Arda ve Ahmet: Gelin sizi bisikletle seyahat ettirelim. Mesela mistik bir tur yapalım Kapadokya'da, yağmurlu bir tur yapalım Karadeniz'de, sıcak bir tur yapalım Akdeniz'de.

Ahmet Süğlün ile geçen yıl 80 günde 81 il hedefiyle çıktığı turdan önce tanışmıştım. Tur boyunca zaman zaman haberleştik. Hedefi bisikletiyle 80 günde Türkiye'nin tüm illerini dolaşmaktı. Ahmet hedefini tutturdu. Hatta hedeflediğinden de kısa sürede turu tamamladı. Ahmet, 77 günde tüm illeri dolaşıp İzmir'e döndü. İzmir'e döndükten sonra ona bisikletle Türkiye turu yapma fikrini aşılayan kız arkadaşı Arda Eylül ile evlendi. Arda ile Ahmet'in yaşamlarının bir parçası olan bisiklet bu defa onların gelin aracı oldu.



Ahmet'in ilk turuna katılamayan Arda'nın da işinden ayrılması ile bisiklet aşığı iki genç bu defa birlikte Türkiye'ye turu yapmaya karar verdi. Yarım Türkiye diye adlandırılan tura başlayan gençler İzmir'den yola çıktı. Arda ve Ahmet, Çanakkale, Bursa, Yalova, Bolu, Ankara, Kayseri, Nevşehir, Mersin, Antalya ve Muğla güzergahını izleyerek İzmir'e dönecekler. Tur izlenimlerini bisikletname.com adresinden takipçileriyle paylaşan maceraperest gençler geçtiğimiz günlerde turlarına zorunlu bir ara verdi. Ciddi bir hastalık geçiren kedilerini tedavi ettirmek için tur bisikletlerini Mersin'de bırakıp uçakla İzmir'e gelen Arda ve Ahmet ile bisiklet tutkularını, hedeflerini ve yollarda olmayı konuştuk.

Gençler kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Arda - 30 yaşındayım. İzmirliyim. İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Uzun süre beyaz yaka olarak çalıştıktan sonra işlerimizi bırakıp, evimizi kapatıp bisikletle tura çıktık. Bunun için 2 yıl birikim yaptık. Bu süre zarfında yediğimize içtiğimize, aldığımıza, kısacası herşeyimize dikkat edip minimal bir yaşam sürüp para biriktirdik. Dönüp dolaşıp geleceğimiz bir evimiz de işimiz de yok. Herhangi bir korkumuz da yok.

Ahmet – 31 yaşındayım. Denizli Buldanlı'yım. 3 yıldır bisiklet sporuyla aktif bir şekilde ilgileniyorum. Trakya Üniversitesi Mütercim Tercümanlık mezunuyum. Okuldan sonra bir süre proje yöneticisi olarak çalıştım. Hobi olarak başladığım bisiklet hayatımın merkezi oldu.



Arda senin bisiklet tutkun ne zaman başladı?
Arda – 3 yıl önce beyaz yakalı olarak çalışırken dört duvar arasında çok sıkılıyordum. Bir kaçış arıyordum. Bisiklet benim için çok tatlı bir kaçış oldu. Bisiklet gruplarıyla biraz tecrübe kazandıktan sonra yol bisikletine geçtim. Yol bisikleti fazla yük taşımadan daha hızlı ve keyifli bir ulaşım sağlayan çok tatlı bir araç. Sonra kendi kendime bisikletle daha uzun yolculuklar yapmalıyım dedim. EuroVelo 8 bisiklet rotasını kendime hedef koymuştum. Ahmet'le tanıştıktan sonra hayallerimizi büyüttük.

Ne zaman tanıştınız?
Arda – Buca Kaynaklar Köyü'nde dağ bisikleti ile bir tura katılmıştık. Ahmet'te başka bir tur grubu ile oradaydı. O etkinlikte tanıştık. 2,5 yıl oldu.

Bisikletle Türkiye'yi gezmeye ne zaman karar verdiniz?
Arda – EuroVole 8 turu için işlerimizi bırakmamız gerekiyordu. Ahmet önce kabul etmedi. 6 bin km'yi tamamlayabilmek için bize 3-4 ay lazım dedi. O dönem bu Ahmet'e çok mantıklı gelmedi. Turu tamamlayıp geldikten sonra ne yapacağız diyordu. İş dedi, sigorta dedi, ev dedi. Ama sonra zamanla benim Ahmet'e attığım bu düşünce tohumu büyüdü yeşerdi. Boynuz kulağı geçti. Ahmet benden önce işi bıraktı, Türkiye turuna çıktı.



