Tanrıkulu'nun açıkladığı rapora göre mayıs ayında 203 yaşam hakkı ihlali, 287 işkence ve ve kötü muamele vakası yaşandı. RTÜK 5 kanala yayın durdurma ve para cezası kesti. Bir gazeteci gözaltına alınırken, 4 gazeteci tutuklandı.

Mayıs ayında “Yargısız infaz, dur ihtarı ve rast gele ateş açma olaylarında” 1 kişi yaşamını yitirdi. Cezaevlerinde 3 kişi ölürken, Van'da askerlik yaparken 19 Mayıs günü hayatını kaybeden Ahmet Türeli'nin ölümü şüpheli olarak kaydedildi. Mayıs ayında 21 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 156 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Düşünce ve ifade özgürlüğü

Mayıs ayında, en az 1 gazeteci (Rojhat Doğru) tutuklandı, en az 4 gazeteci (Yusuf Kayışoğlu, Önsöz TV muhabiri Sena Şat Karaköy, Ferhat Akgün, Hakan Gülseven ve Taylan Kulaçoğlu) gözaltına alındı. Bağımsız Gazetecilik Platformu verilerine göre cezaevinde (29 Mayıs itibariyle) en az 103 gazeteci bulunuyor.

Ay içinde RTÜK, 5 radyo ve televizyon kanalına program durdurma ve idari yaptırım cezası verdi:

Halk TV (10 kez program durdurma ve 10 kez idari para cezası)

Fox TV (idari para cezası)

Habertürk TV (idari para cezası)

Kafa Radyo (3 kez yayın durdurma)

Ülke TV (3 kez program durdurma)

İlan Kesme Cezaları

Basın İlan Kurumu, “Hükümet vatandaşlarına şehit olmayı vaat eder mi?” başlıklı yazı nedeniyle Evrensel gazetesine 5 gün ilan kesme cezası verdi. Cumhuriyet Gazetesine 35 gün ilan kesme cezası verildi. Birgün Gazetesine de Kızılay ile ilgili haberleri nedeniyle 7 gün ilan kesme cezası verildi.