Politika - İstanbul Barosu eski başkanı Prof. Ümit Kocasakal, CHP’nin 3-4 Şubat’ta yapılacak 36’ncı olağan kurultayında genel başkanlığa aday olacağını açıkladı. Kocasakal, Taksim’de bir otelde düzenlediği basın toplantısında adaylık için ‘Kurtuluş kuruluştadır’ sloganını kullanacağını belirterek “Çıkış noktam şu: Oy vermeye tıpış tıpış değil koşa koşa ve heyecanla gidilecek. Özüne, kimliğine, fabrika ayarlarına geri dönen bir CHP” dedi.
Kocasakal, adını anmadan yeni CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu eleştirdi. Sosyal medya hesabında yaptığı bazı paylaşımlar nedeniyle "terör örgütü propagandası" iddiasıyla hakkında soruşturma açılan ve son olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile fotoğrafları dolaşıma sokulan Kaftancıoğlu ile ilgili olarak Kocasakal, "HDP güzellemesi yapanlar Atatürk'ün partisinde siyaset yapamaz" dedi.
“Yeni Türkiye adı altında devletin genetiğiyle oynandığı” görüşünü dile getiren Kocasakal, sözlerine şöyle devam etti: “Gelinen noktada bu siyasi anlayış Türkiye Cumhuriyeti için beka sorunu haline gelmiştir. Ben her şeyimi Atatürk’e ve Cumhuriyet’e borçluyum. Bu açıklamayı yaşananlar sebebiyle mutsuz, umutsuz milyonlarca vatansever yurttaşlarımız adına yapıyorum. Bu bir vicdan haykırışı ve isyanıdır. Bu açıklamayı Mustafa Kemal’in askeri olarak yapıyorum. Birileri Mustafa Kemal’in askeri olmayı anlamıyor.”
CHP Tüzüğü'ne göre başkanlık yarışına girmek isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10'unun imzasıyla, yani 120'den fazla delegenin desteğini alarak başvurması gerekiyor.

Kocasakal'a tepki


CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Ümit Kocasakal'ın CHP genel Başkanlığına adaylığını açıklamasına ilişkin "CHP'nin üyesi olan herkes aday adayı. aday olabilir. Ancak hiç kimse aday olurken CHP'nin pozisyonunu ve durduğu hattı kendi keyfine göre tartışmaya açma imkanına, yetkisine, hakkına sahip değildir. CHP kuruluşundan bu yana misyonu belli bir partidir. Misyonu hem CHP'nin kuruluş değerlerini koruyan hem ulusal bütünlüğümüzü koruyan hem de Kurtuluş Savaşını Kuvayı Milliye ruhunu sosyal demokrasinin evrensel ilkeleriyle buluşturan bir siyasi partidir" dedi.