İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir belediyelerini kazanmak neden önemli ?

Çünkü bu belediyeleri yönetenler, dev bir ekonomik gücü de kontrol altına alabiliyor.

İstanbul’da milyarlarca liralık ekonomiyi yöneten, hükümete yakın vakıfları finanse eden ve şirketlere dev ihaleler veren büyük şehirleri muhalefete kaptırma endişesi var. Bütçesi 23,8 milyar lira olarak belirlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi adeta dev bir holding. Şirketler de eklenince toplam bütçesi 35 milyar TL’ye yaklaşıyor.

Bünyesinde 15 şirket bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 14 milyar TL.

11 şirkete sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi yaklaşık 6 milyar lira.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Yalçın Karatepe, belediye bünyesinde kurulan şirketlerin yarattığı mal ve hizmetlerden elde edilen gelirlerin önemine işaret etti;

“Büyükşehir belediyelerinin kentsel rant dağıtımındaki önemli rolü var. Büyükşehir yönetimlerinin imar, inşaat izinleri, arsa tahsisleri, emsal değer tespitleri gibi konulardaki yetkilerinin özellikle büyük şehirlerde milyarlarca liralık ekonomi yaratılıyor. Belediyelerin ihalelerini alan şirketler, bir süre sonra o belediyenin temsil ettiği siyasi hareketi de maddi olarak desteklemeye başlıyor.”

Sabancı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Ersin Kalaycıoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi dev bir ekonomik kaynağı kimsenin devretmek istemeyeceğini belirtti;

“İktidar elinde tuttuğu belediyelerden hesap sorulmasını istemiyor. Bu yüzden Sayıştay gibi denetim yapan kurumları akamete uğratmaya çalışıyor.”

Ekonomi uzmanlarına bakalım;

“İstanbul’da iktidara yakınlığı ile bilinen 4 firmanın aldığı işlerin tutarı 30 milyar lira. Kamu İhale Kanunu’nda değişikliğe giderek ihale düzeni uluslararası standartlardan uzaklaştırıldı. Kamu ihalelerinin neredeyse tamamını kendisine yakın olan şirketlere verildi. Bu dönemde bazı inşaat firmaları servetlerine servet kattı. Bu arada bir gazete ve televizyon kuruluşlarına belediyeden aldığı ihaleler de ilginç...”

Sonuç olarak son yıllarda tüm projelerin kimlere verildiği herkesçe bilinen bir şey. Atı alan bazı firmalar Üsküdar’ı geçmiş. Şimdi soruyorum bu firmalar bundan sonra nereden ihale alacak? Bazı büyük şehir belediyelerin hesapları incelense kim bilir neler ortaya çıkacak?

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.