Röportaj/ Sinan KESKİN

Türkiye'nin en etkin iş insanları örgütü olan Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 15. Dönem Başkanını seçti. Geçtiğimiz 12 Ocak'ta iki listenin yarıştığı genel kurulda 147’ye karşı 204 oy alan Mustafa Aslan, EGİAD'ın yeni başkanı oldu. Yaklaşık 5 ay süren seçim kampanyası sürecinde Mahir Kaplan önderliğindeki EGİAD15 grubu ile yarışan Mustafa Aslan önderliğindeki EGİAD30 grubu bayrağı göğüsleyen taraf oldu.

Mücadeleci ama kırıcı olmayan, nezaket kuralları çerçevesinde kıran kırana bir seçim sürecinin ardından EGİAD'a yakışan, rekor katılımlı bir genel kurul ile 15. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Aslan ile seçim sürecini, yapacağı ilk icraatları, beklentilerini ve hedeflerini konuştuk.

Öncelikle yeni dönemin hem EGİAD hem iş dünyası için hayırlı olmasını diliyorum. Nasıl bir seçim geçirdiniz? Süreci değerlendirir misiniz?

Çok ciddi bir katılım sağlandı. Aktif üyelerimizin yüzde 93'ü oy kullandı. Benim bildiğim üyelerimizin yüzde 5'i yurtdışında olmasına rağmen bu orana ulaştık. Neredeyse Türkiye'de olan her üyemiz oy kullandı. Uzun bir seçim süreci geçirdik. Hem dernek çalışanları, için hem aday gruplar için, hem de üyelerimiz açısından oldukça yoğun bir dönemdi. Bu süreçten kazasız belasız çıktığımızı düşünüyorum. Sürecin EGİAD'a eksilerinden çok artıları oldu. Her iki aday grubun hassasiyeti ve duruşu önemliydi. Her iki taraf da buna dikkat etti. Her zaman söylediğimiz gibi bu seçimden de EGİAD kazanarak çıktı.

Genel kurulda iki liste yarıştı. Çekişmeli bir seçim kampanyası geçirdiniz. Dernekte bir kutuplaşma oldu mu? Kırgınlık yaşandı mı?

Bir kırgınlık olmaması için elimizden geleni yaptık ve yapacağız. Yönetim olarak hedefimiz de görevimiz de bu. Bizim daha önceki başkanlardan ve yönetim kurullarından gördüğümüz de bu. Bu bir EGİAD geleneği. Seçimden sonra hiçbirimizin EGİAD üyesi olması dışında başka bir sıfatı kalmaz. Genel kurulumuz bu görevi bize iki yıllığına geçici olarak verdi. Biz de aldığımız bayrağı mümkün olduğu kadar daha ileri bir noktada teslim etmek istiyoruz. Başka bir amacımız olmaz olamaz. Asıl çabamız 380 aktif ve 300 civarı fahri üyemizle elele güzel ve verimli bir dönem geçirmek. Genel kurulda oylama başlamadan önce de söylemiştim. Her iki tarafta da EGİAD duruşunu koruyan çok kıymetli arkadaşlarımız var. Öncelikle bu arkadaşlarımızla beraber çalışmak isteriz. Onlar diğer üyelerimizden bir adım öne çıkarak adaylık sürecine girdiler. Bence bu çok kıymetli. Bu cesaret ve azim devam etmeli, derneğimize faydalı olmaya devam etmeliler.

Yeni dönemde yönetimsel anlamda farklı bir EGİAD görür müyüz?

EGİAD'da bir ekol değişikliği olmaz. Bu çok önemli, altını çizmek lazım. EGİAD, kökleri çok derinlere giden bir kurum. Biz; bu kökleri söküp, koca çınarı çıkarıp yerine bir fidan dikecek değiliz. Amacımız o çınarı korumak olacak. Ancak günün değişen şartları içinde farklı pozisyonlara ve yapılanmaya, her kurumda olduğu gibi EGİAD da girecektir. Dijitalleşme ve teknolojinin gelişmesiyle beraber geometrik hızla büyüyen teknolojik platformlar önceliğimiz olacak. Sanayi 4.0 ile ilgili çalışmalara geçen yıl başlamıştık ve ilk konferansımızı gerçekleştirmiştik. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek.

