Röportaj/ Sinan KESKİN

Haftasonu haber bültenlerine yansıyan bir habere göre -ki bunu zaten uzun zamandır biliyoruz- artık yeni neslin gelecek hayalleri içerisinde doktorluk, öğretmenlik, avukatlık gibi meslekler yer almıyor. İlköğretim çağından başlayarak gençlerimizin bir numaralı hedefleri başta Youtube ve Instagram olmak üzere sosyal medyada fenomen olmak.

Sosyal medyanın bu baş döndüren gelişimi ve insanlar üzerinde yarattığı etki literatüre yeni yeni meslek dalları da kazandırıyor. Youtube'da video paylaşarak milyonlarca lira kazananlara Youtuber dendiğini artık bilmeyeniniz yoktur. Ama artık sosyal medyadan tanıtım yaparak gelir elde edenlerin yeni bir ismi var, Influencer. Influencer kısaca bir ürünün sosyal medya üzerinde fenomen olan isimler tarafından doğrudan takipçilerine tanıtılması ve deneyimlerinin aktarılması sistemidir. Yani Youtbe, Twitter, Instagram, Twitch gibi platformlarda fenomen olan isimlerin bir ürün ve ya markanın tanıtım reklamını kendi sayfası üzerinden yapmasıdır.

@worldofsimay kullanıcı adıyla Instagram'da hızla yükselen bir Influencer olan Simay Özyiğit ile bu işe nasıl başladığını, başarılı bir Influencer olmanın inceliklerini ve Influencer olmak isteyenlere tavsiyelerini konuştuk.

Sizi, stiliniz, yaşam tarzınız, güzel ailenizle geniş kitlelere hitap eden ve örnek alınan bir Influencer olarak tanıyoruz. Influencer olma fikri nasıl doğdu? Bize hikayenizi anlatır mısınız?

9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Adecco firmasına iş başvurusu yapmaya gittim. Ama Adecco'nun yanında bulunan Sky TV'ye başvuru yapmayı tercih ettim. Televizyonda program hazırlayıp sunmak her zaman hayalimdi. Sky TV'ye CV'mi bıraktıktan 1 gün sonra aradılar beni. Ben program sunmak istiyordum ama reklam departmanında ihtiyaç olduğunu söylediler. İşin mutfağını, yani satış kısmını da öğrenmek için teklifi kabul ettim. İşimi başarıyla yürütürken bir gün program müdürü Oya Pardak'ın dikkatini çekmişim. Oya hanım, 'bu kıza program sunduracağım' dedi. 'Hayallerim gerçek mi oluyor' derken yaşadığım heyecanı anlatamam. Hem Çocukça programını sunuyordum hem de programa sponsor buluyordum. Çok güzel deneyimler yaşadığım televizyon hayatımdan sonra Sports International'da program koordinatörü olarak işe başladım. Sonra Swissotel'den teklif geldi. Swissotel'de Satış Müdürü olarak kariyerime devam ettim. 5 yıl boyunca, hobim olan sosyal medya mesleğim olana kadar otelde çalıştım.

Oldukça başarılı bir kariyeriniz varmış. Bunu hiç düşünmeden bir kenara mı bıraktınız?

Risk aldım. Ama kendimi mutlu hissettiğim bir iş yapmak istiyordum. Zaten Instagram hesabım oldukça ilgi çekmeye başlamıştı. Hatta tanınırlığım oteldeki mesleğimin önüne geçmiş durumdaydı. Bu durum yönetimle de sıkıntı yaşamam neden oluyordu. Sonunda kararımı verdim, 'ben Instagram ve sosyal medyada büyümek istiyorum' dedim. Kurumlara değil, kendime çalışacaktım ve kendi işimin patronu olacaktım. Bundan daha güzel ne olabilirdi ki?

İlk hangi paylaşımla dikkat çektiniz? Kırılma anı neresiydi?

Kırılma anım, daha doğrusu büyüme anım anne olduktan sonra başladı. Kuzey'le paylaştığım fotoğraflar çok dikkat çekti. Sayfamı ciddi bir kadın ve anne kitlesinin takip ettiğini öğrendim. Onlara tecrübelerimi, tecrübesizliğimi, mutluluğumu, üzüntümü, sorunlarımı kısacası yaşadıklarımı anlattıkça bir baktım benim gibi inanılmaz bir kitle var. Birlikte öğrenmek, bilgiyi paylaşmak kadar güzel bir duygu yok.

Sosyal medyada renki bir hayat sürdüğünüz görünüyor. Eşiniz ve çocuğunuz bunu nasıl karşıladı?

