TÜRSAB Yurtdışı Temsilcisi Hüseyin Baraner dünyanın en önemli turizm fuarı olarak bilinen Berlin ITB izlenimlerini gazetemiz ile paylaştı.

Bu yıl 190 ülkeden yüzbine yakın turizmcinin kendi kurum ve kuruluşlarını temsil ettikleri fuarda 10 bin ayrı standın açıldığı belirten Baraner, 2018 yılı için turizmde büyük artışlardan bahsedildiğini aktardı.
Dünyada turizmi sürekli büyüdüğünü ve ciroların arttığını belirten Baraner, çevresel ve sosyal sorunlarda her yıl ürkütücü şekilde katlandığına dikkat çekti. ITB’de ilk defa aşırı turizm (Overtourism) noktaların bahsedildiğini vurguladı.

Baraner, “Dünyada değişik noktalarda artık turizme dur denmeye başlandı. Turizmin getirdiği pahalılık, gürültü, çevre kirliliği, suistimal ve insan kalabalıkları yerel halkı turistleri protesto edecek kadar kızdırmaya, üzmeye başladı. Limana yanaşan kruvaziyer gemilerinin salgıladığı eksoz gazı için beş milyon arabaya eşittir diyenler var” ifadelerini kullandı.

ALMANYA ZİRVE YAPTI


“Lufthansa havayolları bu sene en mutlu yılını yaşayacak” diyen Baraner, “Hem Almanya’ya gelişler hem Almanya’dan dünyanın tüm noktalarına olan uçuşlar dolu. Hatta Transatlantik uçuşlarında bile ciddi doluluklar var. Tek sıkıntı yeni uygun uçak ve pilot bulmak” diye konuştu.
Dünyadaki turizm anlayışının değiştiğini belirten Baraner, “Almanya'nın en büyük seyahat acentalarından biri olan TUI’nin Başkanı Friedrich Joussen bizzat söyledi: Geleceğin müşterileri yatak kalelerinde, oda fabrikalarında tatil yapmak istemiyor. Turist gittiği ülkenin kültürünü otantik mimarı ve doku içerisinde hissetmek, yaşamak istiyor. Bu gelişmeler ışığında turizm yatırımları devam ediyor. Şu an en çok yatırım alan destinasyonların başında Kapverd adaları (Atlas Okyanusu'nda, Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan bir Afrika ülkesi. 10 ada ve 8 adacıktan oluşan bir takımadadır. En büyük üç ada Santiago, Santo Antao, Boa Vista'dır. Başkenti, Santiago adasındaki Praia'dır) geliyor. Sadece TUI Kapverd adalarında beş yeni otel yapacağını açıkladı.
Biz de 20 yıldır tanıdığım Kapverd Adalarına Belek’ten bir otelci ile gitme kararı aldık.”


RUSYA ATAKTA


Zamanında Alman Tur operatörleri Rusya pazarını ele geçirecek derken şimdi durumun terse döndüğünü belirten Baraner, “Rusya merkezli tur operatörlerinin iki büyük temsilcisi Anex ve Coral Almanya’da güç sergilemeye başladı. Almanya’daki Türkiye piyasa payı yakında silbaştan olacak, kıyasıya bir rekabet kapıda. Türkiye sahilleri Avrupa turizminin piyasa savaş alanına dönecek, zira Türkiye’de başarılı olamayan hiç bir Avrupa tur operatörü kendi pazarında büyüyemiyor” bilgilerini verdi.

TÜRK FORUMUNA BÜYÜK İLGİ


ITB’de Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği, sunumunu Hüseyin Baraner'in yaptığı Türkei Forum’a yoğun ilgi gösterildiğini belirten Baraner, “Panelistlerimiz FTI Başkanı Dietmar Gunz, Öger Tours Genel Müdürü Songül Rosati, DRV yöneticisi Günter Ihlau, Türofed Başkanı Osman Ayık ve Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal bir ağızdan aynı vurguyu yaptılar. Anadolu’nun kültür zenginliklerinin daha yoğun bir şekilde tur programlarına eklenmesi gerektiğini vurguladılar” şeklinde konuştu.
Baraner ITB'de gündeme gelen konular hakkında da ayrıca şu bilgileri verdi:
- Turizm işinde en zor iş havayolu şirketi işletmeciliği. Türkiye bu konuda artık çok şanslı; iki saygın ve itibarlı dev yapı Türkiye’nin Avrupa piyasalarında garantörü oldu: Sunexpress ve Corendon. Özellikle Corendon olan ilgi her gün büyüyor.
- Dijital çılgınlığı zirve yaptı: ITB’de en çok ağza alınan kavram dijital oldu. Bu konuda hizmet veren şirketler çok iş kaptılar bu ITB’de.
- Kripto para yakında turizme giriyor. “Otele rezervasyon yap tatilini Bitcoin ile öde” sistemleri ve yazılımları büyük ilgi gördü.
- Avrupa yaşlanıyor. Age- Friendly Destinations geliyor: Yaşlıya dost destinasyonlar masaya yatırıldı. Kriterleri tespit ediliyor.