CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçmeye çalıştığı sırada yakalanan mültecilerin tutulduğu Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde hak ihlalleri yapıldığı iddiaları üzerine Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi. Geçtiğimiz günlerde mültecilerin kaldığı binadan yükselen yardım çığlıklarını hatırlatan Bakan, konuya ilişkin adım atılıp atılmadığını sordu.

Murat Bakan'ın verdiği dilekçede şu ifadeler kullanıldı:

Ülkelerinden ayrılıp Türkiye’ye gelen ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gitmek istedikleri sırada yakalanan mülteciler ile iltica talebinde bulunan yabancıların barındırıldığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı, İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde hak ihlallerinin olduğu iddiaları basına yansımış ve konuyla ilgili kamuoyu oluşmuştur. Basında yer alan haber ve görüntülerde yardım çığlıkları atan insanların olduğu görülmektedir. Konuyla ilgili Halkların Köprüsü Derneği, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Hak İnsiyatifi İzmir, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi ve Foça Barış Kadınları tarafından ortak yapılan yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştır: “Burada tutulan mülteciler neden pencerelerden çığlıklar atıyor ve imdat diye haykırıyorlar? Bu merkezde idari gözetime alınan mülteciler, 24 saat içinde sadece 15-20 dakika havalandırmaya çıkartılmakta, bu süre dışındaki tüm zamanlarını 5-6 kişilik odalarda, kapılar üzerlerine kilitli olarak hapis halinde geçirmektedirler. Kurumda kişilerin gündelik yaşamlarında haberleşmek, eğlenmek, öğrenmek gibi temel ihtiyaçları için gerekli olan televizyon, dergi-kitap, internet, kurslar gibi olanaklar bulunmamaktadır. Dışardan baktığımızda; yeni, fiziki koşulları iyi gibi görünen bu merkezin içinde, insanlar dış dünyadan tamamen izole edilerek, adeta cezaevi koşullarından daha ağır gözetim koşullarında yaşamaktadırlar. Kimi odaların günışığı görmediği ve sıcak su erişimi olmadığı, dışarıdan yakınlarının getirdiği şampuan, diş macunu gibi kişisel bakım ürünlerinin içeri alınmadığı bilinmektedir. İnsanlara verilen yemeklerin doyurucu ve besleyici olmadığı, meyve ve sebze ihtiyacının karşılanmadığı ifade edilmektedir. Resmi rakamlara göre kayıtlı 2 milyon 957 bin 454 Suriyeliyi ve tahminen toplam 4 milyon mülteciyi bünyesinde barındıran uluslararası arenada kendisini ‘mülteci dostu’ bir ülke olarak lanse eden Türkiye için söz konusu iddiaların ivedilikle araştırılması gerekmektedir. Burada kalan insanlar ülkelerine sınır dışı edilme, tekrardan kötü muameleye uğrama korkusuyla uğradıkları kötü muamele ve işkence iddiaları hakkında başvurularda bulunmaktan çekinmektedirler. Yukarıda tek tek saymış olduğumuz insan hakkı ihlallerinin bir an önce son bulmasını ve kamuoyuna alınan önlemler ile ilgili açıklama yapılmasını talep ediyoruz.” Bu bağlamda;

1 – Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı, İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde basına yansıyan görüntülerle ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır?

2 – İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde neler olmaktadır? Burada tutulan insanlar neden yardım çığlıkları atmaktadır?