TBMM Milli Savunma Komisyonu, AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Toplantıda, AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, komisyonda görüşülen MKE’nin anonim şirket olmasını düzenleyen teklife ilişkin, ‘MKE’nin özelleştirileceği’ yönündeki ifadelere dair açıklama yaptı.

MKE’nin şu anda özelleştirme kapsamında olduğunu hatırlatan teklifin sahibi Can, “Biz de aksine ‘özelleştirme kapsamından çıkarıyoruz, Hazine’ye bağlıyoruz’ diyoruz. ‘Satılamayacak’, ‘devredilemeyecek’ diye de ibare ekliyoruz” dedi.

Özelleştirilmeyecek önergesi

AKP, komisyonda, değişiklik önergesi de hazırladı. Teklifin 8’inci maddesine ‘şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları, satış, kiralama, işletme hakkının devri veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli veya özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez’ önergesi eklendi.

Komisyonda kabul edildi

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan 12 maddelik yasa teklifi ile MKEK, Hazine’nin mülkiyetinde olacak, Milli Savunma Bakanlığı’nın sevk ve idaresinde Türk Ticaret Kanunları’na göre kurulmuş bir anonim şirket olacak.

CHP milletvekillerinden tepki

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise Türkiye’nin, Meclis iradesiyle imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden, Cumhurbaşkanı kararı ile ayrıldığını anımsatarak, “Bir gece yarısı kararnamesiyle ‘MKE A.Ş. özelleştirildi’ denirse çocuklarınızın, torunlarınızın yüzüne bakamayacaksınız. Gelin, bu işten vazgeçin” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya ise Anayasa’ya aykırı olduğunu savunduğu düzenlemenin, toplum vicdanında karşılık bulmadığını, daha detaylı irdelenmesi ve tartışılması gerektiğini söyledi.

Bu arada komisyonun CHP’li üyelerinin masalarında, ‘MKE’ye sahip çık’, ‘MKE’nin Tank Palet olmasına izin vermeyeceğiz’, ‘Anonim şirkete dönüştürme bahane, amaç özelleştirme’ yazılı pankartlar yer aldı.

MKE çalışanları: Yanlıştan dönün

Ankara’da miting düzenleyen MKE çalışanları, “Savunma sanayi şirketleşemez” diyerek teklifi protesto etmişti. Sendika temsilcileri, “Teklif, Osmanlı mirası tarihi kurumun ölüm fermanı olur. Yanlıştan dönülmeli” çağrısı yapmıştı.