İzmir’de lise 2’inci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Bora Aşçılar, 2017 yılında Göztepe’deki Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yolun karşısına geçmek istediği sırada Mehmet Emrah Kurtoğlu, (44) isimli sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucunda yaşamını yitirdi. Bora’nın asli kusurlu bulunması

üzerine, mahkeme, sanığı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Baba Osman Aşçılar ise, yaşanılan olayın ardından, kaza sonrasını anlatarak, oğlunu öldüren sürücünün hakkettiği cezayı alması için verdiği mücadeleden bahsetti.

Kaza anına dönecek olursak, polislerin olay yerine geç geldiğini söylüyorsunuz. Polisler olay yerine kadar süre geç intikal etti?

Olay, saat 19.59’da gerçekleşiyor. Polis ise olay yerine 20.30’da geliyor. Yani olay gerçekleştikten tam 31 dakika sonra. 31 dakikalık bir gecikmede, olay yeri çok rahatlıkla tekrar düzenlenir. Araba yerini değiştirir. Nitekim, arabanın kontağı kapatılmamış görünüyor. Geri geri gidiyor. Arada 3 metre mesafe bırakıyor. Ayrıca arama kayıtların saat 20:14’te eşi ile tekrar konuşuyor. Peki kaza tespit tutanağında kaza kaçta gerçekleşiyor? 20:30'da gerçekleşmiş gözüküyor. Peki sürücü, 20:14'de karısını aradıysa kaza 20:30'da mı olmuş oluyor? Polisler, olay yerine geç geldiği için, saati de geç yazmış oluyor. Olayın tam saatini öğrenmek için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen ambulansların saatlerini öğrenmek için dilekçe istedim. 112 Komuta Merkezi’ne saat 20.13'te gelen ihbar üzerine 20.14'de olay yerine ambulans görevlendiriliyor. Peki olay, 20:30’da gerçekleştiyse, aynı yere neden daha önceki dakikalarda ambulans yönlendirilsin?

Peki olay yerine geç gelen polis memurları için suç duyurusunda bulundunuz mu?

Evet. Bulundum. Kazadan 7 gün sonra, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na Kaza Tespit Tutanağını düzenleyen trafik polisleri, S.C. ve M.K. hakkında, görev ihmali ve yanlı rapor düzenledikleri için suç duyurusunda bulundum. Çünkü, ambulans kaza yerine saat: 20:25 de gelmiş. 20:30 da da olay yerinden ayrılmıştır. Bu durumda, trafik polisleri kaza yerine geldiğinde ambulans ve oğlum Bora olay yerinde değildi.

Tutulan trafik kazası tespit tutanağında, Bora’nın olay yerinde yaralı olduğunu yazıyor. Bora, yolda mı hayatını kaybediyor?

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldığımız dilekçeye göre, görevlendirilen ambulans, 20.25'de olay yerine intikal ettiği, ambulans hekiminin yaptığı ilk kontrolünde yaralının kalp ve solunumun durduğu ve hayati fonksiyonun olmadığı tepsit edilmiş olup, derhal temel yaşam fonksiyonunu döndürmeye yönelik çalışmalar başlandığı yani Bora’nın orada yaşamadığı belirtiliyor. Ambulansın 20:30’da olay yerinden ayrıldığı ve ambulans içerisinde tıbbi müdahalesinin başladığı yazıyor. Ardından, saat: 20:35’te de Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisi’ne teslim ediliyor. Şayet trafik polisleri, ambulanstan sonra gelmiş olsaydı, oğlumun olay yerinde vefat ettiğini görmüş olmaları gerekir ve buna göre Kaza Tespit Tutanağı’nı tutmaları gerekirdi.

Kaza sonrası, sizce tutulan yanlış tespit tutanağını neye bağlıyorsunuz?

Eğer bir olay yerinde, biri ölmüş ise, iki tane görevlinin polis olarak, birincisinin nöbetçi savcı olarak yerine çağırmak ve ikincisinin emniyet olay yeri inceleme ekibi olarak görev yerine çağırması gerekiyordu. Ancak bunların hiç biri olmadığı gibi sürücünün alkollü olmasına rağmen ve oğlumu öldürmesine rağmen tutanakta, sanık için kusursuz tanımı yer aldı.

