RÖPORTAJ/ Levent ARİÖZ

İki sezondur Spor Toto 1. Lig'e yükselme şansını Play Off'larda kaçıran Menemen Belediyespor bu yıl 2. Lig Kırmızı Grup'ta şampiyon olarak hedefine ulaştı. Kupa sevincini en çok yaşayan isimlerden biri sol bek Alberk Koç oldu. Sarı lacivertlilerin as kadrosundaki tek Menemenli olan 1997 doğumlu sol bek, 2006 yılından beri kulübün bünyesinde bulunuyor. Aslında Alberk'in Menemen geçmişi 2006'dan daha eski. Babasının futbolcu olmasından dolayı adeta topla büyüdüğünü belirten Alberk, "Babam Birol Koç Menemen'in eski futbolcusu ve şu an altyapı koordinatörü. Menemen tesislerinde büyüdüm diyebilirim. Evim stada 5 dakika uzaklıkta. Şampiyonluğa en çok sevinen isimlerden biriyim. Menemenli olduğum için ilçedeki insanların ilgisi bana muazzam. Bir gün kuaföre giderken okul çıkışına denk geldim ve öğrenciler etrafımı sarıp fotoğraf çekilmeye başladı. Gerçekten o zaman şampiyon olarak önemli bir iş başardığımızı ve futbolcu olduğumu anladım. Art arda transfer teklifleri gelmeye başladı. Hedefim Süper Lig'de oynamak ve milli takıma yükselmek. Transfer olamasam bile takımım Spor Toto 1. Lig'de ve önemli bir vitrinde olacağım. Şampiyonluk fotoğrafında yer almak bile büyük mutluluk" dedi.

Tuzla maçı kırılma anıydı

İki yıl Play Offlar'da elendikten sonra sezon başında kesinlikle şampiyon olmak için motive olduklarını ifade eden genç sol bek, "Kendi aramızda bu sezon kesinlikle Play Off'a kalmayacağız diye söz verdik. Bu sene puan olarak geriden geldik. Tuzlaspor önümüzdeydi. Manisa Büyükşehir, Fatih Karagümrük gibi ciddi rakiplerimiz vardı. Ama biz sonuna kadar inanmıştık. Şampiyonluğun geleceğini biliyorduk. Çok hırslıydık ve başardık. Tuzlaspor deplasmanı sezonun kırılma maçıydı. O maç bizi yarışa döndürdü. O karşılaşmayı kaybetsek aradaki puan farkı açılacaktı. Ve play off oynayacaktık. 3-1 kazandık ve şampiyonluğun yolu açıldı" cümlelerini kullandı.

Sol beke geçti hayatı değişti

Futbola orta saha oyuncusu olarak başlayan Alberk Koç, sol beke geçmesiyle kariyeri çıkışa geçti.

Mevki değişikliğinin hikayesini şöyle anlatan Alberk, "2006'da Menemen altyapısında futbola başladıktan sonra, 2012'de Manisaspor'a transfer oldum. U16'larda Türkiye şampiyonluğu yaşadım. 3 yıllık Manisa kariyerinden sonra yuvama dönmenin doğru olduğunu düşündüm. İlk senemde çok süre alamadım. Sonraki yıl teknik direktörlüğe Suat Kaya geldi. Ardından Erman Kılıç, Gökhan Ünal gibi yıldız oyuncular transfer edildi. Ben orta saha oynuyordum ve mevkimde çok tecrübeli futbolcular vardı. Süre almam zorlaştı. Şimdi Sportif Direktörümüz olan Cenk Laleci'yle görüştüm ve oynamayacaksam kiralık takım bakacağım dedim. Takım arkadaşım Ersin Aslantoğ ise sürekli sol bek oynamamı tavsiye etmişti. O dönem birinci sol bekimiz Yasin Güreler'in de alternatifi yoktu. Cenk Hoca'ya beni sol bek dener misiniz dedim Ertesi gün sabah idmanına sol bek olarak başladım. Suat Hoca bende bir kıvılcım gördü ki sonraki gün hazırlık maçında 45 dakika süre verdi. Suat Hoca hücumcu bekleri seviyordu ve tam aradığı isimdim. 2016-17'de sol bek olarak oynamaya başladım. Geçen yıllarda kariyerim sürekli yukarıya ivmelendi. Bu sene Yasin Güreler'in gitmesiyle 1. tercih oldum. Mevki değiştirerek kariyerimde doğru bir tercih yapmışım" diye konuştu.