Seçim kampanyası sürecinde talihsiz bir kaza geçirdiniz. Bu kaza seçim kampanyasında sizi zorladı mı?

Hem zordu hem de farklı deneyimleri yaşamamı sağladı. Seçim çalışmalarına başladıktan 1,5 ay sonra kaza geçirdim ve yaklaşık 1,5 ay yarışın dışında kaldım. Fakat arkadaşlarım gerek eve gerek hastaneye gelerek beni bilgilendiriyorlardı. Manen ve fikren yarışın içindeydim. Bu süreçte grubumuzun bayrağını yere düşürmeyen arkadaşlarımıza her zaman minnettarım.

Halihazırda 5 farklı alanda faaliyet gösteren bir şirket yönetiyorsunuz. Bunun yanı sıra birçok STK ve Deniz Ticaret Odası Meclis Üyeliğiniz ve TOBB delegeliği göreviniz bulunuyor. Takvimiz çok yoğun olmalı.

Ben sivil toplum kuruluşlarında ve yarı kamu kurumu olan odalarda çok boş zamanı olan kişilerin olmaması gerektiği düşünüyorum. Çünkü çok boş vakti olanlar o koltuklara oturduklarında bırakamıyorlar. O koltuk dışında hayattan beslendiğiniz yerler yoksa o makamları bırakmanız zor oluyor. O koltuğa verdiklerinizden çok aldıklarınız artmaya başlıyor. Sizin diğer platformlardan beslenip o koltuğu beslemeniz gerekiyor. Dengeli bir alışveriş olması lazım talip olduğunuz ve geldiğiniz makamla. O nedenle ben, iş hayatı yoğun kişilerin bu tür yerlerde olması gerektiğini düşünüyorum. Saplanıp kalmasınlar, koltuklara yapışıp kalmasınlar. Kendi yönetim kurulumu da buna dikkat ederek oluşturdum.

Seçim kampanyası sürecinde projelerinizi paylaşmıştınız. Hayata geçirmeyi düşündüğünüz ilk proje hangisi olacak?

Dijitalleşme projemiz olan D2'yi çok önemsiyoruz. Çünkü birçok projemizin ilk adımı D2'nin sonuçlarına göre başlayacak. D2'ile üyelerimizi tanımayı ve bir sonraki adımda kümelendirmeyi hedefliyoruz. Tabi projelerimizi hayata geçirme yöntemimiz, bir proje bittikten sonra diğerine geçmek şeklinde olmayacak. Eş zamanlı olarak bütün projelerimizin takvimi çıkacak. En hızlı sonuçlandırmaya çalışacağımız proje D2 olacak. Bir an önce üye profilimize haiz olmak istiyoruz.

Çalkantılı bir ekonomik süreç yaşıyoruz. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

En önemli projelerimizden olan EGİAD Think Thank'i bir an önce hayata geçirip ekonomi, siyaset ve toplumsal konulara akademik dokunuşları ekledikten sonra ortaya çıkacak sonuçları hem Ankara'da ilgili makamlarla hem de kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak ülkede ekonomik çalkantı devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok demek yanlış olur. Biz bunun için bir yapılanmaya gitmek istedik ve EGİAD Dış Ticaret Elçileri projemizi geliştirdik. Bunu da hızlıca hayata geçireceğiz. Buradaki amacımız EGİAD üyelerini ihracata açmak. Çünkü yüksek kur ve dış talep önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde devam edecek gibi görünüyor.

İş hayatınızdan hiç konuşmadık. Asmira Group hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?

