Zakkum grubunun konserlerine gidenler bilirler, arka fonda muhteşem animasyonlar eşlik eder şarkılara. İşte o muhteşem animasyonları hazırlayan kişi Concept & 3d Vfx Artist Fırat Ünverir. Uzun yıllar hastane yazılımları üreten bir firmada yazılımcı olarak çalıştıktan sonra yapmak istediği şeyin bu olmadığına karar verip 1998'de hobi olarak başladığı animasyonu yaşamının merkezine alan Ünverir, şimdilerde dünyanın her yerinden gelen taleplere yetişmeye çalışıyor.

Hollywood Undead grubunun solistinin yaptığı bir animasyonu görmesi ve grubun Avrupa turnesi için bir çalışma istemesiyle bir anda uluslararası boyutta tanınırlığı artan Ünverir, kırılma noktasının bu çalışma olduğunu söyleyerek, “Arkasından Ornella Muti buldu beni. İnstagram hesabımdaki çalışmaları görmüş. Kızıyla ilgili bir çalışma yaptım. Ondan sonra da yurtdışından talepler gelmeye başladı. Türkiye'den sadece Zakkum grubuyla çalışıyorum. Yurtdışındaki müşteri ne istediğini biliyor ve bu benim işimi kolaylaştırıyor” diyor. Bugüne kadar 500 projeye imza atan Fırat Ünverir ile yazılımcılıktan animasyon sanatçılığına uzanan hikayesini konuştuk.

Kısaca Fırat Ünverir'i tanıyabilir miyiz?
43 yaşındayım. Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Yaklaşık 15 yıl hastane sektörüne yönelik yazılımcı olarak çalıştım. Sinema hep benim için bir tutkuydu. Bir yandan yazılım yaparken bir yandan animasyon çalışmaları, sinema ile ilgili çalışmalar hep devam etti.

Animasyon yapmaya ne zaman başladınız?
1998'de hobi gibi başladı. Eski paint programında çizimler yapıp amimasyona dönüştürüyordum. Teknoloji ilerledikçe birçok şey daha kolay olmaya başladı. 3-4 yıldır da bu işi meslek olarak devam ettiriyorum.

Yazılım işiniz devam ediyor mu?
İkisi birden yürümeyince yazılım işini bıraktım, çalıştığım firmadan istifa ettim. Profesyonel olarak 7-8 yıldır animasyonlar yapıyordum zaten ama son 4 yıldır geçimimi bu işten sağlıyorum.

Animasyon veya videoart hazırlama süreciniz nedir?
Genellikle proje öncesi müşteri ile izleyici kitlesinin kimler olduğu, hangi sosyal mecralarda yayınlanacağı ve verilmek istenen duygu durum ve mesajlar konuşuluyor. yapılan işlerin hızlı, yavaş, romantik, dramatik veya hissiz, akılda kalmayan diye tabir ettiğimiz türlerini ortak seçiyoruz. Bu tür çalışmalar genellikle, şirket portföy tanıtımları, kişisel dijital içeriklerin tanıtımları ve özel içerikler veya sadece belirli kişiler için yapılan projeler üzerine olabiliyor.

İlginç animasyon istekleri geliyor mu?
Çok çeşitli ve farklı istekler gelebiliyor. Örneğin İtalyan yazar Eugenio Pochini Amazon üzerinden satış yaptığı yeni kitabı Sangue Pirata'nın tanıtımı için kurgu animasyon istemişti. Kitabın konusu üzerine oluşturduğumuz illüstrasyonlar ile bir çalışma yapmıştım. Kitap benim hazırladığım animasyonla satışa sunulmuştu.

En ilginç işler genellikle halloween (cadılar bayramı) haftasında geliyor. Çünkü konu ve konsept olarak animasyona çok uygun. Korkunun gerilimin ve mizahın iç içe olduğu animasyonlar hep ilgi çekmiştir, korkutucu bir görsel çalışması ve komik tınılı bir müziğin eşliğinde hazırlanan animasyonlar farklı oluyor. Ayrıca, gerçekte olmayan eylemlerin gerçekliği yüksek bir şekilde hazırlanmış halloween animasyonları ile kişilerin kendini ifade etmesi, izleyenler için çok ilgi çekici gelebiliyor.

Türkiye'den sadece Zakkum grubu ile çalıştığınızı biliyoruz. Dünyadan başka müzisyenlerle çalışıyor musunuz?
Amerikalı ünlü müzik grubu Hollywood Undead ile çalışmalarım oldu. Grubun Avrupa turnesi öncesi konser planı duyurularını dijital içerik ve animasyonlar ile hazırladım. Ayrıca Norveç'te yaşayan ve genellikle Ambient tarzda müzik yapan sanatçı Sverre Knut Johansen ile bir çok müzik klibi üretimimiz oldu. Genellikle amatör müzik gruplarından albüm kapaklarında kullandıkları görseller üzerine üç boyutlu animasyon istekleri oluyor. Ayrıca Türkiye Zakkum grubunun, konser verdiği esnada barkovizyon veya projeksiyonlarda gösterilen üç boyutlu animasyonlarını ve konser tanıtım animasyonlarını hazırlıyorum.

En keyifli projeler hangileri oluyor?
En keyif aldığım ve çalışması en zevkli projeler genellikle eski fotoğrafların üç boyutlu ve görsel efektlerle desteklenen animasyonlara dönüştürülmesi. Eski fotoğraflar zaman makinası gibidir, geçmişin izlerini ve bir çok anı barındırır. Artık hayatta olmayan ve asla hareketli olarak hayal edemeyeceğiniz videoları oluşturuyorum. Fotoğraflar tekrardan hayat buluyor ve canlanıyor. İnsanların mimiklerini ve duygu durumlarını da müşterinin de onayını alarak değiştirebiliyorum. Örneğin bebeğini gören annenin, sekanstan sonradan gülümsemesi ve mutlu olması gibi. Bir keresinde, 1920'li yıllara ait Kanada'ya göç eden Ukraynalı bir çiftin fotoğraflarını çalışmıştım, tüm fotoğraflar 3 boyutlu modelleme yazılımları ile tekrar yapay dünya olarak oluşturuldu. Hava durumu ve çevre koşulları yapay olarak tekrar yaratıldı. Işık ve kamera hareketleri ve dönemin video kameralarına benzer (genellikle 4 ila 6 frame/second kayıt yaparlar) özellikler ile sanki o tarihte kayıt edilmiş gibi taklit edildi. Böylelikle sanatsal dokunuşlar ile tarih tekrar canlandırılmış oldu.

'Animasyonunu yapsam çok iyi olur' dediğiniz bir hayaliniz var mı?
Marvel'ın çok iyi fotoromanları var. Bunlardan bir tanesini komple canlandırmak istiyorum.