Haber/ Arif Arı

''Bir gecede yönetmelik değişikliği oldu ülkemizde ve 23 Ekim 2019’da sabah kalktığımızda bunun resmî gazetede yayınlanmış olduğunu gördük.'' açıklamasıyla bir basın toplantısı düzenleyen CHP Manisa Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak ve CHP 26.dönem milletvekili Dr.Tur Yıldız Biçer, ''Manisa’mızda Yunusemre ilçemizde özelikle Yunt Dağı bölgesi dediğimiz bölgede neredeyse köylerimizin %60’ını içeren köyde bu şekilde köy arazileri orman vasfını yitirmiştir denerek ihale kapsamına alındı.''

Nerelerde açıldı bu araziler ihaleye? Antalya, İzmir, Aydın, Balıkesir, İstanbul, Edirne, Mersin ve Manisa’mızda çok sayıda arazi bu tabii ki öncelik yandaş şirketlere olmak üzere ihale edilmek üzere bir genelge gönderildiğini belirten Biçer, ''Şimdi bu ihaleler açılırken vatandaşımızın haberi oldu mu? Çünkü anayasamıza göre bu araziler devletin, köylünün, milletin olduğuna göre öncelikli olarak köylümüzün bu ihalelere katılması lazım. Ama biz biliyoruz ki, yaklaşık 2 ay olmadı, bir basın açıklaması yaptık Yunt dağı köylerimizin girişinde, çocuklarımız bile orada EBA’ya, eğitim sistemine uzaktan bağlanmak için internet koşullarından mahrumlar. E-devlet üzerinden yapılan bu başvuruyu, bizim Yunt dağı köylümüz nasıl görecek? Nasıl başvuru yapacak?'' kaygısını dile getirdi.

İlçe başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, "Türk Ormancılar Derneği, halen sonuçlanmamış olan bir yasal süreç başlattı ve bu yönetmenliğin iptaline dair bir dava açtı. Bu dava süreci de halen devam ediyor'' hatırlatmasında bulunan Biçer, şunları söyledi:

"Muhtarlarımız  bu konuyla ilgili itiraz dilekçelerini, şikayet dilekçelerini ve vatandaşlarımızdan topladıkları imza evraklarını tarafımıza ulaştırdılar ve bu konuda bizden Yunt dağı köylülerimizin sesi olmamızı istediler. Onlara tekrar bu dayanışma, birlik-beraberlik duygusu için huzurlarınızda bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. 

Sonuç itibariyle şöyle bir durum var, önümüzdeki cuma(yarın) yani ayın 27’sinde, saat 11’de Manisa’da Orman Bölge Müdürlüğünde Sabuncubeli tesislerinde bir kura çekilişi yapılacak. Ve bu kura da, dediğim gibi pandemi koşullarında, internet olmayan telefon hattının çekmediği koşullarda e-devletten bu başvuruyu gören köylülerimiz varsa başvurmuş, o kuraya katılacaklar. Ama Orman Genel Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde böyle bir bilgiye sahip oldum: eğer köylüler başvuru yapmamışlarsa ya da yaptıkları başvuru, ihaleye çıkan arazinin yalnızca bir bölümüyle alakalıysa; Manisa’yla hiç alakası olmayan, bırakın Yunt dağı köylerini, Manisa’yla hiç alakası olmayan başka illerden, tabi ki tahmin etmesi zor değil, yandaş şirketler, büyük şirketler kuraya girmeksizin, ihale kapsamındaki bütün araziler onlar başvurduğu için onların elinde kalacak. Anayasamıza göre ormanlar devletin malıdır. Anayasamıza göre ormanlar köylünün malıdır.''

''Bu Cuma günü yapılacak olan kuraya kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz öncelikle. Oraları hiç kuraya dahi girmeden bir şekilde, korumayla ve yandaşlıkla haberleri olup Türkiye’nin bin bir yerinden oraya başvurmuş şirketlere bırakılmasına karşıyız'' açıklamasında bulunan Biçer sözlerini şöyle tamamladı:

"Peki ne olacak burada? Devlet, kendi ormanlık arazisini, orman vasfını yitirmiş olan arazileri; kestane, ceviz, badem, fıstık gibi özel ağaçlandırma ormanı yapmak üzere gerekli bütün masrafın %65’ini kendi cebinden verecek. Yani orman bu şirketlere hem bu araziyi verecek, hem oranın çevrilecek tel örgüsü, fidanlar, dikim masrafı, bakım masrafı, her türlü ilaçlama, gübreleme masrafı da dahil %65’ini yine devlet kendi cebinden vererek bu şirketlerin orada özel ağaçlandırma ormanına sahip olmasını sağlayacak. Peki bizim köylümüz ne yapacak? Bizim Yunt dağı köylülerimiz zaten arazileri biliyorsunuz tarım için çok elverişli değil, zaten merkezden uzak; sanayi yok, tarım yok, çiftçilik yok, tek geçim kaynakları hayvancılık. E hayvancılık giderlerinin de ne kadar arttığı hepimizin malumu. Yani artık kurban bayramında Manisa’daki hayvan pazarlarına gittiğimizde, orada Manisa’da büyütülmüş, yetiştirilmiş hayvan bulma şansımız bile neredeyse yok. Hayvancılık bu kadar bitmişken , işte orada başka hiçbir geçim kaynağı olmayan köylümüzün elinden bu olanağı da almış olacaklar.Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ağaçlandırmaya karşı değiliz. Biz tam aksine isteriz ki, Tarım Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğümüz bir kampanya başlatsın, orada orman vasfını yitirmiş araziler köylümüze bırakılsın, köy tüzel kişiliklerimize bırakılsın ve bütün genel ve yerel yöneticilerimiz bir kampanya başlatsın: Manisa halkı elbirliğiyle oraları ağaçlandırsın, oraların geliri de tamamen Yunt dağı köylülerimize kalsın.''.