CHP’li Polat, artan enerji fiyatları ve kesintilerin sanayiciler üzerindeki etkileri değerlendirilerek, sanayi sektörünün yükünü hafifletmek, üretim sürecinin sekteye uğratılmasını engellemek hedefiyle; sanayi sektörüne ‘Yeşil Mutabakat’ çerçevesinde alternatif yenilenebilir enerji desteği ve teşviki için atılması gereken adımlar için Meclis’te bir komisyon kurulmasını önerdi.

Doğa mı maliyet mi?

Yüksek zamların etkisiyle doğalgaz kullanım maliyetinin son bir yılda dört kata yakın arttığını belirten Polat, “İşletmeler doğalgaza alternatif olarak kömür ya da akaryakıta yönelmeye başladı. Özellikle enerji maliyetinin toplam maliyet içerisindeki payının yüzde otuzuna ulaştığı tekstil ve seramik gibi sektörler, enerji maliyetlerini biraz olsun düşürmek için kömüre yönelmekte. Uluslararası birçok markanın üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kullanımı şartının bulunduğu, kömür kullanım sınırlamasını zorunlu kıldığı göz önüne alındığında, sanayicilerimizi yeni sorunların beklediği açıkça görülecektir. Sanayide kömür kullanımının yaygınlaşması küresel iklim krizinin etkilerini derinleştirecek, doğaya geri dönülmez zararlar verecek” dedi.

Tarihte benzeri yok

İran’dan gelen doğalgazın kesilmesinin Türkiye’yi derin bir enerji krizi ile karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Polat, “BOTAŞ’ın 21 Ocak’tan itibaren fabrikaların doğalgaz kullanımını %40 kısıtlayacağı açıklamasının ardından, TEİAŞ’tan da 24 Ocak’tan itibaren OSB’lerde 72 saatlik elektrik kesintisi yapılacağı duyurusu gelmişti. Sanayicilere yapılan bildirimde, firmaların aydınlatma ve güvenlik için elektrik kullanabileceği ancak üretim için enerji çekemeyeceği kaydedilmiş, sınırın üzerinde elektrik çeken üreticilerin cezai yaptırımlarla karşılaşacakları uyarısı yapılmıştı. Türkiye Cumhuriyeti tarih boyunca bu kadar geniş kapsamlı, tüm sektörleri etkileyen bir enerji kesintisi ile ilk defa karşı karşıya kaldı. Hammadde fiyatlarındaki artış, döviz kurları, enerji zamlarının yanı sıra bunlara bir de enerji kesintilerinin eklenmesi sanayicilerimize büyük bir darbe vurdu” dedi.

Kısıtlamalar ve kesintiler tekrar yaşanabilir

Polat, “BOTAŞ’ın 1 Ocak 2022 tarihinde açıkladığı zam kararına göre, konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatı yüzde 25, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatı yüzde 15, elektrik üretimi haricinde sanayinin kullandığı doğalgazın satış fiyatı da yüzde 50 artırılmıştı. Yine BOTAŞ’ın internet sitesinde yer alan şubat ayına ilişkin tarife tablosuna göre de sanayi abonelerinin tarifesinde 1.000 metreküp gazın fiyatı 6 bin 300 lira, elektrik üretim amaçlı tarife ise yüzde 14 artışla 1.000 metreküp doğal gaz için 6 bin 300 lira olarak gösteriliyor. Enerji zamları sanayicilerimizin belini büküyor. Kısıtlamalar ve kesintiler tekrar yaşanacak gibi görünüyor çünkü ülkeyi yönettiğini iddia edenler çözüm üretemiyor. Türkiye’yi dar boğazdan çıkaracak şey üretmek. ‘Yeşil Mutabakat’ çerçevesinde, doğaya ve çevreye saygılı, alternatif yenilenebilir enerji desteği ve teşviki ile üretimi sekteye uğratmayacak, sanayiciyi artan maliyetler karşısında rahatlatacak adımlar bir an önce atılmalı” diye konuştu.