9 Eylül Gazetesi Haber Merkezi | 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde CHP’li aday Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u kazanacağı öngörüsünde bulunan siyasal veri analizi kuruluşu Polimetre, 23 Haziran seçimi için de çalışma yaptı. Polimetre’nin 7 Mayıs 2019 sonrası öngörülerine göre, AKP için tek yol “AKP+MHP+HDP” ittifakını kurmaktan geçiyor. Cumhur İttifakı, HDP’nin desteğini alamazsa 23 Haziran’da yapılacak seçimi 1 milyon civarında farkla kaybetmesi kaçınılmaz görünüyor.

Polimetre’ye göre, “HDP duruşunu değiştirirse MHP’nin duruşu önem kazanır, AKP için tek yol “AKP+MHP+HDP” ittifakını kurmak, AKP, MHP ve HDP’nin ikisinin birlikte desteğini alamazsa 23-Haziran’da yapılacak seçimi 1 milyon civarında farkla kaybetmesi kaçınılmaz olacak.”

“Erken seçim ihtimali doğabilir"

Polimetre, “23-Haziran’da tekrarlanacak bir İstanbul yenilgisinin Merkezi Yönetimin ve Cumhurbaşkanlığı Sisteminin sorgulanması ve hatta AKP’nin bir erken genel seçim ile tarih sahnesinden silinmesi sonucunu da doğurabileceğini” iddia ediyor.

Ölçer, İmamoğlu'nun İstanbul seçimlerini kazanması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalara da dikkat çekiyor. Buna göre;

Seçmen listelerinin sağlıklı olarak düzenlenmesinin takibi şart. Seçmen listelerindeki yanlışlıkların düzeltilmesi için gerekli başvurular yapılmalı. Yapılmış veya yapılacak seçmen taşımalarının belirlenip gerekli itirazların yapılması gerekiyor. Yeni oluşturulacak Sandık Kurullarının yasaya uygunluğunun denetlenmesi gerekiyor.