Özel/Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 'Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' 06 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, “Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı'na ait bina ve tesislerin çevresinde ve İçişleri Bakanlığı'nca lüzum gösterilmesi kaydıyla Emniyet Müdürlüğü'ne ait stratejik değeri haiz bina ve tesislerin çevresinde, bu maddenin diğer hükümlerine tabi olmaksızın, özel güvenlik bölgesi kurulabilir veya kaldırılabilir” ifadesi dikkat çekti. Çıkarılan karar sonrası, gözler Türkiye'deki askeri bölgelere çevrildi. Bu bölgelerin, sivilleştirilerek ranta açılacağı iddiası gündeme geldi. Ayrıca bu konuda karar merciinin, 'Milli Savunma Bakanlığı'nın ve Cumhurbaşkanı'nın olmasına hükmedildi.

'RANTA AÇILACAK'
CHP İzmir Milletvekilleri de, İzmir'de bulunan askeri bölgelerin iktidar yandaşlarına peşkeş çekileceğini ifade ederek, bu yönetmeliğin 'peşkeş yönetmeliği' olduğunu ifade etti. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Şaşırmadım. Daha önce de benzer bir kararname ile askeri hastanelerin statülerini değiştirmiş, Sağlık Bakanlığı'na devretmişlerdi. Bu; tek adam diktatörlüğünün bir sonucudur. Tek adam her şeyi bilen ve her şeye karar veren kişidir. Bu kararnamede, bu tek adamın rejiminin geldiği sondur. Yönetim değişse de, A parti, B parti değişşede kalıcı olması gereken bazı kurumlar vardır. Bunlar; Askeri, hukuk, adalet sistemi gibi. Ama ne yazık ki başımızdaki kişiler, bu sistemlere karşı oldukları için, kendi istediklerine göre karar yayımlıyorlar. İstanbul'da Kanal Projesi'yle, peşkeşe izin verdiler. İzmir'de Çeşme Projesi adı altında, ranta izin verdiler. Şimdide, kentin askeriye ait çok güzel yerlerini ranta açacaklar” ifadelerini kullandı.

'YEŞİL ALAN OLACAKTI'
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, AKP iktidarının ülkenin her karışını rant kurbanı etmeye çalıştığını söyleyerek, şunları dile getirdi: “15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra yeşil alan olarak kullanılacağı söylenen bir çok askeri alanda bir bir rant projeleri yükselmeye başladı, Bunu AKP iktidarı döneminde fazlasıyla yaşadık gördük ve görüyoruz. Yakın zamanda İzmir’in en güzel yerlerinin peşkeş çekilmesi, bedelsiz verilmesi bir yana o yapıların hiç bir değer gözetilmeksizin yıkılması büyük bir kamu zararı oluşturdu. Tüm bu kamu zararını halkın sırtına yükleyen AKP zihniyeti, ne yazık ki durmuyor yoluna devam ediyor. Denize sıfır güzelim araziler halkın kullanımına açılmak yerine yandaş vakıflara peşkeş çekilmektedir. İktidarın gözünü rant, talan, yağma bürümüş. Rant ve soyguna imza atanlar elbette yargı önünde hesap verecektir.”

'Kasayı kapatmaya çalışıyor'
Öte yandan, sadece Narlıdere İstihkam Okulu toplam 2 bin 530 hektar (yani 25 milyon 300 bin metrekare) alana sahip. Bu büyüklük, 8 bin 722 hektarlık Güzelbahçe ilçesinin yaklaşık 3'te 1'ine denk geliyor. Denize sıfır olan bu alanın değerinin milyar dolarlar edebileceği belirtiliyor. CHP'li Bayır, “Güzelbahçe'de iki katlı villaların 15-20 milyon TL'ye satıldığını baz alırsak, Narlıdere'deki askeri alanın imara açılmasının trilyonlarca paraya denk gelmesi demek. İktidar, açıkta kalan kasasını bu şekilde kapatmaya çalışıyor” dedi.