Çin'den 12 gün önce getirildikten sonra 14 günlük inceleme sürecine alınan ve Acil Kullanım Onayı çıkarılan aşıların uygulanma takvimi görüşülecek. Sinovac aşılarının FAZ 3 sonuçları ise henüz açıklanmadı. Daha önce ocak ayının ikinci haftasından sonra aşılamaya başlanacağı açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanacak. Yılın ilk kabine toplantısında korona virüsüyle mücadele ana gündem maddelerinden olacak. Kısıtlamaların sonuçları ve aşı takvimi ele alınacak..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sunum yapması planlanan toplantıda, vaka sayılarındaki seyir ile yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı, mevcut tedbirlerin ne zamana kadar uygulanmaya devam edileceği gibi konuların belirlenmesi bekleniyor. Toplantının saat 15.00'te başlaması bekleniyor.

Ocak ayının ikinci haftası sonrası denilmişti

Çin'den alınan Sinovac şirketine ait aşılar 30 Aralık 2019 tarihinde Türkiye'ye gelmişti. 14 günlük inceleme sürecine alınan aşılarla ilgili 'Acil Kullanım Onayı' çıkarılmıştı. Böylece, Türkiye'de de süren Faz 3 çalışmaları henüz açıklanmayan Sinovac aşılarının 14 günlük inceleme sonrası kitlesel kullanımına başlanmasının önü açılmıştı. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz "Ocak ayının 2'nci haftasından sonra aşılamaya başlanacak diyebiliriz" demişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılının ilk Bilim Kurulu toplantısının ardından "Aşı planlamasını ele aldık. Planlarımız hazır" demiş ve teslim alınan aşılara Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından kritik görevdeki kişilerden başlanarak 18 yaş üstü her yurttaşa aşı yapılmaya başlanacağını açıklamıştı.

60 Yaş üstüne de uygulanacak

Brezilya'nın etkinlik oranını yüzde 78 olarak açıkladığı Sinovac aşısının 60 yaş üstü kişilere de uygulanıp uygulanmayacağı konusunda da Koca, "Bilim Kurulumuzda gündemdeki bir diğer konu olan 60 yaş üzeri kişilerin inaktif aşı ile aşılanması durumu da değerlendirilmiştir. Faz III deneylerinin 60 yaş üzeri kişilerde yürütülmediği için aşılamanın uygun olup olmayacağı ile ilgili yapılan değerlendirmede Faz I ve Faz II’de 60 yaş üstü kişilerde güvenlik çalışması yapıldığı ve yeni gelen verilerin değerlendirmesi ile bu grupta da kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır" demişti.