Sizleri bugün biraz gerilere götüreyim; 80’li yılların başlarına… Türk futbolunun taçsız kralı rahmetli Metin Oktay ve arkadaşları, o günlerde, futbol oynamış olmanın dışında, Türk futboluna nasıl katkı koyabileceklerini konuşuyor ve tartışıyorlardı. Kimler yoktu ki? Doğan Emültay, Şaban Acarbay, Emin Gürler, Ati Göksu, Fevzi Sevinç, Rıza Şenol, Öner Özmen, Ahmet Cücen, Çetin İşleyen, Burhan Gürel, Adnan Süvari, Cevat Gök, Adnan Kıraklı, Nevzat Güzelırmak, Mustafa Denizli, Şakir Kuruş, Beytullah Baliç, Kamuran Türkeş, Mustafa Özkula, Hüseyin Barışcan, Erkan Velioğlu, Bayram Erbil, Bayram Dinsel, Mustafa Küçükoğullarından, Hüseyin Öçal… Her biri ayrı birer Türk Futbolu değeri… Hayattakilere sağlıklı bir ömür, aramızda olmayanlara da yaratandan rahmet diliyorum ve hemen konuya devam ediyorum.
İşte bu isimler (ismini unuttuklarım varsa beni affetsinler) 1986 yılında İzmirli Antrenörler Derneğini kurmaya karar veriyorlar ve kurulmasına vesile oluyorlar. 1987 yılında ilk genel kurul ve Metin Oktay Başkan, Şaban Acarbay İkinci Başkan, Emin Gürler Sekreter, Fevzi Sevinç Muhasip, Ayfer Elmastaşoğlu Veznedar…
Görev başlar başlamaz yerli antrenörlerin Türk Futboluna katkısının artması için hummalı bir çalışma dönemi başlıyor. Taaa ki bugüne değin… İsimler değişiyor, görevler değişiyor, fiziki şartlar değişiyor… Ama görev bilinci ve hedef hiç değişmiyor; en iyi teknik adamı yetiştirmek…
İzmirli Antrenörler Derneği zaman içerisinde Türkiye Futbol Antrenörleri Derneğinin (TÜFAD) İzmir Şubesine dönüşerek daha kurumsal bir yapıya sahip oluyor.
Peki, kim var İzmirimizdeki antrenörlerin başında? Dr. Şaban Acarbay… Sadece İzmirimize değil, milli takımlar düzeyinde Türk Futboluna büyük katkısı olmuş. Ama O, hala bitmek, tükenmek bilmeyen enerjisi ile Türk Futbolu için üretmeye devam ediyor Tüfad İzmir’in başında görev yaparak…
Bu arada çok ilginç bir not düşeyim, Tüfad İzmir’in haftaya Genel Kurulu olacak. Kuruluşundan bugüne kadar bu dernekte hiç başkanlık ya da yöneticilik yarışı olmamış. Yani, kimse, illa ben olayım dememiş. Ben olmazsam bu iş yürümez dememiş. Kim layıksa, kim bu işi götürebilecekse Genel Kurulda oy birliği ile bu iş, o kişiye ve o ekibe verilmiş. Hiç liste kavgası da olmamış. Daha doğrusu listeler de yarışmamış.
Yanlış anlamayın! Elli ya da yüz üyesi olan bir dernekten bahsetmiyoruz. Bin beş yüz civarında üyesi olan kurumsal bir yapıdan bahsediyoruz. Tabii, Dr. Şaban Acarbay Hocamız tek liste olarak yine tek aday.
Bunu da, ben; İzmirli futbol insanlarının hem kuruma, hem de Şaban Ağabeyimize ve O’nun ekibine olan güvenlerinin ve saygılarının bir sonucu olduğuna bağlıyorum.
Bu bir rekor! Ama Şaban Ağabey’in Başkanlık rekoru değil! Otuz yılın üzerinde hep tek liste uzlaşısında olan İzmirli Futbol Antrenörlerinin rekoru… Kırılması en zor cinsinden…
Dipnot; spor adamları siyaset yapmasın diyorlar ya… Bence siyasiler ara sıra böyle kavgasız, gürültüsüz ve hep oy birliği ile olan genel kurulları inceleyip, örnek alsınlar.