Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği Meclis'te görüşülürken, gerginlik sokaklara da yansıdı. İzmir Buca'da CHP'nin pankartı polis tarafından indirilirken, Sakarya'da 3 CHP'li darp edildi. TBMM önünde ise polis halka TOMA'lı gazlı müdahalede bulundu

Partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişikliğinin Genel Kurul görüşmeleri başladı. Ankara’nın sıcak gündemi, İzmir’de de hissedildi. CHP Buca İlçe Örgütü, değişikliğin Meclis’ten geçip referandumla halka sunulmasını beklemeden kolları sıvadı. İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, ilk etapta üzerinde anayasaya değişikliğine karşı çıkma nedenlerini anlatan afişler hazırladı. 100 adet afiş ana arterlere konuldu. Ayrıca 10 bin adet de broşür basıldı. Başkan Çağdaş Kaya, ilk etapta örgütünü anayasa değişikliği konusunda bilgilendirecek. Daha sonra mahalle temsilcileri ile toplantılar yapılacak ve anayasa değişikliğinin Türkiye’ye yansımaları anlatılacak. Çağdaş Kaya, yapılacak çalışmalar kapsamında evlere gideceklerini de açıkladı. CHP’li Başkan; “Yapılan anayasa değişikliğinin hayatımıza yansımasını halka anlatacağız. Bu konuda basın kuruluşları yeterince aydınlatıcı bilgi vermiyor. Mahalle temsilcilerimizi toplayarak mahallelerde de anayasa değişikliği ile ilgili toplantılar yapacağız” dedi.

PANKART İNDİRİLDİ
Öte yandan CHP Buca İlçe Başkanlığı’nın anayasa çalışmaları kapsamında hazırladığı ve üzerinde ‘İktidarın terör istikrarı 1 yılda 1562 şehit’, ‘Hükümet istifa’ yazılı pankart, emniyet güçleri tarafından izin alınmadan asıldığı gerekçesiyle indirildi. CHP’li Başkan Kaya; “Hükümet rahatsız olmuş. AKP'liler pankartın indirilmesi için bizi aradı. Sosyal medyadan da troller pankartın indirilmesi için yazılar yazdı. Ve pankart indirildi. Şehit haberinin gitmediği kent kalmadı. Hatta kimi yerlere defalarca şehit cenazesi gitti. Bir yıl içerisinde bin 600 kişi öldü. Bir kişi istifa etmez mi? Sadece kınıyoruz, anıyoruz, bir kez şehidin evine gidiyoruz. Sonra herkes kendi yoluna. Başka ne yapıyoruz? Bu iş böyle yürümemeli. Birilerinin tepki vermesi, birilerinin istifa etmesi gerekiyor” dedi. AKP’lileri ‘Ölümlerden rahatsız olmuyorlar, pankarttan oldukları kadar’ sözleri ile eleştiren Kaya, artık ölümlerin kanıksandığını ve kendilerinin de buna tepki amacıyla böyle bir pankart hazırladıklarını belirtti. Pankartın üstündeki 'hükümet istifa' yazısının AKP'lileri rahatsız ettiğini savunan Çağdaş Kaya; “Daha çok ‘Hükümet istifa’ kısmına tepki verdiler. Ana muhalefet partisinin ilçe başkanıyım. Hükümeti istifaya çağıramazmışım. 50 kişi aradı pankartın kaldırılması için. Daha sonra emniyeti devreye koydular ve izin almadığımız gerekçesiyle pankartı kaldırdılar. Oysa biz izin için dilekçe de gönderdik. Onar rağmen pankartı uygun görmediler. Küfür yok, hakaret yok. Neyi uygun görmediniz” diye sordu. Umut KARAKOYUN

***

Başkanlığa hayır diyenlere polisten TOMA'lı müdahale

AKP ve MHP'nin üzerinde anlaşıp Genel Kurul'a getirdiği 'başkanlık anayasası'na 'hayır' demek için TBMM Dikmen Kapısı önünde toplanan yurttaşlara polis; TOMA, plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti.TBMM bugün AKP ve MHP'nin üzerinde anlaşıp Genel Kurul'a getirdiği 'başkanlık anayasası'nı dün görüşülmeye başlandı. Kritik oturum saat 14.00'te açılırken CHP'li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, STK üyeleri ve avukatlardan oluşan grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti. CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Meclis önünde yaptığı açıklamada, "TBMM şuan kuşatma altında. TBMM kendi polisimiz tarafından kuşatma altına alınmış durumda. Yazık o gencecik polis çocuklara talimat vermişler. Cumhuriyet'i yıktırmayacağız. Hainlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz" dedi.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu da Meclis önünden yapılan bir Periscope yayınında açıklamalarda bulundu. "Kimsenin elinde silah yok burada, kimse canlı bomba değil burada. Herkesin bildiği kanaat önderleri, barolar, mühendis odaları buradalar. Bunlar görüşlerini açıklamazsa kim açıklayacak?" diye soran Tanrıkulu, "Bu ortamda anayasa yapılamaz" ifadelerini kullandı.

meclis

VEKİLLER YARALANDI

Müdahale sonucu, CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz’ın protez dişinin kırıldığı, CHP’li vekiller; Orhan Sarıbal, Ali Şeker ve Şener Saruhan’ın da polis müdahalesinde yaralandıkları öğrenildi.

***

Laiklik pankartı açan CHP'lilere saldırı

Sakarya'nın en büyük alışveriş merkezlerinden birine CHP'li 3 genç 'Türkiye laiktir, laik kalacak' yazılı pankart açtı. Pankartta ayrıca "Ankara, İstanbul, Antep, İzmir, Reina" ve "CHP Sakarya Gençlik Kolları" yazıları yazarken 3 genç sloganlar attı. Bazı kişiler gençlere tepki göstererek saldırdı. Gençler kendilerine saldıran kişiler tarafından dövülürken, özel güvenlik görevlileri olaya müdahale etti. Özel güvenlik görevlileri 3 genci alışveriş merkezine gelen polise teslim etti. 3 genç ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürülürken, soruşturma başlatıldı.

sakarya