Eşim Serkan pilot. Ben Instagram'da bu kadar aktifken onun hesabı bile yok. Hatta bazen takılıyorum, 'bir like ve yorumum senin yüzünden eksik' diye:) Serkan başlarda garip karşılıyordu. Sektörün çok dışında, eşinin elinde sürekli telefon fotoğraf çekme, paylaşma ve içerik derdinde:)... Gerçekten empati yaptığımda onun için zor bir durum, kabul ediyorum. Ama işi keyif için değil meslek olarak yaptığınızı hissettirirseniz işler kolaylaşıyor. Başta verdiği tepkileri artık vermiyor, aksine gerektiğinde, surat assa da, fotoğraflarımı çekiyor. Kuzey'e gelince, fotoğraf çekilmeyi seviyor, benimle beraber gülümseyerek poz veriyor. Ama sadece çocuğu üzerinden iş yapan biri olmak istemem. Sırf kendim istiyorum diye onu hiçbir olaya dahil etmiyorum. 4 yaşında olsa da o bir birey.

Yoğun hayat temposundan fırsat bulduğunuz zamanlarda çocuğunuzla birlikte yapmaktan keyif aldığınız aktiveler nelerdir?

Benim için en önemli şey oğlumla birlikte geçirdiğim güzel anları biriktirip o 18 yaşına geldiğinde bu kareleri ona sunabilmek. Bizim işin mesaisi olmuyor. Çocuğunuzun zamanında çaldığınız anlar oluyor. Ama ben şirketimi kurduktan sonra artık işlerimi rayına oturttum. Kuzey'le belki 24 saat zaman geçiremiyorum ama akşam olduğunda bilgisayarımı, telefonumu bir kenara bırakıyorum.
Influencer olabilmek için zaman ve mekanın önemi var mı?

Influencer olabilmek için bence ne yaşın ne mekanın önemi var. Artık ünlü olmak sanal ortamda başlıyor. Binlerce kişiye istediğiniz fotoğrafı atabiliyorsunuz, istediğiniz şarkıyı söyleyebiliyorsunuz. Sesiniz güzelse yaptığınız şarkıyla bir bakmışsınız ki fenomen olmuşsunuz. Reymen, Ben Fero hep bu şekilde ünlenen isimler, hatta ünlülerden bile fazla takipçileri var. Burası inanılmaz bir pazar. Eğer farklıysanız, iyi içerik ve görsel üretebiliyorsanız her zaman şansınız var.

Ruhunuzu beslemek ve hayatı keşfetmek adına neler yaparsınız? Sevdiğiniz şehirler, gittiğiniz mekanlar hangileridir?

Ruhumu beslediğim şey kahve ve klasik müzik eşliğinde kitap okumak diyebilirim. Yurtdışı ve yurtiçi seyahatlerimde değişik yerler, kültürler görmek de bana çok iyi geliyor. En sevdiğim şehir, yaşadığım şehir olan İzmir. Çok şanslıyım ki İzmir'de doğdum. Tam bir deniz aşığıyım. Yurtdışında ise en etkilendiğim ülke Güney Kore


Takipçilerinize Instagram’da doğru ve ilgi çekici paylaşımlar yapmak ve daha geniş kitleler ile etkileşimde bulunmak için tavsiyeleriniz nelerdir?
Kesinlikle ilk önereceğim şey çekimlerinin özgün olması ve denenmemişi denemeye çalışmaları olacaktır. Çünkü benzer işler kimseye artı katmıyor. Fotoğraf çektikleri açı, ışık, paylaşırken yazdıkları metindeki cümleler çok önemli.

Alışverişlerinizde hangi tasarımcı ya da ürün sizin için önceliklidir? En son alışveriş listenizde neler var? Yaz mevsiminin bitmesine sayılı günler kala takipçilerinize mevsim geçişlerinde stil tavsiyeleriniz nelerdir?

Tasarımcılardan Karl Lagerfeld, Kate Spade en sevdiğim isimler. Gardırobunuzu yazdan sonbahara geçiş için hazırlarken ihtiyacınız olan tek şey çok yönlü ankle bot kombinleri ile şık bir tarz oluşturmak. Ben mevsim geçişlerinde mavi kotu ve beyaz gömlekleri, altına stilettoları çok beğeniyorum. Ya da lazer ceket, boyfriend kot da çok güzel kombin oluyor. Hem şık hem de sade görünebiliyorsunuz

Cilt bakımı ve makyaj rutininizden bahseder misiniz? Canlı ve aydınlık bir cilt ile kusursuz makyaj için takipcilerinize tavsiyeleriniz nelerdir?

Cilt bakımı gerçekten çok önemli. Cilt bakımıma 30'lu yaşlarımda daha çok önem vermeye başladım. Çünkü yavaş yavaş yaş almayla beraber yüzümde minik çizgiler oluşmaya başladı. Mutlaka gündüz ve gece kremimi kullanmaya dikkat ediyorum. Çekim yaptığım günlerde makyajımı temizlemeden uyumuyorum. Ayda bir cilt bakımı yaptırıyorum. Cildimin nemi için kullandığım serumları ihmal etmiyorum. Bu sayede hem nemli hem de parlak bir cilde sahip olabiliyorum.

Disiplinli çalışmanın karşılığını aldım

Çalıştım, ürettim, kendimi marka haline getirdim. Önceden benim ulaşmak istediğim firmalar artık bana ulaşmaya başladılar. Ve disiplinli çalışmamın karşılığını aldım. Şu an 200 binin üzerinde takipçim var.