek çatı altında toplayacağız. Mevcut binalarımızı ise kiralamayı düşünüyoruz.


Deniz tutkunu


Emre Tüjümet deniz tutkusuyla da dikkat çekiyor. Bulduğu her fırsatta yelken, dalış veya sörf yapan Emre Tüjümet, deniz ürünlerine de özel ilgi duyuyor. Yoğun iş temposundan fırsat buldukça mutfağa giren Tüjümet, deniz mahsullü makarnasıyla hayran bırakıyor. Emre Tüjümet’in bir başka tutkusu ise müzik. Sadece dinlemekle kalmayan Tüjümet aynı zamanda sıkı bir baterist.