Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında Merkel, basın özgürlüğü ve başkanlık sistemi uyarılarında bulundu

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ziyareti kapsamında ilk olarak Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşme sonrası Merkel ile Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında sözü ilk alan Erdoğan, "Askeri, siyasi, ekonomik tüm ilişkilerle ulusal, bölgesel tüm terör olaylarını ele alma değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye Almanya ilişkilerini değerlendirme imkanımız oldu. Siyasi ilişkilerde gerek AB süreci olsun gerekse NATO ile ilgili konular olsun görüşme imkanımız oldu. Ege’deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Ama bölgesel olarak ağırlıklı Suriye Irak konularını değerlendirdik. Mülteci sorunun ele alma imkanımız oldu. Uluslararası terörizmde bir dayanışmanın olması gerekmektedir" diye konuştu.

ENDİŞELERİMİZ VAR

Merkel ise Erdoğan’ın ifade ettiği konuların dışında ikili görüşmelerde gündeme getirdiklerini şöyle anlattı: “Bu benim darbe girişiminden sonra ilk ziyaretim, bu olayı da ele aldık. Terörle mücadelenin çok önemli olduğunu, suçlular için gerekenlerin yapılması gerektiğini, fakat aynı zamanda suçun bireysel olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade ettim. Bu darbe girişiminde Türk halkının demokrasi için nasıl kendini ortaya koyduğunu gördük.”
Görüşmede, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basına yönelik baskılar konusunda endişelerini de ilettiğini açıklayan Merkel, “İfade özgürlüğüne saygı duyulmasının çok önemli olduğunu, basın ve medya özgürlüğüne de işaret ettim. Alman gazeteciler için akreditasyon almalarının çok önemli olduğunu, bu konularda endişelerimiz olduğunu ifade ettim” diye konuştu.
Merkel, haklarında 'FETÖ'den yakalama kararı bulunan bazı isimlerin Almanya'dan iadesine ilişkin olarak, "Bizim adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor” dedi.

BAŞKANLIK YORUMU
Merkel, Almanya’nın ‘partili cumhurbaşkanlığı’ adıyla referanduma götürülecek ‘başkanlık sistemi’ne yönelik ne tutumda olduğunun sorulması üzerineyse şunları söyledi: “Özellikle bu kadar derin bir siyasi sürecinde güçlerin dağılımını teminat altına almak için çabaların sarf edilmesi gerektiğini ifade ettim. Referandumda AGİT temsilcilerinin hazır bulunması gerektiğini ifade ettim. Muhalefet her demokrasi için önemli.”

EN UFAK HAKİKAT YOK

Merkel’in bu sözlerine karşılık Erdoğan şunları söyledi: “Muhalefetin güçler ayrılığıyla aykırı ileri sürmüş olduğu tezin şu anda başkanlık sistemine yönelik, bir defa en ufak bir hakkikat dahi yok. Yasama yine var, yargı yine var, yürütme yine vat. Güçler ayrılığının yok edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiştir. Muhalefetin bu konuyla ilgili hedef saptırmaya yönelik adımlardan başka bir şey söz konusu değildir.”