Bornova'da gençler artık daha mutlu. Çünkü üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı ilçelerden biri olan Bornova'da fikirleri daha fazla önemseniyor, eleştirileri değerlendirilior ve hayatları kolaylaştırılıyor...

Peki nasıl? Bornova Belediyesi, Gençlik Meclisi, BİF gibi oluşumlarla öğrencilerin fikirlerini topluyor. Hem onlara part time işler hem de dost kartla indirimli alışveriş imkanları sunuyor ve daha neler neler... Hepsini Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile konuştuk. Bakın bize neler anlattı.

 

Tasarruf tedbirleri kapsamında belediyelerden yüzde 30 oranında yapılacak olan bir kesinti var. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Çok yanlış olur. Bu mevcut kriz ortamında yapılacak olan kesinti belediyelerin yatırım yapamaması anlamına gelir. Veya çalışma arkadaşlarımızın yüzde 30'undan vazgeçmemiz anlamına gelir. Ödediğimiz elektriğin, suyun, doğalgazın, hizmetlerimizin yüzde 30 kesintisi anlamına gelir. İşin mantığına bakıldığında da yerel yönetimlerin bütçelerini kesmek yerine tam tersine bütçelerini artırarak, halkla bütünleşmek için emniyet, okullar ve camiler gibi pek çok kurumu belediyelere bağlamak gerekir. İzmir'de iki senedir maç yapılabilecek bir stat yoktu. Spor Bakanlığı'nın yapması gereken işi belediye olarak biz gerçekleştirdik. İzmir dışında metrosunu kendi yapan bir kent yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Metrosu bitirildi. Vatandaşın öncelikli isteklerine en iyi kulak veren kurumlar yerel yönetimlerdir. Vatandaşlar, taleplerini yerel yönetimlere bildirir. Vatandaşın sürecin ve siyasetin içinde olabilmesi, üretim anlayışının daha şeffaf olarak ortaya konabilmesini sağlar. Mesela Bakanlıklarda yeterli bütçe olmadığı için okulların ve camilerin, bakımı ve temizliği belediyeler tarafından yapılıyor. Buna tüm belediyelerin karşı çıkması gerekir.



38 yaşında belediye başkanı oldunuz. Aldığınız kararlarda genç bir başkan olmanızın avantajlarını yaşadınız mı?

Genç ya da yaşlı olunması çok önemli değil. Önemli olan genç, yenilikçi, çağdaş ve ilerici bir bakışa sahip olmak. Bir o kadar da sakinlik, iş bilirlik,olgunluk ve devlet birikiminin de önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bunların hepsini bir arada bulunduran bir yönetim anlayışını benimsedik. Bütün projelerde ilgili sivil toplum örgütlerini, çeşitli kurum ve kuruluşları ve üniversiteleri işin içine katarak karar veriyoruz. Buna da ortak akıl diyoruz. Stratejik planımızı da yine en büyük paydaşımız Ege Üniversitesi ile birlikte yaptık. Vatandaşımıza en iyi hizmeti, en hızlı şekilde götürmek için çalışıyoruz. Arka arkaya pek çok seçim yaşadık. Her gün seçim varmış gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk geldiğimiz günkü kararlığımız, azmimiz, işimize sevgimiz ve aşkımız devam ediyor.

GEÇMİŞTEN GELENİ SÜRDÜRMEK


4 yıl önce aldığınız kararlarla bugünküler arasında fark var mı?

İnsan her gün yeni bir şey öğreniyor. Her şey zamanına göre değerlendiriliyor ve öncelik sırasını ona göre belirliyorsunuz. Yaptığımız anketlerde o günkü öncelik sıralamaları ile bugünküler arasında fark var. Bir de geçmişten gelen işler ve projeler var. Biz bizden önce başlayan işlerin en iyi şekilde devam etmesini sağladık. Bunlara yenilerini ekledik. Down cafe, dost market, dost kart bunlardan bazıları...

Gençlik Meclisi'nin yaptığınız projelere etkisi nasıl oluyor?

Kent Konseyi çatısı altında farklı STK'lar, üniversiteler ile Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi bir araya gelmesi ile güçlü bir yapı oluşturduk. Biz Gençlik Meclisi'ni bağımsız bir kurum olarak görüyoruz. Fikirlerini ve eleştirilerini önemsiyoruz. Bizden sonraki kuşakların nasıl bir yönetim anlayışı olduğunu birlikte gözlemliyoruz. Pek çok proje katılım gösteriyorlar, kendileri proje geliştiriyorlar.


ÖĞRENCİLER UNUTULMUYOR


Bornova öğrencilerin çok yoğun olduğu bir ilçe onlar için neler yapıyorsunuz?

