Haber / Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkilerinin Türkiye’de hissedildiğini ifade ederek, savaşın özellikle vatandaşın bazı gıdaları temin etmesinde sıkıntı yaşamasına sebep olduğunu  söyledi. Türkiye’nin dışa bağımlı politikası nedeniyle savaştan en çok etkilenecek ülke olacağını ifade eden Sertel, “Bizim unumuzun, buğdayımızın üretimindeki düşüşünü karşılamak için büyük oranda ithalat yapıyoruz. Bu nedenle şu anda Türkiye’de buğday ve un sıkıntısı baş gösterebilir. Bir de bizim gördüğümüz kadarıyla hayvan yeminde sıkıntı yaşanabilir. Yani özellikle dışa bağımlı bir tarım politikası izleyen iktidarın Tarım Bakanı’nı değiştirmekle fiyaskosu önlenemez. Siz dışa bağımlı bir politika yapıyorsanız, paramız var alırız diye politika yapıyorsanız siz bu sorunlarla karşı karşıya kalırsınız” şeklinde konuştu. 

‘İKTİDAR DEĞİŞMELİ’

Vatandaşın iktidara güveninin kalmadığını ifade eden Sertel, bir şişe yağ alabilmek için vatandaşların mücadele eder duruma geldiğini söyledi. Sosyal medyada paylaşılan, vatandaşların evine yağ alabilmesi için birbiriyle yarıştığı görüntüleri ve mazot kuyruklarını değerlendiren Sertel, “İğneden ipliğe yüzde 100’ün üzerinde zam geldiği bir ortamda vatandaş, yarına olan güvencesi kalmadığı için bu şekilde davranıyor. Özellikle benzin ve mazot zamlarında litrede 50 kuruş, 1 lira kazanmak için uzun kuyruklar oluşuyor. Tüm sıkıntıların içinde vatandaşlar hayatta ve ayakta kalmaya çalışıyor. Bu iktidara olan güven bitmiş durumda” dedi.  

İHRACAT DA ETKİLENECEK

Çözümün seçim olduğunu işaret eden Sertel, “Tek çare erken genel seçimdir. Şu anda hiç güven vermeyen bir ülke haline geldik” diye konuştu. İhracatta da sorunlarla karşılaşılacağını vurgulayan Sertel, “İhracatta da sıkıntılar gözlemleniyor. Domatesten başlayarak narenciyeye kadar ihracatta çok büyük sıkıntılara girebiliriz ve ürettiğimizi satamayız. İhracatta yaşayacağımız sorun ülkedeki döviz girdisini de olumsuz etkileyecektir. Bu da ülkemiz için kambur ve yüktür. Savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri olacağız” şeklinde devam etti.