AKP Sözcüsü Ünal, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan ‘darbe girişimi ve devamındaki terör eylemlerine müdahale eden sivillere ceza muafiyeti’nin sadece 15 ve 16 Temmuz’u kapsadığını açıkladı

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Ünal'a önceki gün yayınlanan 696 sayılı KHK'nın 121'inci maddesini oluşturan "15 Temmuz darbe girişimi ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemler kapsamına sokulacak girişimlerin bastırılması kapsamında hareket edecek sivillerin cezai sorumluluğu olmayacağı" hükmü soruldu. Söz konusu düzenlemenin sadece 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz sabahını kapsadığını söyleyen Ünal, şunları kaydetti:
"Düzenleme 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. Terör eylemleri ifadesi de darbe teşebbüsünün terör eylemi olması nedeniyle yazılan bir unsurdur. Sonrasındaki eylemleri hiçbir şekilde kapsamamaktadır. Darbeye göğsünü siper eden kahraman insanların ülkelerini korumalarından dolayı onlara dönük herhangi bir hukuki sorumluluk doğmasın diye bu düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeyi bugünkü terör eylemleriyle ilgili gibi göstermek dezenformasyondur.
KHK'daki cümlede tarihler yazıyor. Devamından kastedilen 16 Temmuz sabahıdır. Diğer terör olaylarını kapsayan bir ifade yasa yapım tekniği açısından orada mevcut değil. Ülkesini darbecilerden korumak için sokağa çıkan darbeye direnen insanları kapsadığı çok açık."

FELAKET TELLALLIĞI
Konuyla ilgili eleştirileri "kara propaganda" olarak nitelendiren Ünal, "İç savaş vs söz konusu değil. Buradan felaket tellallığı çıkarmasınlar. Bu yalanları yapanların ne yaptıkları ortadadır. Birisi bir söz söylediğinde önce söze sonra söyleyene bakın. Türkiye'de bir kargaşa bekleniyor vs söz konusu değil. Alınan karar son derece açık ve net. Birilerinin başka anlamlar çıkarmasını kabul etmiyoruz" diye konuştu.

TEK TİP KIYAFET
Ünal, tek tip kıyafet düzenlemesine ilişkin düzenlemeye yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:
"ABD, Almanya, İngiltere'de uygulanan bir uygulama. Darbe girişiminden sonra FETÖ mensuplarına dönük halkın açık bir talebi doğrultusunda bu konu gündeme geldi. Adalet Bakanlığı örnekleri inceleyerek meseleyi hukuki bir zemine oturtmuştur. AİHM masumiyet karinesinin ihlalini değerlendirirken yargılama sürecinin geneline bakmaktadır. Burada bir meseleyi değerlendirirken öncelikli olarak meselenin talepler, ihtiyaçlar, özgürlükler konusunda değerlendirmesi yapılır."

ERKEN SEÇİM YOK
Erken seçim iddialarını da kesin bir şekilde reddeden AK Parti Sözcüsü, "Biz seçimi tarihinde yapacağız. Erken seçime her zaman karşıyız. 2019 Mart ayında yerel seçimleri, kasım ayında genel seçimleri yapacağız. Herhangi bir erken seçim söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

SEÇİM İTTİFAKI
MHP ile ittifak iddialarına da değinen Ünal, "MHP ile doğal bir ittifakımız vardır ama seçim ittifakı teknik bir konudur. Bu şu anda teknik olarak değerlendirilerek konuşulacak bir konu" değerlendirmesini yaptı.

KHK İLE TAŞERON
KHK'da yer alan taşeron düzenlemesi ile 1 milyondan fazla insanın sorununun çözüldüğünü belirten Ünal, bu düzenlemenin KHK ile yapılmasına yönelik eleştirilere ise şu yanıtı verdi:
"Herhangi bir şekilde anayasaya aykırı bir durum olmadığı sürece bu hükümetin tasarrufundadır. Bunu neden böyle yaptınız demek yerine hükümet bu tercihini bu yönde kullanmış demek daha doğru olur."