Öğrencileri unutmuyoruz. Her bölümümüzde üniversite öğrencileri sürecin içinde. Özellikle 19 Mayıs'larda Ege Üniversite ve Yaşar Üniversitesi'ndeki kulüpleri belediyemize davet ediyoruz. Neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Tüm önerilerini bütçemize göre değerlendiriyoruz. Gençler işin içinde olduğu için daha doğru bir kitleye ulaşmamızı sağlıyorlar. Gençlik Merkezimiz var. Orda 6500 öğrencimiz. Bu merkezin imkanlarından faydalanıyorlar. İhtiyaç sahibi arkadaşlarımızın yemek gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunun dışında gençlerimize belediye şirketimizde part time iş imkanı sağılıyoruz. Başlattığımız dost kart uygulaması ile de Bornova'daki esnafımızdan yüzde 10 indirimle alışveriş yapabiliyorlar. Böylece hem yerelde kalkınmaya destek oluyoruz hem de öğrencilerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz. Her yer kampus her yer Bornova diye bir slogan geliştirdik. Buradaki amacımız da öğrencilerin ve öğretim üyelerinin sadece kampüste zaman geçirmemesini sağlamak. Büyük Park, Küçük Park gibi kentin her yerine yayılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitime destek vermek amacıyla kurduğumuz BELGEM ile destek kursuna devam eden öğrencilerin tamamına yakını Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Teknik Liseleri’ne yerleşti. Geleceğimiz olan çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimine destek olma mücadelemiz sürecek. Bornova Belediyesi, ilçede yaşayan çocukların güvenliği için parklara kamera sistemi kuruyor. Vatandaşlardan gelen yoğun talep doğrultusunda başlatılan ve ilk aşamada 5 parka yerleştirilen kameralı güvenlik sistemi ilçe geneline yayılacak.


BİF, projelerle büyüyor


Bornova İçin Fikirler, çalışmanızdan da bahseder misiniz?

Bir kenti tasarlamak, o kent için bir yaşam hayal etmek ve bu hayali gerçekleştirmeye çalışmak, yerel yönetimlerin en önemli görevleri arasındadır. Bornova Belediyesi olarak, bu görevi yerine getirirken en önem verdiğimiz unsurlardan bir tanesi ortak akıl ilkesidir. Bizler Bornova’da, Bornova için üretilen tüm fikirleri kentimizde yer alan tüm yerel inisiyatiflerin ve paydaşların katılımı ile ele alıyor ve geliştiriyoruz. Özellikle üniversitelerle birlikte geliştirdiğimiz ve geliştirmeye devam ettiğimiz projelerle bu hedefimize bir adım daha yaklaştığımızı düşünmekteyiz. Bu doğrultuda, göreve geldiği günden itibaren yaklaşık iki yıldır Kentsel Tasarım Müdürlüğümüz koordinasyonunda pek çok üniversite ile ortak proje üretilmekte ve üretilmeye devam etmektedir.

Üretilen bu projeler, Bornova’nın geleceğinin tasarlanması için ortaya konan fikirler ve hayallerdir. Bu fikir ve hayallerin tamamını hayata geçirmek belki olanaksızdır ancak, Bornova’nın geleceğinin tasarlanması noktasında ortaya konan her bir düşünce, her bir fikir, ulaşmak istediğimiz hedef için feyz alacağımız önemli basamak taşlarını oluşturmaktadır. 2014-2015 güz dönemi içinde Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün çeşitli bölümlerinden 474 öğrencinin, 10 alanda çalıştığı projeleri BİF (Bornova İçin Fikirler) ana başlığı ile yayımlayarak Bornova’nın geleceğine dair fikirleri tüm kamuyla paylaşıyoruz. İlk sayısını bastığımız BİF yayınımızın içinde yer alan projeler; Bornova Tarihi Kent Merkezi, Bornova Kent Merkezi Kentsel Tasarım Stratejileri, Bornova Belediyesi Hizmet Binası Tasarımı, Doğanlar Kreş Binası Mimari Projesi, Büyükpark Kentsel Tasarım Projesi, Doğanlar Kilisesi Çevresi Kentsel Tasarım Projesi, Mevlana Mahallesi Projesi, Altındağ Atatürk Kültür Merkezi İç Mekan Tasarımı Projesi, Gençlik Merkezi İç Mekan Tasarımı Projesi, Küçükpark Kent Mobilyası Tasarımı, Yaka Köyü Tematik Mimari Proje Çalışmaları konularından oluşmaktadır. BİF Yayınlarının bir başlangıç olması ve yerel yönetimler ile bilginin üretim merkezi olan üniversitelerimizin iş birliğinin geleneksel hale gelmesini diliyor, ortak projelerde bizlerle birlikte çalışan üniversitelerimize, öğretim görevlilerimize ve öğrenci arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürler ediyoruz.