Halihazırda 5 alanda faaliyet gösteriyoruz. Bunların bazıları birbirini tamamlayan bazıları ise farklı sektörlerde. Asmira Bunker, gemilere yakıt ikmali operasyonlarımızı gerçekleştiriyor. Asmira Bunker'ın 40 metrelik bir deniz tankeri var. Ancak gelişen iş sebebiyle bir yatırım yaparak 60 metrelik bir tanker daha aldık. Asmira Marine yatlara yakıt ikmali ve diğer yatçılık faaliyetleri yapıyor. Bu çerçevede Kuşadası Setur Marina, Didim Dmarine, Bodrum Turgutreis Dmarine ve Göcek Dmarine'nin içinde bulunan tüm akaryakıt operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında Batı Anadolu bölgesinde toplam 22 liman ve marinada gemilere ve yatlara ihracat kapsamında yakıt veriyoruz. Son 6 yıldır Türkiye'deki tüm yat pazarının yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ni biz karşılıyoruz. Doğuş Grubu ile olan iyi ilişkilerimiz çerçevesinde Montenegro'da yaptıkları yatırımlarının tüm akaryakıt operasyonlarını işletmek üzere anlaştık. Montenegro'daki işletmemizin faaliyete geçmesiyle uluslararası gemi yakıtı tedariki sağlayan tek Türk firması olacağız. Kendi sattığımız akaryakıtı taşıyabilmek adına Asmira Lojistik firmamız var. Önceleri sadece kendi operasyonlarımız için yakıt taşıyan filomuz artık başka firmalara da hizmet vermeye başladı. Asmira Petrol ise yurtiçi akaryakıt satışlarımızı gerçekleştiriyor. Ayrıca babam Ayhan Aslan'ın 1966'da Torbalı'da kurduğu akaryakıt istasyonunu işletiyor. Bir de yeni başladığımız yiyecek-içecek sektöründe faaliyetlerimiz var.

Yurtdışında başka yatırımlarınız olacak mı?

Yatçılık ve kumanya sektörü ile ilgili düşüncelerimiz var. Bir de otomasyon sistemleri ile ilgili bir girişimimiz olacak. Türkiye'de kullanılan ama Montenegro'da kullanılmayan sistemlerle ilgili çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Yiyecek-içecek sektörü ile ilgili bazı düşüncelerimiz var. Montenegro ciddi anlamda yöneleceğimiz ve yurtdışı operasyonumuzu geliştireceğimiz bir merkez olacak.

Yiyecek-içecek sektörüne de girdiniz. Bu planladığınız bir iş miydi?

Doğuş Grubu, Didim Dmarin'in içinde bulunan bir alanı bizim işletmemizi istedi. Tapasmira ismiyle bir tapas bar açtık. Bu benim yıllardır hayalini kurduğum bir işti. Tapasmira'nın ikincisini İzmir merkezde açmayı planlıyoruz. Bunun dışında Torbalı'da bulunan akaryakıt istasyonumuzun yanında bir gıda işletmesi açacağız. O farklı bir konseptte olacak. Ayrıca EGİAD'lı dostlarımız ile oluşturduğumuz çok ortaklı bir gıda girişimimiz var: Nappo Pizza, yakın zamanda Mavibahçe’de faaliyete geçecek.

EGİAD üyelerine bir mesajınız var mı?

Bundan sonra artık EGİAD15 ve EGİAD30 grupları bitmiştir. Bundan sonra tek bir çatımız var o da EGİAD çatısıdır. Bir ve tekiz. Herkesle el ele, kol kolayız. Bunun dışında herhangi bir eğilimimiz olmayacak.

Mustafa Aslan kimdir?

1980 İzmir doğumlu. 1998 yılında İzmir Amerikan Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra DEÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nü bitirdi. Lisans eğitiminden sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde İşletme dalında MBA yaptı. 1998 yılında üniversiteyle eşzamanlı aile işletmesinde finans sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2001 yılında Asmira Petrol şirketini kurup grup bünyesinde bulunan tüm deniz satışlarını bu şirket üzerinden yapmaya başladı. 2017 yılında yeni bir oluşuma giderek Asmira Group’u kurdu. Asmira Group; akaryakıt, denizcilik, lojistik, yatçılık ve yiyecek-içecek sektörlerinde ulusal ve uluslararası faaliyetler gösteriyor. Asmira Group'un CEO'su olarak görev yapan Aslan, evli ve Perla Su adında bir kız çocuğu babasıdır.

EGİAD'a 2010 yılında üye oldu

11. dönemde sosyal komisyon üyesi oldu. 12. dönemde Kurumsal Yönetişim ve Kalite Komisyonu başkanlığı yaptı. 13. dönemde ilk kez yönetim kurulu üyeliği görevini üstlendi. Aydın Buğra İlter'in başkanlığındaki 14. dönemde Başkan vekili olarak görev yaptı. Aynı zamanda EGİAD'ın üye olduğu EGİFED ve BASİFED'de de EGİAD’ı temsilen yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunuyor.