Bölgeye giderek incelemede bulunan ve köylülerle konuşan Atila Sertel, bölge halkının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Evleri zarar gören vatandaşların ilk beklentisinin barınacak bir yer ve kira yardımı olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bornova Eğridere köyünde büyük bir heyelan yaşandı. Arkadaşlarımızla birlikte o bölgede inceleme yaptım. Bu bölge afet bölgesi ilan edilmeli, devletimiz evleri yıkılan yurttaşlarımıza sahip çıkmalıdır. Bölgede kayan bölgenin yerine köye ait hazine arazisinde sağlam zeminde konutlar inşa edilmeli ve köylülere verilmelidir” dedi.

Boşaltılan ev sayısının 27’ye çıktığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Sertel, “İzmir’in şirin köylerinden biri olan Eğridere’de geçen Cumartesi meydana gelen heyelan hepimizi üzmüş ve endişeye sevk etmiştir. Bu doğal afet olayında vatandaşlarımızın canına zarar gelmemesi sevindiricidir. Heyelanın ardından Bornova Belediyesi ve Kaymakamlığı seferber oldu. AFAD tarafından yapılan müdahale ve çalışmalar da son derece olumludur. İlk etapta 12 ev boşaltılmış sonrasında bu sayı 27’ye çıkmıştır. Köylülerin mağduriyetlerinin artmaması adına bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli ve mağdur vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları karşılanmalıdır” diye konuştu.

Cevap bekleyen sorular

Verdiği yazılı soru önergesiyle köyde meydana gelen toplam zararı ve sonraki süreçte köylülerin zararların karşılanıp karşılanmayacağını da soran Atila Sertel, şunları söyledi:

“Eğridere halkı, şuan büyük bir tedirginlik içinde, ne yapacağını bilmeden bekliyor. Evlerine giremiyor, eşyalarını alamıyor. Evleri boşaltılanlar, akrabalarının yanında kalıyor. Bu sürecin uzamasından ve ortada kalmaktan endişe ediyorlar. Yetkili bir ağızdan ne olacağını neler yapılacağını duymak istiyorlar. Kira yardımı yapılacak mı? Köy, afet bölgesi ilan edilecek mi? Evleri kullanılamaz hale gelenlerin evleri yeniden yapılacak mı? Bütün bunlar ne zaman başlayacak, heyelanla ilgili ne gibi önlemler alınacak, köylüler normal yaşantısına ne zaman dönecek? Bütün bu sorular cevap bekliyor. Devletin şefkatli eli vakit kaybetmeksizin bu vatandaşlarımıza uzanmalı ve maddi manevi tüm zararları ivedilikle karşılanmalıdır. Hazineye ait sağlam zeminli bir yerde konutlar yapılmalı ve vatandaşlarımıza verilmelidir. Köylülerimizin beklentisi de bu yöndedir.”