Cumhuriyet Halk Partisi'nden Buca Belediyesi Başkan Aday Adayı olan Ali Hıdır Uludağ, günümüz siyasetinde merkezi iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçeceğini söylüyor. Uludağ, “Kamunun bütçesini kamuya pay eden hakça bir düzen mümkün” diyor.

Ali Hıdır Uludağ gençlik yıllarından beri siyasetin içinde. Sol mücadelenin içinden gelen ve mesleği avukatlık olan Uludağ 2015 genel seçimlerinde CHP'nin İzmir'de yaptığı ön seçimde 1. bölgede 6. sırada yer aldı. Buca'da aktif siyaset yapan Uludağ şimdi de belediye başkanlığı için aday adayı. Ali Hıdır Uludağ ile Buca'ya bakışını, genel siyaseti ve yerel yönetim anlayışını konuştuk.
Kendi gücünün farkında, hızla gelişen bir Buca için başkanlığa aday olduğunu belirten Uludağ, “Karar, uygulama ve denetimde halkın olduğu bir yerel yönetim modelini hayata geçirmemiz gerekiyor. Bugün genel siyasette başarılı olmak istiyorsanız bunun yolu yerel siyasetten geçiyor. Dünyada ve Türkiye'de bunun örnekleri var” diyor.


Buca'nın 1980 öncesi ciddi göç alan, zor bir ilçe olduğunu nüfusunun 500 bini geçtiğini ifade eden Uludağ, “Buca'nın Kozmopolit bir yapısı var. Altyapı ve trafik sorunları var. Kentin sorunlarının tek başına yerel yönetimin çözmesi imkansız. Kentsel dönüşüm ve bu gibi diğer sorunlar, büyükşehir ve merkezi hükümetle yapılacak ortak çalışmalarla çözümlenebilir. Sorunları uzmanlarla, kentin diğer dinamikleriyle birlikte çözebiliriz. STK'lar, muhtarlar, odalar, ortak akılla yönetilebilecek bir kent yaratmamız gerekiyor. Bunu yapabilmenin en önemli koşullarından biri kentin ve kamunun bütçesini hakkaniyetle kamuya paylaştırmaktır” görüşünde.

YENİ BİR VİZYON


Buca'nın sorunlarını bildiğini, ekip çalışması ve kentin diğer dinamikleriyle birlikte hareket ederek bu sorunların üstesinden geleceklerini belirten Uludağ Buca'ya ilişkin vizyonunu da şu sözlerle açıklıyor: “Bucamıza yeni bir kent kimliği kazandırmak gerekiyor. Bu vizyon da Buca'nın bir üniversite kenti olmasıdır. Eğitim konusu çok önemli. 0-6 yaş grubu çocukların algılarının en açık olduğu dönem, en yaratıcı oldukları dönem. 21. Yüzyıl insanının yetiştirilmesi için bu çocukların uzmanlar rehberliğinde yeteneklerinin ve eğilimlerininin tespit edilmesi gerekiyor. Bilgiyle donatılmaları önemli. Çocuklarımıza vereceğimiz eğitim, onlara kazandıracağımız donanımla daha çağdaş bir dünya oluşturacak, geleceğin Türkiyesini kuracak ve devam ettirecek olan gençlerin temilinin buradan geçeceği kanaatindeyim. Üniversite gençliği iyi bir donanımla toplumla buluştuğunda, bilimi ve aklı topluma yaydığında toplum hem sosyo ekonomik hem de sosyo kültürel olarak daha çok gelişecek.”


NASIL BİR BUCA?


Buca'nın başlıca sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerini 16 başlık altında toplayan ve bunu kitaplaştıran Ali Hıdır Uludağ, bir kentin yaşam standartını ve kente yaşayan insanların yaşam standardını yükselttiğinizde o kentte yaşayanların aidiyet duygularının artacağını söylüyor. Uludağ'a göre Buca'nın belli başlı sıkıntıları şunlar: Trafik sorunu, kaçak yapılaşma, tarihsel dokunun korunması ve kültür turizminin geliştirilmesi, sosyal yaşam alanlarının artırılması, spora destek, mezarlıkların düzenlenmesi, kent konseyinin daha işlevsel hale getirilmesi, kurumlararası iletişim, eko tarım.


AKILLI KENT


Ali Hıdır Uludağ hayalindeki belediyeciliği ise şöyle özetliyor: “Kentliyle bütünleşen, vatandaşların isteklerini, mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problem önceliklerini objektif kriterlerle belirleyen, bürokrasiyi azaltarak, çözümlerin üretiminde halkın da katılımını sağlayan; şeffaf, katılımcı, üretken, akıllı kent belediyeciliğini öne çıkaran bir Buca...”


ALİ HIDIR ULUDAĞ KİMDİR?


1969 yılında Erzincan Tercan'da doğdu. 11 yaşında eğitimi için İzmir'e geldi. Söke Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirdikten sonra İÜ Edebiyat Fakültesi'nde iki yıl eğitim gördü. 1990 yılında Dokuz Eylül Hukuk Fakültesini kazandı, eğitiminin ardından 1999 yılında İzmir Barosu üyesi olarak avukatlık bürosunu açtı. Akademisyen Berna Kırkulak ile 2009 yılında evlenen Ali Hıdır Uludağ bir çocuk babası.
İzmir Barosu, CMK Yürütme Kurulu, İşkenceyi Önleme Komisyonu, Çocuk hakları ve Cezaevleri ile İnsan Hakları Komisyonu'nda aktif görev yaptı. KESK, Tüm Bel Sen ve çeşitli sivil toplum ve emek örgütlerinin avukatlığını üstlendi.
Ali Hıdır Uludağ 2004 yılında üye olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nde aktif olarak siyaset yapıyor. 2005-2007 yılları arasında Buca İlçe Yönetim Kurulu'nda üye olarak çalışan Uludağ 2009 yerel seçimlerinden sonra Buca Belediyesi Meclis üyeliği görevini de üstlendi. 30 Mart 2014 seçimlerinde Buca Belediyesi için aday adayı olan 2015 genel seçimlerinde İzmir'de yapılan ön seçimde 1. bölgede 6. sırada yer aldı. Uludağ, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde CHP İzmir 1. bölge 9. sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde CHP'den milletvekili aday aday oldu.