Bir, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü daha geride bıraktık. Merkezi ve yerel yönetimlerin başındakiler, çeşitli kurumların yöneticileri günün anlam ve önemiyle ilgili konuşurken eğitimin ne kadar önemli olduğunu, her zaman öğretmenlerin yanında olduklarını vurgulayıp durdular. Hep güzel sözler söyleyen ama dile getirdiklerini eyleme dökmeyen sevgili gibiydiler... Onlar bunları söylerken, ülkemizde 460 bin öğretmen atanmayı bekliyordu. Onlar bunları söylerken, çalışan öğretmenler koşullarının iyileştirilmesini istiyorlardı. Onlar bunları söylerken, eğitim sistemimizin ne kadar vasat olduğunu anlatan verilere yenileri ekleniyordu... Neyse ki hala idealist öğretmenler var ve neyse ki hala bilimin ışığına doğru koşmaktan vazgeçmeyen öğrencilere sahibiz.

***

Geçtiğimiz gün aldığım bir okur mesajı işte o öğrencilerden birine aitti. Şöyle diyordu mesajda: "Merhaba, ben İstanbul Füsun Yönder Anadolu Lisesi, Fusion Robotics takımından Gizem Deliktaş. Bizim bir robotik takımımız var. NASA'nın düzenlemiş olduğu uluslararası yarışmalara katılıyoruz. Çok zor da olsa Amerika'daki Long Island yarışmasına katılmak üzere bilet bulmuş bulunmaktayız. Ülkemizi Amerika'da temsil etmekten gurur duyarız. Fakat okulumuzun durumu yüzünden masraflarımızı karşılayamıyoruz. Lütfen hayallerimizi gerçekleştirmemizde yanımızda olun."

Mesajı ilk gördüğümde tüm kalbimle bu hayale ortak olmak istedim... "Keşke bu tarz bilimsel nitelikteki çalışmaları destekleyen, onlara fon yaratan, bir adım ileriye taşınmalarına yardımcı olan kurumlarımız olsa" diye aklımdan geçirdim. TÜBİTAK mı? Evet var, ama bir süredir adı var, kendi yok... Başka? Bilen yok...

Fusion Robotics takımı, uluslararası robotik yarışmalarına ilk kez bu yıl İstanbul Regional’a katıldı ve çeyrek finale kadar yükselerek Safety Award Ödülü'ne layık görüldü.

Takım, 13 kız 14 erkek olmak üzere 27 kişiden oluşuyor. Ekim 2018 tarihinde öğretmenleri Mustafa Tekin ve Murat Aslan'ın öncülüğünde ve müdürleri Murat Bakla'nın desteğiyle kurulmuş.

Ödül aldıkları yarışma, lise öğrencileri için düzenlenen uluslararası nitelikte bir yarışma. Robot yapmanız için verilen 6 hafta sürede; yazılımını, mekaniğini, tasarımını takım olarak yapmanız isteniyor. Aslında yarışmanın amacı, lise öğrencilerinden iyi mühendisler çıkarabilmek, yardımlaşmayı öğrenmelerini sağlamak.

***

Gizem Deliktaş, "Hepimiz 15-17 yaş aralığındayız. Bizimle ilgilenen hocamızın ismi Mustafa Tekin. Takımımızı onun sayesinde açtık ve her zaman yanımızda olan o. Aynı takımda yarışmalara katılmış ve şimdi üniversite öğrencisi olan Aziz Kılıç bizim teknik mentörümüz olarak başımızda bulunuyor. Katılacağımız yarışma Amerika'da olduğu için para bulabildiğimiz söylenemez. Paraya ihtiyacımızın olmasının sebebi, robotun yeniden yapılması için gerekli alet edevatlar, ev tutmak, yiyecek, ulaşım gibi masraflar. 15 bin TL'ye ihtiyacımız var" diyor. Gizem hayalini ise şöyle anlatıyor: "Takımımın güzel yerlere gelebilmesini istiyorum. Ülkemizi bu tür yarışmalarda en güzel şekilde temsil etmek en büyük arzum."

Daha sonra irtibata geçtiğim takım PR sorumlusu Tuğba Özen de Amerika'da yarışacak üç Türk takımından biri olduklarını ve maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Özellikle futbol kulüplerinin borçlarını silen ve onları destekleyenler başta olmak üzere herkesin bu Türk takımlarına yardımcı olmalarını bekliyorum. Bilime kendilerini adayan, yarınlarımız olan bu gençlere destek olmalıyız. Onların hayalleri bizim de hayallerimiz olmalı.