Bu durumda kazada kusurlu Bora olmuş oluyor. Öyle değil mi?

Evet. Tutulan tutanakta şöyle yazıyor: “Karşı tarafa geçmeye çalışan yaya Bora Aşçılar’ın 2918 sayılı KYTK’nun 68/1B2 maddesini ihlal ettiğinden asli kusurlu olduğunu, sürücü Mehmet Emrah Kurtoğlu’nun kusursuz olduğu kanaatine varılmıştır.”

Karayolları Trafik Kanunu’nda, 68’inci madde var. Madde hem yaya kusurları hem de araç kusurlarını anlatıyor. Bu maddede bir de A, B, C alt dalı var. 1B’de der ki; bir yaya kontrolsuz geçip, kazaya uğrarsa yaya kusurludur. 1B 3 maddesi der ki, yaya üst geçit, trafik lambası yaya geçidi veya kavşaktan 100 metreye kadar, eğer karşıdan karşıya geçecek ise, yaya kontrol edip hızla karşıya geçebilir. Yani Bora, 126 metrede geçtiğine ve yoldaki hem 2 şeridi, hem de 3 şeridi araba olmasına rağmen geçtiğine göre, Bora nasıl kusurlu oluyor? Kazanın tespit tutanağında, Bora’nın çarpılma noktası doğru tespit edilmediği için, Bora kusurlu deniliyor.

Yani Bora’nın çarpılma noktasının yanlış olduğunu söylüyorsunuz?

Evet. Aracın çarpma noktası yanlış. 1074 Bora’nın düştüğü yerin hizasındaki apartmanın numarası olarak kaydediliyor. Ancak Bora, 1074 numaralı apartmanın hizasına düşmedi. Olaydan sonra bölgeye keşif istedim. Olay yeri keşfine hem sanıklar hem de taraflar katıldı. Görgü tanıkların gösterdiği yer ile Bora’nın düştüğü yerin 1074 apartmanının hizası olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca, sanık, Borayı, yolun kenarındayken gördüğünü fakat daha sonra, araç tarafına geldiğinde görmediğinden, bir anda önüne atladığından bahsediyor.

Yani?

Sürücü çelişkili ifadeler vermiş. Kazanın oluşumuna dair verdiği çelişkili ifadelerden de anlaşılacağı üzerine, kaza günü almış olduğu 1,03 promil alkolden dolayı kaza anını hatırlamakta güçlük çektiği, adaleti ve bizi yanıltmak için elinden gelen her türlü yalan beyanda bulunmuş, farklı senaryolar geliştirmiştir. Bunu da kendi ifademde beyan ettim.

Kazanın ardından, sürücü gözaltına alınıyor. Fakat aynı gün serbest bırakılıyor. Neden serbest bırakılıyor peki ?

Mahkeme gününe kadar hep dışarıdaydı. Hiç tutuklanmadı. Gözaltına alındığı akşam 8'den sabah 7'ye kadar, adliyeye götürüldü. Nöbetçi hakimin karşısına çıktı. Hakime, babasına ait olan araba yedek parçası üzerine olan firmasında çalıştığını, babasının rahatsız olduğunu ve bin 400 TL maaş aldığını söylemiş.. Üstelik bu maaş ile 6 hanede baktığını eklemiş. Kendisinin tutuklanması halinde, bu altı hanenin zor durumda kalacağını ifade etmiş. Bize maddi destekte bulunacağını söylemiş. Böyle, bir şey söz konusu dahi olmadı. Bize baş sağlığı dahi dilenmedi. Fakat kendisi hakkında yaptığım araştırmalar sonucunda, kendisinin 4 tane arabasının olduğu sonucuna ulaştım.

Dün: Trafik terörünün farkında mıyız?

YARIN: Aile bilirkişi raporunu kabul etmiyor