Göztepe'nin kapısından döndüm

Transferi gözdelerinden olan Alberk Koç, Bundesliga 2’de mücadele eden Darmstadt 98 takımının yanı sıra Süper Lig’den Kasımpaşa ile Sivasspor’un radarında bulunuyor. Bu sezonun devre arasında Göztepe'nin kapısından döndüğünü itiraf eden genç futbolcu, "Sarı kırmızılılara transferim yüzde 90 gerçekleşmişti. Son anda Göztepe yabancı sol bek(Lumor Agbenyenu) aldı. Kulübüm bana her türlü kolaylığı yapacaktı. Menemen'in emeği bende çok büyük. Para kazandırarak ayrılmak istiyorum. Süper Lig'den 5-6 takımdan teklif aldım. İki tarafın mutlu olacağı en uygun teklifle harekete geçeceğiz. Öncelikli hedefim transfer olmak. Gerçekleşmezse de seve seve, büyük bir mutluluk ve heyecanla takımımla Spor Toto 1.Lig'de top koştururum" dedi.

Lakabı Birol

Esprili bir kişilik olan Teknik Direktör Suat Kaya'nın kendisine babasının adıyla hitap ettiğini belirten Alberk, "Suat Hoca bana Birol diyor. Hatta Tahir Şahir Başkanımız da aynı isimle sesleniyor. Babam altyapıda görevli olduğu için takımın içinde ve çok güzel bir iletişimimiz var. Ayrıca "yılan" lakabı da arkadaşlarım tarafından kullanılıyor. Futbolcu arkadaşlarımızla son dönemin gözde oyunu "PUBG" yi toplu olarak oynuyoruz ve oyundaki ismim Karayılan" cümlelerini kullandı.

Türkiye'nin en iyi sol beki olacağım

Ülke futbolunun son yıllarda bek çıkaramadığını ve yıllardır Caner Erkin ve Gökhan Gönül'e büyük yük bindiğini hatırlatan başarılı kanat oyuncusu, "Gerek kulüplerin savunma tercihlerini yabancı oyuncudan yana kullanması, gerek yerli oyunculara güvenilememesi kanatlarda oyuncu havuzunun daralmasına sebep oldu. Ama yeni jenerasyonda kıpırdanma yaşanıyor. Zeki Çelik'in İstanbulspor'dan Lille'e transfer olması Süper Lig kulüplerinin transfer politikalarına değiştirmesine örnek oldu. Türk olarak çok üst düzey bir kanat oyuncusu olduğumu düşünmüyorum. Hedefim Türkiye'nin en iyi sol beki olmak. Yabancı isimler örnek vermem gerekirse Real Madridli Marcelo ve Galatasaray'ın sol beki Nagatomo beğendiğim futbolcular" cümlelerini kullandı.

Milli takımdaki 3. Menemenli olacağım

Menemen'in altyapısında ve A takımında oynayıp milli takıma çağrılmanın çok özel bir duygu olacağını söyleyen Alberk Koç, "Çağlar Söyüncü ve Harun Tekin'den sonra ay yıldızlıları temsil eden 3. Menemenli olmak en büyük hayalim. Çağlar'la birlikte altyapıda oynadık ve şu an Premier Lig'de Leciester City'de forma giyiyor. Menemenli gençlere örnek oluyor. Harun ağabeyi ise yakından tanıyorum. Onların ayak izlerini takip edip ilçemi, şehrimi gururla temsil etmek istiyorum" dedi. İsminin bir çok karışıklığa sebep olduğunu da sözlerine ekleyen genç futbolcu, "

Alberk çok karşılaşılan bir ad değil. İsmimi karşı tarafa söylediğimde, "Adın Alper mi, Albert mi, Aliberk mi" gibi komik karşılıklar alıyorum. Adımın anlamı kırmızı güç ve insanların aklında kalıcı olduğu için çok memnunum" dedi.