Dışişleri Bakanlığı, "Bölgede istikrarı tehdit eden adımlar şiddet sarmalını artırır. Türkiye dış müdahalelere her zaman karşı olmuştur. Tüm tarafları itidale davet ediyoruz" değerledirmesi yaptı.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısında öldürülmesine ilişkin Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

Açıklamada, bölgede yükselmekte olan ABD-İran gerginliğinden derin endişe duyulduğu belirtildi. “Özellikle Irak'ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak'ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz” denilen açıklamada, Kasım Süleymani ve beraberindeki konvoya yapılan saldırının bölgedeki güvensizlik ve istikrarsızlığı artıracağı öne sürüldü.

‘Derin endişe duyuyoruz’

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bölgede tırmanan ABD-İran gerginliğinden derin endişe duyuyoruz. Özellikle Irak'ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak'ın hem de bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz.”

‘Şiddet sarmalını arttıracak’

Kasım Süleymani ve beraberindeki konvoya yapılan saldırının bölgedeki güvensizlik ve istikrarsızlığı artıracağı belirtilen açıklamada, “Bölgemizde istikrarı tehdit eden bu gibi tırmandırıcı adımların şiddet sarmalını artıracağı ve bu durumdan tüm tarafların zarar göreceği bilinmelidir. Türkiye bölgede dış müdahalelere, suikastlara ve mezhepçi çatışmalara her zaman karşı olmuştur. Bu nedenle tüm tarafları sağduyu ve itidal içinde hareket etmeye, bölgemizin barış ve istikrarını tehlikeye atacak tek taraflı adımlardan kaçınmaya ve diplomasiye öncelik vermeye davet ediyoruz” denildi.