Karşıyaka'nın futbol ve basketboldaki kötü gidişatının ardından taraftarın tepki göstererek başkanlık makamındaki bayrağı alıp, emanet ettiği yelken branşı, kulübün yüz akı oldu. Türkiye Yelken Şampiyonası'nda Zeynep Tuncalı ve Derin Baytur şampiyonluğu kazandı.

Karşıyaka'nın futbol ve basketbolda mali ve sportif açıdan yaşadığı kötü günlerin ardından taraftarların tepki göstererek başkanlık makamındaki bayrağı alıp, emanet ettiği yelken şubesi kulübün yüz akı olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Türkiye Yelken Federasyonu Kış Kupası’nda Zeynep Tuncalı Laser 4.7 kızlarda, Derin Baytur Laser 4.7 Junior'da şampiyonluğu kazandı. Ayrıca Laser Radyel gençlerde Umut Efe Alpkoçak üçüncü, Optimist Junior’da Uğur Yıldırım beşinciliğe ulaştı. Başarılı sporcuların antrenörü Onur Derebaşı, Eylül ayından beri devam ettikleri çalışmaların karşılığını aldıklarını ifade etti. Derebaşı, "Fethiye'de düzenlenen kış kupası aynı zamanda milli takım seçme yarışlarıydı. Aslında daha çok madalyayla dönebilirdik. Zorlu hava koşulları bizi biraz olumsuz etkiledi ama Karşıyaka spor kulübünün lokomotifi olan yelken şubesi camiaya moral vermeye devam ediyor. Bugün olduğu gibi geçmişte de bu durum böyleydi. Yelken şubesi Karşıyaka spor kulübünün yüz akıdır" diye konuştu.


Çocuklar armanın farkındalar


Kendisi aynı zamanda eski bir yelkenci olan Antrenör Onur Derebaşı, "22 senedir Karşıyaka kulübü bünyesindeyim. 2003 yılında dünya şampiyonluğu yaşadım. Ayrıca Balkan Şampiyonluğu ve Avrupa Gençler Şampiyonluğu'nu kazandım. O günlerde de zor zamanlar geçiriyorduk. Umarım bu olumsuz hava artık dağılır ve eski şaşalı günlerimize geri döneriz. Diğer branşlarda gidişat pek iç açıcı değilken, aldığımız başarıyla taraftarımızın, camiamızın yüzünü güldürdüysek ne mutlu bize" dedi. Diğer kulüplerin maddi imkanlarıyla karşılaştırdıklarında ciddi eksiklikleri olduğunu dile getiren Derebaşı, "Yaşanan farkı, kulüp kültürüyle aşıyoruz. Çocuklar, armanın büyüklüğünün farkındalar. O kültür içlerine işlediği için de potansiyellerini ortaya çıkarıyorlar. Basketbolda bir top 250 TL iken, bizde bir tekne takımı 7 bin 500 TL'ye geliyor. Kulübümüzün ve velilerin dayanışmasıyla Karşıyaka Yelken Kulübü ayakta kalmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı

Derin'in 3 şampiyonluğu var


Laser 4.7 Junior'da Karşıyaka'ya şampiyonluğu getiren 2004 doğumlu Derin Baytur, spora Urla Yelken kulübünde başladığını ifade etti. Baytur, "Spora 2011 yılında başladım. Yazın ilgilenecek bir şey ararken, yelkene başladım. Daha sonra Karşıyaka'ya taşındım ve yeşil kırmızılı kulübün bir parçası oldum. Daha önce 2014'te İskenderun ve 2015'te Sinop'ta Optimist sınıfında Türkiye şampiyonluğuna ulaşmıştım. Doğa Koleji'nde 8 sınıfta okuyorum. Hayalim hem yelken sporuna devam edip bir yandan mimarlık yapmak" dedi. Kaf Kaf'a ikinci şampiyonluğu getiren 2001 doğumlu Zeynep Tuncalı ise Derin gibi Urla Yelken Kulübü'nde spora başladığını söyledi. Tuncalı, "Babam da yelkenle uğraşıyordu ve onun yönlendirmesiyle bu sporla tanıştım. İlk kez Türkiye şampiyonu oldum. TAKEV Lisesi'nde 10.sınıftayım. Hayatım boyunca yelkene devam etmek istiyorum" dedi.


Hayali okyanuslara açılmak


Laser Radyel gençlerde üçüncülük kazanan Umut Efe Alpkoçak, Cihat Kora Lisesi'nde lise 3.sınıfta okuyor. "Şimdi kulübe destek olma zamanı" diyen Efe, "Futbol ve basketbol branşı kötü durumda olabilir ama iyi günler gelecek. Camiaya biraz da olsa moral olabildiğimiz için gurur duyuyuyoruz" ifadelerini kullandı. Optimist Junior’da 5. olma başarısı gösteren 2007 doğumlu Uğur Yıldırım ise "5 yıldır sporla uğraşıyorum. Babamın teşvikiyle bu spora başladım. Onun hayali benimle birlikte okyanuslara açılmak. Umarım kendimi daha geliştirip babama eşlik edebilirim" diye konuştu.

Şehir içindeki tek yelken kulübüyüz


Yeşil kırmızılıların yelken branşı yönetim kurulu üyesi Ogeday Sunay, kulübün konumunun İzmir'de eşsiz olduğunu söyledi. Sunay, "İzmir körfezi içindeki tek yelken kulübü biziz. Diğer ekiplerin hepsi şehir dışındalar. Sporcuların şehir içinden, otobüsle, tramvayla ulaşabileceği bir konumdayız. Karşıyaka, bir spor kulübüdür. 1936 yılında Avrupa Şampiyonası düzenlemiş çok köklü, müzesi kupalarla dolu olan bir camiadır. Son dönemde yelken federasyonu iyi bir bütçeye sahip değil ve yeteri kadar bize ödenek sağlayamıyorlar. Karşıyaka Belediyesi araçlarımızın taşınması için lojistik yardımında bulunuyor. Bunun dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerdendestek alamıyoruz" ifadelerini kullandı. Karşıyaka kulübü başkanı Turgay Büyükkarcı'nın da kendilerini tebrik ettiğini ve önümüzdeki hafta içi makamında ağırlayacağını dile getiren Sunay, "Turgay Başkan'ın göreve gelmesiyle kulübümüzün yelken şubesine daha çok ağırlık vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.