TBMM bir kamu denetçisinin seçimi için adaylık duyurusu ilanı ile süreci başlattı. 40 yaşını doldurmuş adaylar, 25 Ekim ila 15 Kasım arasında Meclis Başkanlığı’na başvuracak.

TBMM kamu denetçisi seçimi ile ilgili duyuruyu Resmi Gazete’de yayınladı. Kamu Denetçiliği Kanunu’nun 11’inci maddesi uyarınca yapılacak seçim için başvuracakların, 40 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Yaş hesabında ise seçim takvimi nedeniyle 16/01/1982 tarihinden önce doğanların başvurabileceği bildirildi.

Kamu haklarından yasaklı olmayan, devlet aleyhine suç işlememiş ve başvuru sırasında herhangi bir siyasi partiye üye olmaması gereken adaylarda aranan genel şartlar şöyle:

“-Tercihen hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden olmak üzere dört yıllık eğitim veren fakültelerden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında, uluslararası kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında ya da özel sektörde toplamda en az on yıl çalışmış olmak.”

BAŞVURULAR 15 KASIM’A KADAR TBMM’YE YAPILACAK

TBMM ilanındaki şartları sağlayan adayların 15 Kasım’a kadar; TBMM Ziyaretçi Kabul Binasındaki 223 numaralı odaya şahsen ya da posta yoluyla başvurması gerekiyor. Başvuruda şu belgelerin de TBMM’ye iletilmesi gerekiyor:

“TBMM Başkanlığı’na hitaben yazılacak başvuru dilekçesi. Özgeçmiş. Son altı ay içerisinde çektirilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf. Onaylı nüfus cüzdanı örneği. En az dört yıllık yükseköğrenim diploması ya da mezuniyet belgesinin onaylı örneği. Son üç ay içinde alınmış adli sicil ve arşiv bilgilerini gösterir belge. Herhangi bir siyasi partiye üye olunmadığına dair belge. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmış/ çalışmakta olanlar için sicil özeti/hizmet belgesi; uluslararası kuruluşlarda çalışmış/ çalışmakta olanlar için ilgili kuruluşta çalışmış olduğunu gösterir belge; sivil toplum kuruluşlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında ya da özel sektörde çalışmış/ çalışmakta olanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet döküm belgesi aslı.”