CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’nin önünde görevleri olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilerin yıpranma payına yönelik verdiği iptal kararının ardından Meclis’e 9 ay süre tanıdığını anımsatarak, “Bu konuda Eskişehir Milletvekilimiz Utku Çakırözer'in kanun teklifi var, komisyonda bekliyor. Hızlı bir şekilde bu konunun ele alınması gerekiyor” dedi.

CHP’li Özel, yaptığı açıklamada, “Bu Meclisin önünde görevleri var. Çok önemli görevleri var mesela 25 Aralık 2019'ta Anayasa Mahkemesi, fiili hizmet zammından sadece sarı basın kartı olanların yararlanmasından dolayı bunu iptal edip dokuz aylık süre verdi Meclise. O süre doluyor.” diye uyarıda bulundu.

‘Parlamento adım atmak zorunda’

Sarı basın kartının nasıl ve kimlere verileceği konusunun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda olmasının yanlış olduğunu belirten Özel “Gazetecilerin basın kartı taşıması noktasında sarayın tam hakim konuma gelmesi, muhalif gazetecilerin, muhalif yayın kuruluşlarının haklarını gasp eden bir pratiğe dönüşmüştür.” diye konuştu.

Bir yandan Basın İlan Kurumu üzerinden gazetelere gözdağı verildiğini de belirten Özel şöyle dedi: “Pandemi gibi kritik bir dönemde en çok yıpranan meslekler arasında olan gazetecilerin yıpranma hakkının bir an önce tesisi noktasında bu Parlamento adım atmak zorundadır. Bu konuda Eskişehir Milletvekilimiz Utku Çakırözer'in kanun teklifi var, komisyonda bekliyor. Hızlı bir şekilde bu işin ele alınması, Meclisi takip eden Parlamento muhabirleri başta olmak üzere sahada görev yapanlar ve yerel basın emekçileri dahil tüm basın emekçilerinin yararlanabileceği bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda Parlamento’daki tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz”

İşkolu barajı düzenlemesi ele alınmalı

Özel, Parlamento’nun bir başka görevinin daha olduğunu belirterek 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Geçici 6’ncı maddesi çerçevesinde getirilen işkolu barajı muafiyetinin geçen yıl 1 yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı.

Özel, bu düzenlemenin yanlış olduğunun kabul edildiğini ve bir yıllık sürenin bu nedenle tanındığını belirterek şöyle dedi: “Bu süre sendikalar bu yüzde 1'lik barajı geçecek güce gelebilsin diye tanınmıştı. Çünkü örneğin, bir büyük alışveriş marketinde bir sendika örgütlü ama tüm işkolunun yüzde 1'inde örgütlü olmadığı için oradaki işçilerin toplu iş sözleşmesi yapma hakkı elinden gidiyor. Bu parlamentoda verdiğimiz bir yıllık süre uzatımının neredeyse yarısı pandemiyle geçti. Bu pandemi sürecinde her şeye süre tanınıyor, bu süre uzatımı da son derece önemli. Bu konuyu da başta Adalet ve Kalkınma Partisi olmak üzere tüm grupların dikkatine sunduk. Her iki konuda da vakit geçirilmeksizin adım atılması gerekiyor”