9 EYLÜL - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül tarihinin sadece bir kentin değil ülkenin kurtuluşu olduğunu, aynı zamanda yeni bir devleti, yeni bir anlayışı ortaya çıkardığını söyleyerek 100. yıl kutlamalarını büyük bir coşkuyla kutlayacaklarını belirtti. Soyer, "Bir zaferi büyük ve anlamlı kılan şey; zaferle elde edilen kazanımların bir başka savaşla elden gitmemesini sağlayacak kuvvetli bir barışın tesis edilmesidir. 9 Eylül o nedenle çok büyük bir zaferdir. O nedenle aslında barışın, demokrasinin, özgürlüğün temellerinin atıldığı gündür" dedi.

Bir radyo programına konuk olan Tunç Soyer, burada yaptığı konuşmada, büyük bir heyecanla 100. yıla hazırlandıklarını belirterek, kutlamaların 24 Ağustos'ta Afyon'dan Zafer Yürüyüşü ile başlayacağını ifade etti. 850 kişilik bir ekibin, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Orduları'nın geçtiği güzergahı, o günlerde alınan mesafeleri bire bir tatbik ederek ilerleyeceğini kaydeden Soyer, yürüyüşün ilk 3 gününde kendisinin de eşlik edeceğini ifade ederek "Büyük Taarruz’un anlam ve önemini bir kez daha halkımızla paylaşmak, hatırlatmak, farkındalığını büyütmek istiyoruz. Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin belki de en kritik anlarından biri, büyük bir zaferle sonuçlanıyor. Emperyalizme tarihte verilen en büyük tokat belki. Bizim amacımız bu farkındalığı büyütmek, sonraki kuşaklara ne zor koşullarda, fedakarlıklarla bu zaferin kazanıldığını aktarmak, unutturmamak. Bunun aktarılması lazım ki sahip çıkılsın" dedi.

ÜLKENİN KURTULUŞU’
"Zafer, sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda demokrasinin, barışın, bağımsızlığın, özgürlüğün başladığı bir an demek" ifadesini kullanan Tunç Soyer, 9 Eylül'ün sadece bir kentin değil, tüm ülkenin kurtuluşu olduğunu, bu kurtuluşun da aynı zamanda yeni bir devletin, yeni bir anlayışın ortaya çıkarılma anlamını taşıdığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Barış, demokrasi, özgürlük dediğiniz şey bir toplumda mahrum kalınmış, yokluğu yaşanmış ve 9 Eylül’le beraber bir devletin omurgasını oluşturmuş. Kısacası bir zaferi büyük ve anlamlı kılan şey; zaferle elde edilen kazanımların bir başka savaşla elden gitmemesini sağlayacak kuvvetli bir barışın tesis edilmesidir. 9 Eylül o nedenle çok büyük bir zaferdir. O nedenle aslında barışın demokrasinin özgürlüğün temellerinin atıldığı gündür. Biz büyük bir heyecanla ve coşkuyla bu günü kutlamak istiyoruz."
 

ATATÜRK’ÜN MİRASI’
Bosna’da, Srebrenitsa anmasına katıldıklarını ve 27 sene önde bütün insanlığın gözü önünde yaşanmış bir soykırımın izlerini gördüklerini kaydeden Soyer, savaşın korkunç yüzünü iliklerine kadar hissettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Mustafa Kemal Atatürk, 1931’de ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ diyor. Hatay'ı sulhle alıyor. Barış bizim her fırsatta hatırlamamız gereken ve en çok sahip çıkmamız gereken önemli değer. Bu bize Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası. Buna sonuna kadar sahip çıkmak zorundayız. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıkarak, barışa sahip çıkarak bu topraklarda o gün kazanılan değerleri, büyük zaferi yaşatmaya devam edeceğiz. 100 yıldır kesintisiz barış yaşıyorsak, o zaferin büyüklüğü ve kıymeti nedeniyledir. Cumhuriyet’in yeni yüzyıllarında da barışı her daim, ilelebet, sımsıkı sahiplenmeye devam edeceğiz."


Şahin: Şimdi aklın başına geldi, öyle mi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yıldönümü için hazırlattığı tanıtım görsellerinde "Barışın İkinci Yüzyılı" ifadesinin yer alması ile başlayan tepkiler çığ gibi büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e; "9 Eylül Barış değil Zaferdir Tunç Soyer! Hatırlatayım; 9 Eylül barışın ikinci yüzyılı değil zaferin 100. yılıdır” ifadeleriyle tepki gösteren MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’den sonra bir tepki de

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu'ndan geldi. Dervişoğlu, “'9 Eylül' İzmir ve Türkiye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun “ZAFER” günüdür. Sn. Tunç Soyer’i bu afişleri kaldırmaya ve 9 Eylül’ün 100. yılına yakışır kutlamalar yapmaya davet ediyorum" sözleriyle Soyer'e çağrıda bulunmuştu.


VAH Kİ VAH SANA
Tartışmalar sürerken, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, bu kez hedefine İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu'nu koydu ve sosyal medyadan Dervişoğlu'nun Soyer'e tepki gösterdiği haberin görselini de paylaşarak, "Müsavat Dervişoğlu; Soyer’in bin yıllık Kadifekalemize Pagos demesini kabul ettin, Yunan’ın denize döküldüğü yere Agamemnon adını vermesini kabul ettin, şimdi aklın başına geldi öyle mi? Vah ki vah sana" dedi.


Sürekli: Afişler kaldırılmalı
Birkaç gündür İzmir gündemini meşgul eden afiş polemiği sürerken AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da sosyal medya hesabı üzerinden tartışmalara dahil oldu. Kaya, 9 Eylül’ün emperyalizme karşı zafer günü olduğunun altını çizerek “O tarihte de batı hayranı ve mandacı kafalar vardı, yine var’’ diyerek Başkan Soyer’e tepki gösterdi.

Kaya sosyal medya hesabı üzerinden şunları söyledi: “9 Eylül, Aziz Milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde dünyada emperyalizme karşı kazandığı ilk ve kesin ZAFERİN günüdür. O tarihte de batı hayranı ve mandacı kafalar vardı, yine var. Tam bağımsızlığın bedeli ağırdır ve bu bedel şehitlerimizin kanı ile ödenmiştir.’’
 

BARIŞ SLOGANI GAFLET’
Vekil Kaya’nın ardından bir tepki de AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’den geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden eleştirilerini ifade eden Sürekli, ‘barış’ sloganını gaflet olarak değerlendirdi. Başkan Soyer’in sloganına dair olarak “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurtuluş mücadelesi veren şehit ve gazilerimizin kemiklerini sızlatmıştır” ifadelerini kullanan Sürekli, afişlerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

DERVİŞOĞLU: KURTULUŞUN ZAFER GÜNÜDÜR
İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "15 Mayıs 1919'un ne olduğunu anlamak istemeyen akıl, 9 Eylül 1922'nin muhtevasını kavrayamaz. 9 Eylül İzmir'in ve Türkiye'nin düşman işgalinden kurtuluşunun zafer günüdür. Sayın Tunç Soyer'i bu afişleri kaldırmaya ve 9 Eylül'ün 100. yılına yakışır kutlamalar yapmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.