Seferihisar'ın Ulamış halkı köyün öncüleri ile el ele verdi, hep birlikte halkın edebi ve kültürel gelişimine destek için bağışlanan 5 bin kitaptan oluşan bir kütüphane kurdular.

Karakılçık buğday ekmeği, cumartesi günleri köy pazarı ve kadın ağırlıklı köy tiyatrosu. Hızla gelişen Ulamış Köyü'nün adını şimdi herkes biliyor.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, Ulamışlı eski özel sektör yöneticisi Berkhan Parlak ve şimdiye kadar İzmir çevresinde ve Belçika'da gönüllü olarak 48 kütüphanenin açılmasını sağlayan Recai Şeyhoğlu el ele verdiler, Ulamış Köyü'nde daha çok çocukların ve köy kadınlarının yararlanması için 5 bin kitaplık bir kütüphane kurdular.


Özel sektör yöneticiliğini bıraktıktan sonra Seferihan Ulamış'a daha sık gelmeye başlayan ve dededen kalma arazisine mütavazı bir çiftlik kuran, ardından köyün tanıtılması için kolları sıvayan Berkhan Parlak'ın daveti üzerine Ulamış Köyü'ndeki kütüphane açılışına Gazete 9 Eylül adına ben de katıldım. Ulamış'a taşıdığı pozitif enerjisiyle köyün gelişmesine öncülük eden, ardından Başkan Soyer'in eşi Neptün Soyer'in desteğini de alarak köy tiyatrosunun kurulmasına, dere yatağının temizlenmesine, Ulamış köy pazarının cumartesi günleri hizmet verecek şekilde resmi olarak açılmasına,köyün duvarlarının rengarenk resimlerle bezenmesine, sokakların çiçeklerle süslenmesine, köyde festival düzenlenmesine, yöreye özgü karakılçık buğdayından sınırlı sayıda üretilen karakılçık buğday ekmeğinin İzmir'de bile tanınmasına öncülük eden Parlak, bu çabasında köyün genç muhtarı Kadir Girginer'i de yanına aldı.


BAYRAM COŞKUSU VARDI


Köy kütüphanesi ise çocukların ve köy kadınlarının kültürel ve edebi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik atılacak en önemli adımlardan biriydi. Bu nedenle açılışın yapılacağı Cumartesi günü, köy pazarını dolduran İzmirliler'in de desteğiyle Ulamış'ta bir bayram coşkusu ve canlılığı yaşandı.Rengarenk sardunya, begonya, ortanca saksılarının süslediği köy pazarında adım atacak yer yoktu, köyün tek ve en büyük kahvehanesinde de oturacak yer bulamayan çoktu. Ulamış tanındıkça birbiri ardınca açılan kafeler, kadınların işlettiği küçük lokantalar da en keyifli ikramlarını Cumartesi günü yaptılar...

Seferihisar Belediyesi tarafından onarılan ve yenilenen iki katlı binanın üst katında düzenlenen kütüphanenin açılışı için yazarlar ve gazeteciler de bir aradaydı. Yazar Hidayet Karakuş, yazar Gönül Çatalcalı, kütüphanelerin ve aydınlanma evlerinin kurucusu Recai Şeyhoğlu, duayen gazeteci yazar Öcal Uluç bu coşkulu tören için Ulamış'a gelmişlerdi.


24 KOLİ KİTAP BAĞIŞI


Sohbetimiz sırasında Berkhan Parlak'ın girişimiyle kütüphaneye kitap bağışlanması için düzenlenen kampanyaya en büyük desteği Kırmızı Kedi Yayınevi 24 koli kitapla vermişti. Aysun Teneler 2 binin üzerine kitap bağışlamış, kimi destekçiler de birer ikişer kitapla kütüphanenin zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardı. Kütüphanenin dış cephesi de Kütüphanenin dış cephesi de Teos Suluboya Grubu Başkanı Canip Taşkıran ve ressamlar ortaklığıyla boyanmıştı.

ÇOCUKLARIN YANINDAYIZ


Öcal Uluç, Hidayet Karakuş ve Gönül Çatalcalı'nın katılımıyla köy pazarında yapılan söyleşinin ardından 5 bin kitaplık kütüphanenin açılış töreni yapıldı.Açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söyledi: "Seferihisar Belediyesi olarak en çok emek verdiğimiz, kaynak aktardığımız çalışmalarımızın başında Çocuk Belediyesi geliyor. 37 eğitmenle 37 branşta yaklaşık 1000 çocuğumuza eğitim veriyoruz. Bunların çerisinde çello, satranç gibi branşlar da var. Bunu neden mi yapıyoruz? Çünkü bu çocuklardan umutluyuz. Onlar için bir şey yapabilirsek, eğitimlerine katkı koyabilirsek ne mutlu bize. Bu çocukları iyi donatırsak, sanatla, edebiyatla, kitapla, kültürle tanıştırabilirsek işte o zaman geleceğe dair iyi bir şey yapmış olacağımızı düşünüyorum. Aynı yerli tohuma sahip çıktığımız da çocuklarımıza da sahip çıkacağız.”