Alp Avni Yelkenbiçer: 400'den fazla proje inceledik. Yüzden fazlasıyla, yüzyüze, telefonda veya SKYPE'ta görüştük. 8 defa yatırımcı girişimci buluşması düzenledik. Yaklaşım 1,5 milyon TL yatırım yaptık.

Kökenleri Giritli yelken ustası İbrahim Kaptan'a kadar uzanan Alp Avni Yelkenbiçer, hem iş hayatında hem de sporda zor olanı seviyor. Hazır kurulu olan aile şirketinde doğrudan yönetici olarak iş hayatına atılmak varken o kendisi için yeni bir iş alanı yarattı. Alp Avni Yelkenbiçer, özel hayatında da zoru seviyor. Dünyanın en zor yarışlarından olan, yüksek dayanıklılık gerektiren Iron Man yarışlarına katılan Yelkenbiçer, katıldığı iki yarışta da parkuru tamamlamayı başardı. Sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak görev alan, EGİAD Melek Yatırım Ağı Başkan Vekilliği görevini yürüten ve bağış kampanyalarına destek olmak için maratonlarda koşan Alp Avni Yelkenbiçer ile iş hayatını, Iron Man yarışlarını ve melek yatırımcılığı konuştuk.



Kısaca Alp Avni Yelkenbiçer'i tanıyabilir miyiz?
1984 yılında İzmir'de doğdum. Bornova Anadolu Lisesi İngilizce Bölümü'nden mezun oldum. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra Amerika'da Kaliforniya Devlet Üniversitesi'nde uluslararası ticaret programına katıldım. Daha sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde lojistik alanında yüksek lisans yaptım. 2007 yılında Amerika'dan döndüğüm zaman aile şirketlerimizden Bumerang Lojistik'te çalışmaya başlamıştım. Yüksek lisansı da o esnada tamamladım.

Faaliyet alanlarınız nedir?
Bumerang Lojistik'te soğuk hava taşımacılığı, yurtiçi antrepo ve depolarla depoculuk yapıyoruz. 2'si Pınarbaşı'nda 1'i Bornova'da olmak üzere 3 adet akaryakıt istasyonumuz var. İnşaat sektöründe de de faaliyet gösteriyoruz.

Antrepo ve depo yatırımları sizinle birlikte başladı sanırım.
Lojistik eğitimi alırken bu işin karlı olabileceğini düşündüm. Yüksek lisans tezimi de mevcut operasyonlarımızı inceleyerek depoyu nereye kurarsak daha verimli olur üzerine hazırlamıştım. O araştırmanın sonucunda da karlı olabileceğini düşünüp bu yatırıma girdik. Aslında çok bilmediğim bir işti. Çok fazla mevzuatı olan, detaylı bir iş. Ama işi öğrendim ve bir anlamda meslek sahibi oldum.

Yeni bir yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?
Pınarbaşı ve Kemalpaşa taraflarında birkaç depo daha kurmayı planlıyoruz. Pınarbaşı'nda bir depomuz var aslında ama orada serbet depoculuk yapıyoruz. Sasalı'daki depomuz gümrüklü. Proje aşamasında yer almadık ama Kemalpaşa Lojistik Köyü'nde de olmak istiyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak görev yapıyorsunuz. Hangi STK'larda yer alıyorsunuz?
2010 yılında Cemal Elmasoğlu'nun başkanlığı döneminde EGİAD'a üye oldum. O zamandan beri aktif olarak çalışmalara katılıyorum. Şuan EGİAD Melek Yatırım Ağı İcra Kurulu Başkan Vekiliyim. Geçmiş dönemlerde çeşitli komisyonlarda görev yaptım. 3 dönem Pınar Karşıyaka Basketbol takımında yöneticilik yaptım. Şampiyon olduğumuz yıl ve ondan sonraki 2 yıl yöneticiydim. Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesiyim. 2016 yılında Berlin maratonuna katıldığım zaman BAL yararına bir arkadaşımla kampanya düzenlemiştik. Kampanyanın sonunda 17 öğrenciye burs sağladık. Bu kampanyadan sonra da yeni kurulacak yönetim kurulu için teklif geldi. Ben de kabul ettim. Şuan halen yönetim kurulu üyeliğim devam ediyor. Geçen ay İstanbul'da Avrasya maratonunda yine bir bağış kampanyası için koştum. Asıl hobim triatlon. Haziran'da Danimarka'da ve geçtiğimiz ay Antalya'da yapılan 2 Iron Man yarışına katıldım.

Iron Man yarışları oldukça zorlu geçiyor.
Dayanıklılık gerektiriyor. Ciddi antreman yapmanız gerekiyor. Profesyonel bir hocayla çalışmanız, haftada 12-15 saat antreman yapmanız gerekiyor. Ben de milli takım antrenorü Mert Onaran ile çalışıyorum. O antreman programımı online olarak gönderiyor. Ben de antreman bittiğinde sonuçları kaydedip verileri gönderiyorum. Sabah 5'te güne başlıyorum. Havuza gidip antreman yapıyorum sonra geliyorum. İş çıkışı tekrar bir antreman yapıp eve dönüyorum. Yoğun bir tempo oluyor.

Türkiye şartlarında bisiklet kullanmak çok kolay değil.
Evet, Türkiye şartlarında bisiklet kullanmak çok zor. Ben de bisiklet kullanmadan önce bisiklet kullananları fark etmiyordum. Bir çoğumuz da fark etmiyoruz trafikte. Öyle olunca biraz güvenlik riski doğuyor. Birkaç defa düştüm ama ciddi bir kaza yaşamadım. Geçen yıl Marmaris'teki yarışta düşüp köprücük kemiğimi kırdım. O da benim hatamdan kaynaklı.

