Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Recep Doğru, " 454 üyemiz var. Sembolik desteklerle sorunlara çözüm bulamıyoruz. Maddi desteğe ihtiyacımız var" dedi

Onlar yaz sıcağına, kışın dondurucu soğuğuna aldırmadan sınırlarımızı bekler, biz huzur içinde yataklarımızda uyuruz. Onlar terör örgütleriyle çatışır, saldırıya uğrar, sinsi pusularda can verir, şehit olur, yaralanır, uzuvlarını kaybeder iş göremez hale gelirler. Hepsi vatanını canını verecek kadar seven yoksul aile çocuklarıdır. Önce gazetelerin en görünmez köşelerinde yer alır, sonra bir köşeye çekilir unutulur giderler. Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği işte O'nlar unutulmasın, sorunlarını anlatsın, hayata katılsın diye kuruldu. Derneğin İzmir Şube Başkanı Recep Doğru, harp malülü gaziler, şehit dul ve yetimlerinin birçok sorununun çözüm beklediğini ve dernek olarak bu sorunların çözümü için uğraştıklarını söyledi:



Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İzmir Şube Başkanı Recep Doğru, "Biz bütün üyelerimizin arkadaşı, dostu ve kardeşiyiz. Biz büyük bir aileyiz" dedi.
Gazete 9 Eylül'ün sorularını yanıtlayan Doğru, derneğin Türkiye genelinde 2847 sayılı yasa ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılanların; askerlik mesleğine ilişkin ortak anıları yaşatmak, üyelerin onurunu korumak, haklarını savunmak, hayat şartlarını düzeltmek, sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak, aralarında dayanışma sağlamak amacıyla 1983 yılında kurulduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 44 şubeleri olduğunu, aileleriyle birlikte yaklaşık 100 bin harp malülü, şehit dul ve yetimlerini kucakladıklarını belirten Doğru şöyle dedi:

"Derneğimize askerliğe elverişli değildir raporu alan, malul maaşı bağlanan herkes üye olabilir. Derneğimiz üyeleri arasında harp malülleri, vazife malülleri, şehit aileleri, dul ve yetimleri yer alıyor. Şehitin annesi, babası ya da eşi derneğimize üye olabiliyor. Olanaklarımızdan yararlanabiliyor. İzmir’de bulunan şehit aileleri, gaziler ile harp ve vazife malullerinin sohbet edebilecekleri, kaynaşabilecekleri, dertleşebilecekleri bir lokal açmayı planlıyoruz. Ancak bu konuda hem iş adamlarının hem de yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacımız var. Zaman zaman bize toplantılar için lokal tahsis ediyorlar ama biz geçici değil derneğimize ait bir tesis arzu ediyoruz. Yasalarla verilmiş bulunan hakların en iyi şekilde kullanılabilmesi ve herhangi bir haksızlığa maruz kalındığında bizimle irtibata geçilmesi ve avukatımıza vekalet verilmesi yeterli. Her türlü hukuksuzlukta avukatlarımız devreye giriyor, ücretsiz avukat desteğimiz ile üyelerimizin yaralarını sarıyoruz. Bunun yanında üyelerimizi yasal haklarının kullanımı ile ilgili olarak istedikleri an bilgilendiriyoruz. Unutulan, evlerine kapanmış, hayata küsmüş gazi ve şehit ailelerinin sosyal hayata yeniden dönüşü için dernek olarak sosyal etkinlikler düzenlemeye başladık. Sosyal aktivitilerden bütün üyelerimizin eşit şekilde yararlanmalarını sağlıyoruz. Biz hiçbir siyasi parti ya da anlayışın arka bahçesi değiliz, bütün siyasi görüşlere eşit mesafedeyiz, biz bütün zamanımızı şehit aileleri ve gazilere hizmet etmeye adadık. Çalışan gazilerimiz ve şehit ailesi yakınları işyerlerinde sıkıntı yaşadıklarında yönetim kurulu olarak işyerlerini ziyaret ederek sorunların çözümü için devreye giriyoruz. Şehit cenazelerine katılımın en üst düzeyde olması için her türlü tedbiri alıyoruz. Şehit ailelerine ve gazilerimize hafta sonları da kapılarımız açık. Ayrıca üyelerimizin sorunlarına yüzyüze konuşup dinlemek ve çözüm yollarını birlikte aramak amacıyla ayda bir kez toplantı düzenliyoruz. Çalışmalarımıza ve hizmetlerimize bütün üyelerimizin uyarı, öneri ve şikayetlerini dikkate alarak çalışmalarımıza yön veriyoruz. Derneğimiz hepimizin. Biz bütün üyelerimizin dert ortağı, arkadaşı ve danışanıyız. Biz büyük bir aileyiz."


