Sağlıklı yaşamak isteyenlere hem diyeti hem de sporu tedavi olarak birlikte sunan uzman diyetisten Aslı Kınsız ile spor danışmanı Mert Can Dilmaç’a en çok doktorlar başvuruyor.

Röportaj / Engin YAVUZ

Aslı Kınsız uzman diyetisyen. Mert Can Dilmaç ise spor danışmanı. İki arkadaş el ele verdiler, sağlık, beslenme ve spor alanında güçlerini ve deneyimlerini birleştirdiler. Daha sağlıklı bir bedene sahip olmak isteyenler için hem diyetin hem de sporun bir arada tedavi olarak sunulduğu Alsancak’ta Sante İnstitut’u kurdular. Uzman ikili insanların daha kaliteli ve daha sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları her türlü hizmeti artık bu merkezde sunuyor. Aslı Kınsız ve Mert Can Dilmaç ile Santa İnstitut’ta Gazete 9 Eylül için görüştük. Nasıl çalıştıklarını, ne tür tedaviler uyguladıklarını okuyucularımız için öğrendik.


Aslı hanım bize kendinizden söz eder misiniz?


Erciyes Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Yüksek lisans yaptım. Uzman diyetisyenim. 6 yıl boyunca endokrin uzmanının yanında, diyet uzmanı olarak görev yaptım. Daha sonra bir özel klinikte çalıştım. Mert Can Dilmaç ile o dönemde tanıştık. Mert Can Personel Trainer (Spor danışmanı) olarak çalışıyordu. Birbirimize hasta gönderiyorduk. O bana diyet yapması gereken hastaları, ben kendisine spor yapması gereken hastaları gönderiyordum. Bir gün oturup konuştuk ve bu hizmeti birlikte vereceğimizi düşündük, çok kısa sürede de gerçeğe dönüştürdük.

SPOR VE DİYET BİRLİKTE


Amacınızı bize nasıl anlatabilirsiniz?


Buna vizyonu sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir yaşam olan iki arkadaşın birlikte çıktığı bir yolculuk diyebiliriz. Sağlıklı yaşamaları ve hayatlarını pozitif yönde geliştirmeleri konusunda insanlara yardımcı olmayı kendilerine amaç edinen iki arkadaş yılların verdiği deneyimin sonucunda sağlık, beslenme ve spor alanında güçlerimizi birleştirdik, Sante İnstitut’u kurmaya karar verdik. ​Alsancak semtini bilerek seçtik. Kentin kalbinin attığı bu semtte müşterilerimize yakın olmak istedik. Spor ve diyetin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinin bilincindeyiz, danışanlarımızın ve üyelerimizin de bu ilkeleri yaşam tarzları haline getirmelerini amaçlıyoruz. ​Günümüz insanının sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü hizmeti Sante İnstitut bünyesinde birleştirmeyi hedefledik.


ÖNCE DOKTOR GÖRÜYOR


Size hangi şikayet ve taleplerle geliyorlar?


Çok kilolu olanlar var, zayıflamak için geliyorlar, kilo almak için gelenler var, bedenini sıkılaştırmak için başvuranlar oluyor. Sağlıklı beslenip kilosunu korumak isteyenler de var müşterilerimiz arasında. Manisa’dan, Çeşme’den, Turgutlu’dan kadın ve erkek müşterilerimiz var. Öncelikle kan tahlili istiyoruz, tahlili ilgili doktorun değerlendirmesini ve muayene etmesini istiyoruz. Hastalarımızın şikayetlerine ve yaptığımız testlerin sonuçlarına göre kendilerine üç aylık, altı aylık, bir yıllık diyet programları uyguluyoruz. Bize başvuranlardan kimisine yalnızca diyet, kimisine yalnızca spor, kimisine de diyet ve sporu birlikte uyguluyoruz. İzmir’de en nitelikli hizmeti sunduğumuza inanıyoruz. Her hastaya göre farklı bir iyileştirme programımız var. Eğer programımıza aksatmadan uyarlarsa bu kapıdan tam istedikleri gibi bir insan olarak çıkıyorlar. Diyet programı uyguladığımız kişilerde yiyecek listesini her hafta değiştiriyoruz. Çünkü bize her hafta daha farklı geliyor. Çoğunlukla kilolarından memnun olduklarını, ancak kaslarının güçlenmesini istediklerini belirten hastalarımız var, biz onların günlük olarak alması gereken besinleri belirleyerek bu listeye kesinlikle uymalarını istiyoruz.


Mert Can bey bize kendinizi tanıtır mısınız?


Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. Okul yıllarımda artistik jimnastik antrenörlüğüne başladım. Yedi yıl boyunca antrenörlük yaptım. Bu arada fitness ile de ilgilenmeye başlamıştım. İki farklı salonda dört yıl süreyle fitness koordinatörlüğünü sürdürdüm. Üç yıl önce de kendi yerimi açtım özel dersler vermeye başladım. Aslı Kınsız ile yollarımız bu süreçte kesişti. Önce birbirimize müşteri gönderdik, sonra da deneyimlerimizi ve mesleki birikimlerimizi birleştirmeye karar verdik, Sante İnstitut’u kurduk.


YAĞ VE KAS ANALİZİ


Bu merkezde siz ne tür tedaviler uyguluyorsunuz?


Bize her gelene önce bir test uyguluyoruz. Sonra beden analizini yapıyoruz. Fiziksel durumuna bakıyoruz. Yağ ve kas analizini yapıyoruz. Güç ve esneklik testinden geçiriyoruz. Veriler ortaya çıkıyor ve bu verilerden yola çıkarak neye ihtiyacı olduğunu belirliyoruz. Öneriler hazırlıyoruz ve kendilerine bir yol haritası çiziyoruz. Bize başvuranlar arasında omurga sakatlıkları ilgili şikayetleri olan var, sürekli ofiste çalışıp egzersiz yapmayanlar var, eklem sakatlıkları olan müşterilerimiz var… Kas spazmı şikayeti ile gelenler çoğunlukta. Bize stressiz müşteri gelmiyor, fiziksel durumuna ve ruh haline göre gerekirse yogaya da yönlendiriyoruz. Bize başvurduğunda merdivenleri bile zorlukla çıkan hastalarımızın çoğunun program bittikten sonra hayata bakışı değişti, keyif almaya başladı, kendilerini daha güçlü hissediyorlar şimdi. Bazı müşterilerimize yalnızca tedavi masajı öneriyoruz. Kimi hastamızdan antreman ve bu antremanla ilgili videolar izleyip uygulamalarını istiyoruz. Diyet uzmanı arkadaşımla birlikte hazırladığımız programlarla bize başvuranları yeniden beden sağlıklarına kavuşturuyoruz. Esnetme ve gevşetme egzersizleri uyguluyoruz. Vücutları düzeliyor, ağrıları azalıyor. Önerilerimizi dinleyenler ve titizlikle uygulayanlar kesinlikle olumlu sonuç alıyor. Dinlemeye niyeti olmayan zaten bir süre sonra gidiyor. Biz de kendilerine, “Gidin ama 10 yıl sonra doktor tavsiyesiyle gelirsiniz” diyoruz. Buradan farklı bir insan olarak çıkabilmeleri için bize güvenmeleri şart. Müşterilerimizi hayatları boyunca sağlıklı bir yaşam sürmeleri için hazırlıyoruz. Dört yıldır programlarımızı eksiksiz uygulayan dostlarımız var. Yemek yiyememekten hastalanan ve 17 kilo veren bir hastamız vardı, üç yıldır düzenli geliyor ve artık normal ve sağlıklı bir yaşam sürüyor. İzmir’de ilk kez diyetisyen ve spor danışmanlığı hizmeti bir arada ve bu konuda iddialıyız.


ÜNLÜ HEKİMLER VAR


Size şikayetleri ilgili başvuranlar ve yardım isteyenler arasında hangi meslek gruplarından gelenler daha fazla?


İnanmak zor belki ama Sante İnstitut’a en çok doktorlarımız başvuruyor. Tedavilerini sürdürdüğümüz müşterilerimiz arasında çeşitli branşlarda doktorlar, diş hekimleri, kadın doğum uzmanları, göz doktorları var. İzmir’in tanınmış bazı hekimleri de müşterilerimiz arasında. Doktorlar meslekleri gereği bizim ne demek istediğimizi çok daha iyi anlıyorlar. Burada program uyguladığımız hastalarımız bir gün programı aksatsalar kendilerini eksikli hissediyorlar.

Doktorlara ve uzmanlara danışmadan kendi kararlarıyla spor yapanlar için bir öneriniz var mı?


Şunu kesinlikle söylemeliyim; yürüyüş dışındaki herhangi bir spora başlamadan önce; buna koşu ve bisiklet de dahil, mutlaka bedenimizin fiziksel analizini yaptırmalıyız. Birebir çalışılabilecek antrenörler de bu sporların daha da yararlı olmasını sağlama sürecinde çok önemli…