Geçen yıl zor bir yolculuğa çıktın. Bu turdan biraz söz eder misin?
Ahmet – 77 günde Türkiye'nin 81 ilini dolaştım. Hedefim 80 günde Devri Türkiye yapmaktı. İşten ayrıldıktan sonra. Arda'ya, 'senin EuroVelo 8 yolu projen vardı, hadi gel çıkalım' dedim. O dönem kardeşi askere gidecekti. Hem onun gidip gelmesini beklemek hem de biraz daha çalışıp para biriktirmek istedi. Türkiye haritasını aldım önüme yükseklik grafiklerini çıkardım. O dönem günde 50 ila 70 km arası antreman yapıyordum. Hesapladım 70 gün boyunca günde 152 km yol gitmem gerekiyor. 10 gün de dinlenme süresi ayırdım. Yola çıkmak için kolları sıvadım. Arda da çok yardımcı oldu. Bir spor hekiminden ve bir diyetisyenden öneriler aldım. Onların da onayını aldıktan sonra yola çıktım.

Hiç turu tamamlamadan İzmir'e dönmeyi düşündün mü?
Ahmet – Motivasyonum çok yüksekti, hiçbir zaman böyle bir şey düşünmedim. Hergün bir başka ile ulaştığımda kendimi daha da iyi hissediyordum.

En çok zorlandığın etap hangisi oldu?
Ahmet – Mersin - Karaman arasında 0'dan 2 bin 200 metreye çıktığım bir tırmanışım vardı. O gün 210 km yol yaptım. Yanıma takviye gıda almamıştım ve yol üstünde yemek yemek için bir yer bulamadım. O beni zorlamıştı.



'Mutlaka görülmesi gerekir' dediğin yerler neresi?
Ahmet – Türkiye genel olarak bir cennet. Bu güzelliklerin farkına varabilmek içn mümkün olduğunca yavaş gitmeniz lazım. Uçakla seyahat ederek bu güzellikleri fark edemezsiniz.

Arda – Şuan yaptığımız turu Ahmet'in yaptığı ilk turdan ayrıştıran özelliği de bu. Ahmet ilk turda ortalama 150 km gidiyordu. Şimdi mesafeleri kısalttık. Acelemiz yok. Bir ilden diğerine bir günde ulaşma kaygımız yok. 3 günde de gidebiliriz.

Hedefiniz nedir?
Arda – Tüm illeri bisikletle dolaşmak istiyoruz. Şuan Tour Of Turkey yarım Türkiye turu yapıyoruz. Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerini kapsayan bir tur. Toplam 3 bin km yol yapacağız. Bu tur bitince Türkiye'nin diğer kısmını dolaşmak istiyoruz.



Türkiye turunu tamamladıktan sonra rotanız ne tarafa?
Arda – Dolar ile Euro coşmadan önce EuroVole 8 rotasıydı isteğimiz. Ama şimdi rotamızı Asya'ya çevirdik. Asya'yı maddi olarak tölere edebiliriz.

Artık bir işiniz yok. Yollarda olmayı bir yaşam biçimi haline getirdiniz. Geçiminizi nasıl sağlayacaksınız?
Arda – Hep bisikletle seyahat halinde olmak istiyoruz. Şuan biriktirdiğimiz parayla geziyoruz. Türkiye'yi bu parayla gezebiliriz ama bizim amacımız daha fazlasını görmek. Türkiye sınırları dışına çıkmak. Bunun için de para kazanmamız lazım. Ama biz yeniden dört duvar arasına girip beyaz yaka olarak çalışmak istemiyoruz. Bisikletle para kazanmak istiyoruz. Bunu için de ne yapabiliriz diye düşünürken, tur esnasında, siz ne cesaretle tura çıkıyorsunuz, nasıl giyiniyorsunuz, ne yiyorsunuz, nerede konaklıyorsunuz? Gibi sorularla karşılaşıyoruz. O zaman dedikki biz tur lideri olabiliriz. Gelin sizi belirli parkurlarda seyahat ettirelim. Mesela mistik bir tur yapalım Kapadokya'da, yağmurlu bir tur yapalım Karadeniz'de, sıcak bir tur yapalım Akdeniz'de. Böyle kategoriler hazırlayıp insanlara bu tur deneyimini yaşatalım istiyoruz. Bu projeyi de yolda düşündük. Yol boyunca bunu sürekli geliştiriyoruz. Yolda tanıştığımız insanlar da bizi ışık tutuyor.



Son olarak, bisikletle uzun yolculuklar yapmak sizi ürkütmüyor mu? Korkmuyor musunuz?
Arda – Cevap veriyorum. Hayır. Her sabah mutlulukla uyanıyorum. Hiç korkmadan yola çıkıyorum.

Not: Röportajdan sonra Mersin'e giden Arda ve Ahmet turlarına kaldıkları yerden devam etti. Bisiklet tutkunu genç çift kısa bir süre sonra İzmir'e gelerek turu tamamlayacaklar.