Asgari ücrete yapılan düzenleme ile birlikte tüm sektörlere yeniden ayarlamalar yapılmasının şart olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, istihdam yaratan, aileleri ile birlikte binlerce kişiden oluşan sigorta acentelerinin artan girdi maliyetleri karşısında kapılarına kilit vurulmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

5 YILDIR DEĞİŞTİRİLMEDİ

“Heyecanlı, istekli ve gözleri ışıl ışıl” olan yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sigorta acentelerinin sorunlarına da eğileceğinden ümitli olduğunu dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“Sayın Nureddin Nebati çok yeni olduğu için sigorta acentelerinin sorunlarını bilmiyor olabilir. O nedenle Türkiye’nin farklı bölgelerinden acenteler tarafından şahsıma iletilen sorun ve talepleri soru önergesiyle Sayın Bakan’a ilettim. Sayın Bakan, umarım sigorta acentelerinin de sesini duyar. Türkiye’de hemen her gün her şeye zam gelirken, elektrik, su, kira gibi ana giderler sürekli artarken sigorta acentelerinin 5 yıldır aynı komisyon oranıyla çalışmaya zorlanması doğru değil. Her şey ileri giderken, her geçen yıl hayat pahalılaşırken komisyonun yüzde 17’den yüzde 10’a çekilmesi hayatın olağan akışına da aykırı. Sigorta acenteleri pahalılığın altında ezildiklerini söylüyorlar. Sektör temsilcileriyle bir araya gelinip günümüz şartlarına göre ayarlamalar yapılması gerektiğine inanıyorum.”

SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şunları sordu:

1-    Sigorta acentelerinin Kasko ve Trafik ürünlerinde taban komisyon oranlarının artırılması için bir çalışmanız var mı?

2-  Sigorta acentelerinin poliçe iptallerinden kalan asgari komisyon tutarının acentede kalması için girişiminiz olacak mı?

3- Sigorta poliçelerinde uygulanan risturn/komisyon iadesi/promosyon hediye çek vb. eylemlere cezai yaptırımların uygulanması için çalışmalar yapacak mısınız?

4- Sigorta acenteleri harici kurum/kuruluş/kişilerin sigortacılık faaliyeti yaptırılmaması konusunda adımlar atacak mısınız?

7- Sigorta acentelerinin devlet ekonomi paketlerinden/teşviklerinden yararlanması için gerekli adımları atmayı düşünüyor musunuz?

8- Sigortacılık akademisi kurulması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

9- Yeni mezun sigortacılık bölüm öğrencileri için; her acentenin en az bir sigortacı adayına devlet destekli zorunlu 1 yıl mesleki deneyim süresi vermesi için çalışma yapmayı planlıyor musunuz?