Siz aynı zamanda Melek Yatırımcısınız. EGİAD Melek Yatırım Ağı'nda bugüne kadar kaç projeye yatırım yaptınız?
400'den fazla proje inceledik. Yüzden fazlasıyla, yüzyüze, telefonda veya SKYPE'ta görüşme yaptık. 8 defa yatırımcı girişimci buluşması düzenledik. Projelerin 50 kadarını EGİAD meleklerinin önüne çıkardık. Bunların 5'i yatırım aldı. Yaklaşım 1,5 milyon TL yatırım yapıldı.

Ne tür girişimlere yatırım yapıyorsunuz?
Yatırım yaptığımız girişimlerin tamamı elektronik girişimler. Kimisi pazar yeri, kimisi başka platformlar. Fazlagida.com, temizlikyolda.com, dekopasaj.com bizim dönemimizde yatırım alan projelerdi. Bizden önce de kolayik.com ve iyisahne.com'a yatırım yapıldı. İyisahne.com hariç diğerlerinde benim de yatırımım var.

Tamamı elektronik ortamda geliştirilen işler sanırım. Bunun nedeni nedir?
Onlar daha rahat ölçeklenebiliyor. Kısa sürede yüksek ölçeğe çıkma şansları daha fazla. Asıl kriter şu; yatırdığımız paraya en kısa sürede ne kadar artı değer katabileceğine bakarak yatırım yapıyoruz. Ama ben bu yatırımları kar amacı güderek yapmadım. Tamamen kendi kişisel gelişimim için yaptım. Her sektörden farklı insanlarla iletişimde bulunup kendimi geliştirme anlamında çok faydası oldu bana. Çünkü bu görevi yaparken üniversitelerle çok sıkı işbirliklerimiz oldu. Sürekli üniversitelere gidip melek yatırımcılığı anlatıyorum. Mentörlük yapıyorum. Bu etkileşimin beni beslediğini hissediyorum. Tabiki bir kar beklentisi oluyor ama asıl amacım kar değil. Kendimi geliştirip farklı bakış açıları kazanmak. Bu birikimi kendi işime yansıtmak. Ya da daha sonra yapacağım kendi girişimlerim için bir altyapı oluşturmak.

Yatırım yaptığınız girşimler şuan ne durumdalar?
Kolayik.com iyi bir noktaya geldi. Temizlikyolda.com bir Arap yatırımcıya satıldı. Dekopasaj.com önümüzdeki aylarda daha yüksek değerlemeyle yeni bir yatırım turuna çıkacak. Fazlagida.com sürekli her yerden ödül alıyor. O da yüksek değerlemeyle yeniden bir yatırım turuna çıkacak. İyisahne.com bir başka firmaya satıldı ve alan şirket girişimi kapattı.

Yatırım yapacağınız girişimler için kriterleriniz nedir?
Aslında sektör ayırmıyoruz. İlk etapta ekibe bakıyoruz. Girişimci gerçekten dolu mu, geçmişinde neler yapmış, bir de işine tutkulu mu. İş fikri iyi olup tutkusu olayan girişimciye de yatırım yapmayı tercih etmeyiz. Bazen girişimci iş fikrini yaptığına pişman ya da çok yorulmuş oluyor. Bir de tavsiyelere kulak açması lazım. Kimi girişimci de fikrine aşık oluyor ve kesinlikle laf söyletmiyor. Çünkü melek yatırımcılık parayı ver kenara çekil değil. Girişimciyle ortak oluyorsunuz. Kararı girişimci verir ama biz tavsiyeler veririz. Kendini geliştirmeye açık olmalı.

Yatırım yaptığınız girişimlerin tamamı İstanbul'dan sanırım. İzmirliler üretmiyor mu?
Biz aslında İzmirli girişimcilere destek olmak istiyoruz. Ama başvuru yapan girişmcilerin çoğu İstanbul'dan geliyor. İzmirliler üretiyorlar ama yatırımcıyı İstanbul'da bulduğu için oraya kaçıyor. Kolayik.com İzmirli bir girişimcinin ama şirketini İstanbul'da kurmuş ve ilk yatırımını oradan almış. İzmir'de çok büyük potansiyel var, giderek gelişiyor. İzmir Ticaret Odası'nda değişimden sonra bir gözünü girişimciliğe çevirdi. Eski hizmet binasını girişimcilik merkezi yapacak. Bunun da bir çarpan etkisi olacak.

EGİAD'da seçim süreci başladı. Bu süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?
2011 yılında 11. dönemde Kültür Sanat Komisyonunda başkan vekilliği yaptım. 12. dönemde Kenan Doğan'la birlikte bir adaylık sürecim oldu. O dönemde Seda Kaya seçimi kazanmıştı. Seda hanımın ilk döneminde Sosyal Komisyon üyesiydim. 13. dönemde Toplumsal Sorumluluk Bölgesel Gelişim Komisyon başkanlığı yaptım. 14. dönemde ise EGİAD Melek Yatırım Ağı İcra Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürütüyorum. Bu yıl başkan vekilimiz Mustafa Aslan başkanlık için yola çıktığında bana görev teklif etti. Ben de yıllardan beri birlikte çalıştığım için, arkadaşım olduğu için, dernek aklını temsil ettiğini düşündüğüm için, geçmiş görevlerini ve geldiği noktayı da düşündüğüm için onunla yola çıkma kararı aldım. Şuan 100 üyeden oluşan bir çalışma grubumuz var. Ben de girişimcilik ve melek ağ çalışma grubunun koordinasyonun yürütüyorum. Üye ziyaretleri ve proje geliştirmede de destek oluyorum.