Geçtiğimiz aylarda geçici orman işçilerinin çalışma sürelerinin 10 aydan 6 aya düşürülmesi üzerine konunun üzerine giden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel gazetemize son yangınları değerlendirdi.

“Orman yangınları Türkiye’nin ciğerini olduğu kadar değerlerini de yakıyor” tespitinde bulunan Sertel şunları söyledi:

“Yangında kül olup giden ağaçlarımız, ormanlarımız için üzgünüz. Ancak üzgün olmamız yangınların önlenmesine yetmiyor. Yaz başında orman yangınları ve geçici orman işçileriyle ilgili soru önergesi vermiştik. Yılda 10 ay çalışan geçici orman işçilerinin çalışma süreleri 6 aya indirilmişti. Tam da yangınların arttığı bir dönemde geçici orman işçilerinin çalışma sürelerinin tasarruf gerekçesiyle indirilmesinin neden olacağı felaketi kamuoyuyla da paylaşmıştık. Gelen tepkileri üzerine Cumhurbaşkanı bu olaya el attı ve çalışma süresinin 10 ay olmasına onay verdi. Son yangınlarla ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha meydana çıktı.”

Orman İşçisi kadrolu olsun

Sertel, hepsi birbirinden tecrübeli orman işçilerinin mutlaka kadrolu çalıştırılması gerektini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Ormanlarımız gibi orman işçileri de kolay yetişmiyor. Hepsi de birbirinden tecrübeli. O nedenle orman işçilerinin geçici süre çalışması değil kadrolu olması gerekir. Bu işçiler sadece yangın söndürmede görev almıyor, ormanların denetimi, ağaçların bakımı, budanması gibi çok sayıda iş yapıyor. Orman işçilerinin sayısından ve maaşından tasarruf etmek son derece yanlış.”

Şatafattan vazgeçin

Yaz boyunca ülke genelinde çıkan yangınlara ve bu yangınlarla mücadelede yetersiz kalındığına dikkat çeken Sertel, yangınla mücadele için tasarruf tedbiri uygulanmaması gerektiğini söyledi. Sertel sözlerini şöyle tamamladı: “Şayet tasarruf edilecekse makam araçlarından, özel uçaklardan ve şatafattan tasarruf etsinler. Yaz boyunca yaşanan yangınlar orman işçilerinin sayısının yanında yangına müdahale için kullanılan uçak, helikopter ve teçhizatların da yetersiz olduğunu gösterdi. İnsan sayısı kadar teçhizat sayısı da önemli. İktidar orman yangınlarıyla ciddi bir mücadele istiyorsa işçi sayısını, yangın helikopteri ve uçak sayısını artırmalıdır. Yangınları önlemek ve çıkan yangının büyümesine izin vermeden söndürmek iktidarın görevidir.”