CHP Sözcüsü Tezcan, sivile yargı muafiyeti getiren KHK düzenlemesini eleştirdi. "Bu sivil çetelere altyapı hazırlama maddesidir" ifadesini kullanan Tezcan, KHK'yı AYM'ye götürecekleri bilgisini de verdi

CHP Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan açıklama yaptı: "Ne yazık ki Türkiye 20 Temmuz darbesinden bu yana 17 aydır darbe bildirisi olan OHAL KHK'larıyla yönetiliyor. Erdoğan iktidarı Türkiye'yi darbeyle yönetmeye alıştı. Darbenin sağladığı imkanlar bu iktidarı darbe bağımlısı hale getirdi. 17 aydan bu yana OHAL ile ilgisi olmayan KHK'larla siyasal, hukuksal yaşamı işlemez hale getirdi. 17 ayda neyi yapamadılar. Neden Türkiye OHAL şartlarında. Anlaşılan o ki niyetleri gelecek sandığa kadar Türkiye'yi OHAL şartlarında yaşatmak. Buna müsaade etmeyeceğiz. TBMM'yi devre dışı bıraktılar. Bu KHK'lar Türkiye'de devleti ve toplumu militarize eden anlayışı işaret ediyor. Yapılan uygulamaların siyaset literatüründe adı çok nettir. Buradan demokrasi değil faşist rejimler, diktatörlükler çıkar. Türkiye bu noktaya sürüklenmiştir. Bu KHK'ların en çok tartışılan maddesi 121. maddesi. Bir cezasızlık hükmü içeren madde. Resmi sıfatı olsa da olmasa da devletin görevlisi olmadan sokaktan geçen kişi terörle mücadele ediyorum diye üzerine vazife alıp suç işlerse buna ceza vermeyeceksin diyor. Militarist ve faşist devletlerde olur. Sivil milisler eliyle toplumu korkutmak isteyen diktatörlüklerde olur. Bu madde iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesidir. Sivil çetelere altyapı hazırlama maddesidir. Niyet bu değilse niyetinizi doğru ifade edin. Kimsenin müneccim olmasına gerek yok. Derhal bu tehlikeli uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz insanları. Bu düzenlemenin derhal kaldırılması gerekmektedir.

YÜKSEK YARGIDA DÜZENLEME

Aynı KHK ile yüksek yargı, Yargıtay ve Danıştay düzenleniyor. Bu yöntem tanıdık bir yöntem Sayın Erdoğan. Bu FETÖ icadı bir yöntem. Bu yöntemle FETÖ ile mücadele edemezsin. Bunları daha önceden uyguladınız, yargıyı perişan ve rezil ettiniz. Aynı yöntemlerle yol yürümeye devam ediyorsunuz. Yargıtay'a 160 militan atayıp sonra 'Allah verdikçe veriyor' diyen sizin iktidarınızdı. Allah'ın ve milletin sizi tekrar tekrar affedeceğine inanıyor musunuz?

Bu ülkenin böyle bir kötülüğü hak etmediğini hepimiz biliyoruz. KHK ile yüksek yargıyı düzenleyemezsiniz. OHAL size bu yetkiyi vermiyor. OHAL darbe girişimiyle mücadele yetkisi veriyor. Neden Yargıtay ve Danıştay'daki hakimlerle uğraşıyorsun? Çünkü diktatörlük peşindesin.

CHP AYM'YE GİDİYOR

Tek tip elbise şartı getiriliyor. Guantanamo özentisisiniz. Bunu Erdoğan söylüyor. Dünyanın nefret ettiği yeri örnek alıyorsunuz. Bu masumiyet karinesine açıkça aykırıdır. Bu önyargılı yargılamanın ifadesidir. Yarın o elbiseyi kimin giyeceği belli olmaz. Bugün burada yarın oradasın. Onun için bir yol var şaşmayacağımız; evrensel hukuk ilkeleri.

CHP AYM'YE GİDİYOR

Taşeron düzenlemesi patenti bize ait olan bir düzenlemedir. İktidarın en azından söylem düzeyinde bunu kabul etmiş olmak zorunda kalmış olması sevindiricidir. Bu projemizi önce çaldılar, ona bir şey demedik. Sonra bozdular, milleti de iğfal ettiler. Parlamento, işçi sendikaları, meslek örgütleri devre dışı bırakılmıştır. Durumu kurtarmaya dönük bir düzenleme yapılmıştır. Eksik ve yetersiz bir düzenlemedir. Kısmen de olsa taşeron işçiye kadro verilmiş olması sevindirici bir husustur. Tamamını kapsayan bir düzenleme yapılmamıştır. Garip bir nokta sınav getirilmiştir. Neyin sınavını yapacaksın? Zaten kendisini kanıtlamış, yıllardır çalışıyor. Bu yeni yandaşlara kadro açma gayretidir. Bir de güvenlik soruşturması getirmişler. Başbakanlık Müsteşarı mı atıyorsun? Bir başka önemli nokta haklarından feragat edeceksin diyorsun. Hiçbir şey istemeyeceksin diyorsun. Bütün haklarından feragat etme hükmünü nasıl getiriyorsun? Bu KHK'yı anayasa mahkemesine götüreceğiz."