CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "Bizim hiçbir isim noktasında baskımız olmadı. Başından beri tutumumuz bellidir. İsimler üzerinden değil, bir geniş demokratik uzlaşma zemininde yürüyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmeye gönderdiği iddiasına ilişkin ellerinde bir bilginin olup olmadığı sorulan Tezcan, "Bu konuda, böyle bir görevlendirme ve gönderme olduğuna ilişkin ciddi bir bilgi var. Kulis bilgisi. Basına da yansıdı. Bir gazetenin haber sitesi bunu dün sitesine de koydu. Bir gazeteci de isim vermeden yazdı. Dün siteye isim vererek de kondu sonra çıkarıldı" diye konuştu. Bunun çok ciddi, vahim bir iddia olduğunu söyleyen Teczan, "Çok açık ki gerçekten böyle bir ziyaret anlaşılan olmuş, böyle bir görevlendirme, böyle bir gönderme olmuş" ifadesini kullandı.

"BU MÜCADELEYİ VEREN ARKADAŞLARIMIZIN MAĞDUR EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ"


Tezcan, milletin 24 Haziran'da cevabı vereceğini söyleyerek, "Ne yaparlarsa yapsınlar, sandığı askeri vesayetin dizayn etmesine müsaade etmeyecektir bu millet" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bu ülkede diktatör görmek isteyen, bir gecede 15 milletvekiline siyaset mühendisliği ürünü yöntemlerle zorla parti değiştirtenlere bakmalıdır" sözlerinin hatırlatılması üzerine Tezcan, şöyle konuştu: "Sayın Erdoğan diktatör arıyorsa yüzde 49 oy alıp seçilmiş bir başbakanı, bir gece saray darbesiyle başbakanlık koltuğundan edenlere baksın. Aynaya baktığında o diktatörün Erdoğan olduğunu çok iyi görecektir. Bizim 15 arkadaşımız demokrasi kahramanı olarak, bir önemli görevi ifa etmişlerdir. Orada Türkiye'de diktatörlüğü yerleştirmek isteyen bir anlayışa karşı, demokrasi, sandık ve seçim önünde tuzak kurmak isteyen diktatörce tutumlara karşı bir demokratik çıkış ve önlem alınmıştır. Dolayısıyla o uygulamalarda diktatörlüğün izini bulmak mümkün değildir. Bir büyük demokrasi duruşudur. Kendilerini takdir ediyoruz. Arkadaşlarımızın kendi ikbal ve istikballeriyle ilgili bir hesapları olmamıştır. Hala da yoktur. Bu mücadeleyi veren arkadaşlarımızın mağdur edilmesi de düşünülemez."

15 MİLLETVEKİLİNİN CHP'YE GERİ DÖNÜP DÖNMEYECEKLERİ KONUSU


Söz konusu 15 milletvekilinin CHP'ye geri dönüp dönmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine de Tezcan, bugünkü siyasetin gündeminin bu isimlerin geri dönüp dönmemesi olmadığını savundu. Tezcan, "Arkadaşlarımız kendi milletvekillikleri hesabını yaparak bu işe girmemişlerdir. Bu meselenin tartışılması arkadaşlarımızın attığı adımı hafifletmek olur" dedi. Milletin, bu isimlerin attığı adımı takdir ettiğini belirten Tezcan, meseleyi bir geri dönüş ya da koltuk tartışması eksenine sıkıştırmayı doğru bulmadıklarını vurguladı.

"BİZİM HİÇBİR İSİM NOKTASINDA BASKIMIZ OLMADI"


Tezcan, cumhurbaşkanı adayının açıklanması için son tarihin 5 Mayıs olduğunu hatırlattı. Bu süreci hiçbir zaman aday ismi ya da isimler üzerinden tartışarak yürütmediklerini, önemli müzakere sürecinin devam ettiğini, isimlerin, tartışmanın merkezine oturtulmasının müzakereye zarar vereceğini ifade eden Tezcan, "Mesele sadece cumhurbaşkanı adayı ismi değildir, siyasi partilerin milletvekili seçimine girerken oluşturacakları ittifak meselesidir" diye konuştu. Tezcan, en geniş mutabakatın sağlanmasının Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu savundu. Abdullah Gül'ün çatı aday olması için CHP'nin bir baskısının olup olmadığı sorusuna Tezcan, "Bizim hiçbir isim noktasında baskımız olmadı. Başından beri tutumumuz bellidir. İsimler üzerinden değil, bir geniş demokratik uzlaşma zemininde yürüyoruz. Bu hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz" karşılığını verdi.

ESKİ PARTİLİ SALONDAN ÇIKARTILDI


Tezcan'ın açıklamaları sırasında salonda bulunan ve eski CHP Samsun Asarcık İlçe Başkanı olduğunu söyleyen Bülent Baskın, zor durumda olduğunu, yardım istediğini belirterek Tezcan'dan kendisini dinlemesini istedi. Baskın, güvenlik görevlileri ve partililerce basın toplantısının yapıldığı alandan uzaklaştırılarak genel merkez binası dışına çıkartıldı.