GÖREVİMİZ ÇOK


Derneğin birçok görevi olduğunu anlatan Recep Doğru şöyle dedi:

"Üyelik hak ve niteliğinde olanları dernek bünyesinde toplamak birlik ve beraberlik içinde karşılıkı saygı, sevgi ve dayanışma sağlamak, muhtaç üyelere imkan nispetinde yardımcı olmak,çalışma gücü olanlardan iş arayanlara, çocukların eğitim ve öğretimlerine yardımcı olmak, üyelerin sosyal seviyelerini yükseltecek teliflerini hazırlamak ve takip etmek, şehidi, harp ve vazife malulünü tanıtmak, hatıralarını canlı tutmak, ilgi ve saygıyı korumak, milli duyguları yükseltecek Vatan sevgisini pekiştirecek, görev bilincini kökleştirecek konuşma, yayınlar yapmak ve benzeri çalışmalara katılmak Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'nin görevleri arasında."


SÖZÜMÜZÜ TUTACAĞIZ


Dernek yönetimi olarak göreve başlamadan önce üyelerine verdiklerini sözleri tek tek yerine getireceklerini belirten Doğru şunları ekledi:

Milli ve manevi duygularımız , hassasiyetlerimiz, onurlu duruşumuz bizim için her şeyden öncedir. Bu anlamda milli ve dini bayramlarımızı hep birlikte omuz omuza coşkulu katılımla kutlayacak tedbirleri alacak, gerekli organizasyonları gerçekleştireceğiz. Gerek şube olarak ileride gerekli ARGE çalışmaları ile gerçekleştirilecek girişimlerle temel gelirlere kavuşması, gerekse de burs verebilecek hayırsever iş adamları ve Belediyelerle görüşülerek çocuklarımıza burs verilebilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek. Çocuklarımızın kimseye muhtaç olmadan eğitimlerini sürdürebilmesi için gerekli tedbirleri alacağız. Mevcut sitenin yetersiz olması nedeni ile dernek şubemize yakışan çok güzel bir web sitesi ile üyelerimize sürekli anlık bilgilendirmelerde bulunacak, şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olacağız. Dernek üyelerimize her türlü gelişmeden SMS bilgilendirme sistemi ile bilgi vereceğiz. Bizim yapacağımız çalışmalar bu maddelerle sınırlı değildir. Sorun tespit et ve çözümle anlayışından hareketle üyelerimizin karşılaşacağı her türlü sorunun çözümlenebilmesi için gerekli çalışmaları yaptığımız gibi her türlü öneri ve teklifi de derhal dikkate alarak gerekli girişimleri gerçekleştiriyoruz."



Harp malülü gaziler, şehit dul ve yetimlerinin hala çözülememiş bir sorunu olduğunu ve bu sorunların çözümü için uğraştıklarını belirten Doğru, "Sosyal güvenlik anlamında güvendeyiz. Ama adaletsizlik var. Terörle mücadele malülleri ile vazife malülleri eşit tutulmuyor. Bir an önce aralarındaki hak eşitsizliği giderilmeli. İstihdam sorunu ne zamandır çözülmüyor. Harp malülü gazilere ek iş hakkı verilmeli. Şehit ailelerinin hepsine de bu olanak tanınmalı. Ev sahibi olmak isteyenler bu koşullarda ev sahibi olamıyor. TOKİ hak sahipleri için faizsiz kredi olanağı sağlıyor ama o krediyle günümüz koşullarında bir ev almak olanaksız" diye konuştu.

Dernek yönetiminin gönüllü olarak görev yaptığını belirten Doğru,"454 üyenin sorunlarının çözümü için bazen cebimizden para ödüyoruz. Olanaklarımız sınırlı. Kesinlikle maddi desteğe ihtiyacımız var. İşadamlarına ulaşmak kendimizi tanıtmak, amaçlarımızı, hedeflerimizi anlatmak istiyoruz. Bize kapılarını açsınlar" dedi.