CHP genel merkezinizde de geniş yankı uyandıran kararın ardından gözler belediye meclisine çevrildi. Oğuz’un Başkanlığı da tutuklama nedeniyle düşerken yerine geçecek kişinin kim olacağı tartışmaları beraberinde getirdi. Normal şartlarda belediye kanununa göre başkanın ölmesi, istifa etmesi ya da tutuklanması durumunda yerine meclis içinden bir seçim yapılıyor. Meclis birinci Başkan Vekili başkanın liderliğinde mülki amir tarafından toplantıya çağrılan meclis üyeleri kendi aralarından yeni Başkan seçiyor. Daha önce İzmir Çiğli, Güzelbahçe, Urla, Buca Kaynaklar, Torbalı Ayrancılar, Çeşme Alaçatı gibi belediyelerde ölüm ve tutuklamalar sonrasında başkanvekili seçimleri meclis içinden gerçekleştirilmişti.

Bu kez nasıl olacak?

Normal şartlarda meclis içinden seçilen yeni başkanla ilgili bu kez farklı bir süreç işletilebilir. FETÖ/PDY üyelik ve Bylock kullanıcısı olmak ayrı ayrı terör suçu olduğu için yerine kayyum ataması da yapılabilecek. Kanuna göre yasa maddesinde 10 Kasım 2016’da son yapılan değişiklikte şu ifadeler yer alıyor:
“Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki (bakan-vali) makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. 
Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır. 
Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa etmesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra gereğince belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülebilir.
Bu belediyelerde belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamaz. Meclisin, encümenin ve komisyonların görev ve yetkileri 31 inci maddede belirtilen encümen üyeleri tarafından yürütülür. Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir. Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar. Belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür. Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır.

Belediye başkanı görevlendirilmesi

Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır. 
Görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliğine sahip olması şarttır.”