Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir’in Karşıyaka ilçesi Şemikler Mahallesi 6286/8 ve 6276 sokak arasında açılacak yolun üzerinde kalan 50 yıllık çam ağacının, İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kesilmesine çevredeki vatandaşlar ve AKP’nin yerel temsilcileri tepki gösterdi. Ağacın kesilmesiyle ilgili Hemşehrim İletişim Merkezi’ne (HİM) şikayette bulunan vatandaşa gelen cevapta kesimin güvenlik nedenli oluşan zorunluluktan olduğu belirtildi. HİM’den gelen cevapta, “Şikayet incelenmiş, Şemikler 6286/8-6276 sokak arasında açılacak yolun ortasında kalan çam ağacının taşınmasının mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Trafik güvenliği için, Karşıyaka Belediyesi’nin başvurusu, Orman Bölge Müdürlüğü’nün onayının ardından ağaç zorunluluktan kesilmiştir” denildi.



‘HANGİ PROJENİZE ENGEL OLDU?’
Ağacın kesilmesini telefonlarıyla görüntüleyen vatandaşlar, ‘Yazıklar olsun. Kaç senelik ağaç’ gitti diye tepkisini gösterdi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne eleştirilerini sıralayan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da, “Anladık hizmetten, icraat ve projeden bihabersiniz. Anladık bir fidan bile dikemiyorsunuz. Anladık anladık da bari olanı yıkmayın. Hangi projenize engel oldu o yarım asırlık çınar? Yazıklar olsun” sözlerini kaydetti. AKP Karşıyaka İlçe Başkanı Didem Keseli ise, “Biz güzel Karşıyaka'mızı yeşillendirirken, onlar 50 yıllık fıstık çamını kesiyor. Biz çöpleri toplarken onlar çöplüğe çeviriyor. Takdir kamuoyunun ve kıymetli Karşıyakalılarındır” paylaşımında bulundu.

KESMEKTEN BAŞKA SEÇENEK YOKTU
Gelen tepkiler üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri gazetemize açıklama yaptı. Büyükşehir’den yapılan açıklamada ağacın kesilmesinin zorunlu olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu ağaç, trafik güvenliği için, Karşıyaka Belediyesi'nin başvurusu, Orman Bölge Müdürlüğü'nün onayının ardından zorunluluk nedeniyle kesilmiştir. Karşıyaka’da devam eden Ordu Bulvarı çalışmaları kapsamında yol güzergahında kalan bir çok ağaç kurtarılmış olup bahse konu çam ağacının yol gövdesinde kalması, yol güzergahında can güvenliği açısından kazalara sebebiyet verilmemesi için böyle bir uygulamaya gidilmiştir.

Altından gerilim hatlarının geçmesi sebebiyle yol kazısı yapılamayacağından söküm işlemi yapılamamıştır. Ağacın yaşı itibariyle taşınınca yaşama şansı olmadığından 13.08.2022 tarihinde kesim işlemi zorunlu olarak yapılmıştır. Ordu Bulvarı’ndaki çalışmalar tamamlandığında orta refüje yeniden ağaç dikimi yapılacaktır. Ordu Bulvarı, çalışma tamamlandığında Anadolu Caddesi ile bağlanmış olacak ve Karşıyaka’nın trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatacaktır.”

BAKAN KURUM DA TEPKİ GÖSTERDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yönettikleri hiçbir yerde yeşil yatırımı olmayan CHP yine şaşırtmadı! İzmir'de bir ağacı kurtaramayıp, katletmişler. Lafta en 'çevreci' kendileri, ama iş icraata gelince ağaçlara kıyıyorlar! Biz onları kurtarırız, yenilerini dikeriz. Siz sosyal medya belediyeciliğine devam" ifadelerini kullandı